Vlootbeheer is de groeiende verantwoordelijkheid van CFO

(229) Vergeet de tijd dat vlootbeheer zich beperkte tot het louter beheren van een wagenpark. Het groeide uit tot een complexe verantwoordelijkheid waarbij mobiliteitsvragen, diversificatie aan de aanbodzijde en een complexe en snel wijzigende fiscaliteit mekaar kruisen. Wordt bovendien een besparingsoefening uitgevoerd, dan staat de fleet steevast bovenaan het lijstje. Kan het verbazen dat het een materie is met een steeds grotere betrokkenheid van de CFO?

Data analytics technieken in audit

(229) Auditors gebruiken steeds vaker data-analyse en andere digitale oplossingen om traditionele auditmethoden te versterken en zelfs te vervangen. Bij EY omvat zowat elke audit in meer of mindere mate data-analyse. Het resultaat: een fijnmazigere risicoanalyse, heel wat nieuwe inzichten en een hogere auditkwaliteit.

Een nieuwe PPP-methodiek

(229) Water-link vormt zich in sneltempo om van een waterleverancier tot een integrale aanbieder van producten en diensten. Daarbij heeft ook de financiële afdeling zichzelf heruitgevonden. Ze stond mee aan de wieg van het Portfolio Management Office (PMO), waarmee ze water-link niet alleen helpt om de juiste dingen te doen, maar ook om de dingen juist te doen. Het waterbedrijf implementeerde met SAP in één beweging ook een nieuw ERP-pakket.

Finance in volle transformatie

(229) Nadine Aerts is als het ware van de business van SD Worx doordrongen. Gedurende ruim achttien jaar bekleedde ze bij de hr-dienstverlener uiteenlopende financiële functies. Vandaag stuurt ze er als CFO twee finance teams aan. Het hoeft dan ook geen verwondering te wekken dat business partnering tot één van haar stokpaardjes behoort.

Finance en operational excellence gaan hand in hand

(229) Of je het nu bestelde op frituur, of kocht in de supermarkt, de kans is groot dat je al één van de sauzen van Pauwels proefde. Zij bevoorraden horeca en retail met hun producten, en streven daarbij naar een strategie van operational excellence. Dat zorgt op zijn beurt voor een erg operationele finance die stevig aanwezig is op de werkvloer.

Finance moet “nee” durven zeggen

(229) Odoo is één van de grootste scale-ups van Wallonië, alhoewel niet zo gekend aan onze kant van de taalgrens. Met hun open-source bedrijfssoftware bedient Odoo vandaag miljoenen gebruikers, en hun product groeide scherp over de voorbije jaren. Voldoende werk dus voor finance om dat succes ook duurzaam te maken. “Een CFO 2.0 moet de CEO ondersteunen, maar ook durven tegenspreken”, stelt CFO Alessandro Mazzocchetti.

Weg met het budget

(229) Etex zette eind vorig jaar een stap in het duister. Er werd samen met het finance departement besloten om géén budget meer te maken. Waarom? En wat is het alternatief? Guillaume Verbiest van het One Etex Team, licht alvast een tipje van de sluier, hoewel er nog een zekere weg te gaan is.

CFO_covid_financiele_planning

(229) Het voorbije halfjaar kunnen we zeker en vast onder de categorie ‘woelige tijden’ plaatsen. De impact op bedrijven wereldwijd was enorm. De planning, het budget en de forecast van de meeste organisaties was in één klap nutteloos geworden… Om in kaart te brengen wat de maturiteit is van finance op vlak van planning, budgettering en forecasting en te onderzoeken wat de impact was van onverwachte omstandigheden zoals de Covid-19 crisis, stuurden wij een enquête uit.

Nieuw business model

(229) Online juwelier BAUNAT zorgt wereldwijd voor glinstering. Letterlijk, met zijn diamanten juwelen. Figuurlijk, met de inspirerende prijszetting, het effectieve productiesysteem en trajecten zonder tussenpersonen. Het onbreekbare van de diamant staat symbool voor de kracht van het online business doen.

Groeipijn aanpakken en finance professionaliseren

(229) Waar brillen enkele jaren geleden nog medische tools waren die naast hoorapparaten verkocht werden, zijn ze nu hippe mode-accessoires geworden voor millennials. Een marktwending waar het Nederlandse brillenmerk Ace & Tate enthusiast opspringt, en scherpe groei uithaalt. CFO Alexander Buytendijk probeert die groei in goede banen te leiden, maar tegelijk de start-up mentaliteit te behouden.

Processen zijn er om te verbeteren

(228) Dat 2020 voor Liesbeth Hessels een boeiend maar uitdagend jaar zou worden, stond zowat in de sterren geschreven. En dat was dan nog zonder dat vreselijke coronavirus gerekend. Sinds februari staat Liesbeth Hessels aan het hoofd van de financiële dienst van Groep Verhelst. Als kersvers CFO van de West-Vlaamse bouwgroep staat zij er voor de uitdaging om de werking van haar finance team waar nodig en mogelijk te optimaliseren.

Doorgedreven finance met sociale insteek

(228) Als commercieel zorgbedrijf zoekt Senior Living Group voortdurend naar het juiste evenwicht. Enerzijds gaat het om een onderneming die in zijn woonzorgcentra de nodige rendabiliteit nastreeft, anderzijds gaat Senior Living Group er prat op aan zijn bewoners een zorgkwaliteit aan te bieden die de opgelegde standaarden overtreft. Dat plaatst ook CFO Wendy Genijn voor een uitdaging.

De geest van finance moet overal in het bedrijf aanwezig zijn

(228) 700.000 mensen vinden via Randstad hun weg naar de arbeidsmarkt, goed voor een omzet van zo’n 1,5 miljard euro. Sinds een jaar geeft Isabelle Van Iseghem vorm aan de finance functie van Randstad België en Luxemburg. Terwijl de sector haar COVID-19 wonden likt en de keerzijde van ‘flexibiliteit’ ervaart, kijkt zij met de redactie van CFO Magazine vooruit: hoe kan een finance functie een bedrijf als Randstad vooruithelpen?

"De tool en de mensen"

(228) Wijngaard Natie speelt kort op de bal. De logistieke dienstverlener doet dat door de activiteiten van verschillende entiteiten nauwgezet op te volgen. In het kader van budgettering, financiële rapportering en consolidatie is daarbij een sleutelrol weggelegd voor LucaNet, ondersteund door de expertise van partner Seefo. “De combinatie van de juiste tool met de juiste mensen, daar gaat het om.”

“Ook finance staat ten dienste van de patiënt”

(228) Wat doe je wanneer het ziekenhuis zelf ziek blijkt te zijn? Je zorgt voor een complete check-up en koppelt de bevindingen aan een concreet actieplan. Dat is hoe het financiële team van het Grand Hôpital de Charleroi de zaken aanpakte. De voorbije tien jaar herstelde het team de financiële gezondheid van het ziekenhuis en maakte het de organisatie klaar voor een bijzonder ambitieus project: de bouw van een compleet nieuwe ziekenhuiscampus.

Zonder de juiste mensen verzuip je in de cijfers

(228) Een wereldwijde groep, actief in meer dan zestig landen, én met een finance department dat zo’n 2.000 medewerkers telt: Electrolux Group is geen klein bier in de retailwereld. CFO Therese Friberg breekt een lans voor insourcing van alle finance-activiteiten. Dé sleutel tot succes is volgens haar de juiste mensen te vinden, want anders verzuip je al snel in cijfers. In Coronatijden is de vinger op de knip houden aan de orde van de dag. En er zijn nog een aantal andere uitdagingen…

‘Digitale tools pas succesvol als de data op orde staan’

(228) Nooit eerder werden ondernemingen geconfronteerd met een oneindige hoeveelheid data. Tegelijkertijd is het niet altijd evident om daar het maximum uit te halen. Een gesprek met digitaal consultant Evy Libbrecht.

Speed-tempo forecasting-modellen om verder te kunnen groeien

(228) Duke & Grace is één van belangrijkste Belgische communicatie-bedrijven. Het voormalige Wijs laat een reeks overnames in zijn kielzog, en maakt zich nu op voor groei, corona of niet.

CFO Barometer: Digitale audits en sectorkennis maken het verschil

(228) De CFO erkent het belang van een degelijke audit voor de business van een onderneming. Uit een bevraging van CFO Magazine blijkt dat er algemeen een vrij grote tevredenheid bestaat over de prestaties van de externe auditor. Maar uiteraard blijft er ruimte voor verbetering.

Timmeren aan de weg om CFO te worden

(228) Ambitie en aandacht voor een evenwichtige balans privé-werk gaan hand in hand. En van een glazen plafond hebben ze ook geen weet, laat staan dat het hen zou hinderen. Excel heeft geen geheimen meer voor hen, getalenteerd en inmiddels ook met een eerste rugzak aan verworven inzichten en kennis, timmeren drie jonge dames aan de weg om hun ambities in finance waar te maken.

Transformatie sturen en ondersteunen

(228) Brieven en reclamedrukwerk leveren is goed voor de slechts de helft van de omzet van 3,8 miljard EUR. Met de dalende brievenpost, verlegt bpost zijn focus meer naar de groeiende internationale markt van behandeling en verzending van pakketten. Daarmee bevindt het bedrijf zich nog opnieuw in transformatie en vooral in een gevecht tegen de tijd: kan de daling van het segment ‘mail en retail’ gecompenseerd worden door de groei van ‘parcels en logistics?

Biologische plaagbestrijder neemt steile vlucht

(227) Biobest stelde Erik Vanderhaegen anderhalf jaar geleden aan als CFO. Zijn taak: de financiële omgeving verder uitbouwen en zowel groei als innovatie faciliteren. Een beestige uitdaging, zo blijkt.

Om waarde te creëren voor de aandeel-houder moet EPM in het DNA zitten

(227) De coronacrisis stelt de uitdagingen van de CFO op scherp. De meeste bedrijven zijn op zoek naar cash, optimaliseren hun werkkapitaal en focussen op productiviteit en investeringen. Enterprise Performance Management (EPM) is meer dan ooit het instrument waarmee de CFO het bedrijf door troebele financiële wateren navigeert. Een goed ontworpen raamwerk is essentieel om te meten in welke mate een bedrijf zijn strategische doelstellingen realiseert.

Finance zit niet meer in een vakje

(227) Met een historiek van ruim zeventig jaar is Schoenen Torfs een vertrouwde naam. Maar ook na al die tijd moet het bedrijf alert blijven. Het doet dat door te investeren: in een nieuwe winkelconcept, in een franchise, ja zelfs in een aantal innovatieve start-ups. Finance vormt een constante bij elke nieuwe piste. “We zitten niet meer in een vakje”, zegt CFO Stijn De Knop. “We raken meer en meer verweven met andere afdelingen.”

Balansen in coronatijden

(227) Vandaag heeft de coronacrisis zich meester gemaakt van de Europese economie. We gaan na of er bedrijven in moeilijkheden zullen komen en in welke mate beleggers nog vertrouwen hebben in de Europese grootindustrie.

Heropstart: aandachtspunten

(227) Hoe leidt u uw bedrijf door de Covid-19-crisis en de nasleep ervan? Zes prioriteiten voor bedrijfsleiders om zich voor te bereiden op een post-coronawereld en in de toekomst een bloeiend bedrijf te creëren.

Telewerk: zo houdt u het veilig

(227) inds de coronacrisis is telewerk de norm. In dit artikel zoomen we in op enkele aandachtspunten met betrekking tot telewerk. Efficiënt telewerk stelt immers enkele voorwaarden aan bedrijfscultuur en -infrastructuur.

Bovidi11DecroosBartelJDB

(227) Bofidi is een gereputeerd accountancy- en advieskantoor. “We stellen dagelijks in het veld vast hoe wanbetalingen op bedrijfsresultaten wegen en adviseren de tool van Unpaid daarom ook aan onze klanten”, vertelt Bartel Decroos, COO bij Bofidi.

Het budget als survivaltool

(227) In vredestijd gaat een budget over het behalen van doelstellingen en de verdeling van investeringen. De uitbraak van de coronacrisis verwees dat budget naar de prullenmand. Maar dat betekent niet dat budgetteren plots nutteloos is. Een goed budget blijkt in onzekere tijden een cruciale overlevingstool.

Covid-19 en uw verzekeringen: wat is gedekt?

(227) De schade die Belgische bedrijven door de coronacrisis lijden loopt in de miljarden. Iedere onderneming vraagt zich uiteraard af hoe ze die schade kan verhalen. Naast overheidssteun komen al snel de verzekeringspolissen in het vizier. Maar zit schade omwille van de coronacrisis wel in de dekkingen vervat en welke polissen gooien mogelijk een reddingsboei?

Impact

(227) Impact behoort tot de Xpertise Group. Het is een bedrijf dat snel groeit, ook internationaal. Om die evolutie nauwgezet aan te sturen, moet het uitzendbureau tijdig over correcte informatie beschikken. Dankzij LucaNet, een tool voor financieel performance management, slaagt Impact erin efficiënt de eigen koers op te volgen en daar gedetailleerd over te rapporteren aan investeerders en banken.

Pleidooi voor meer dialoog tussen finance en supply chain

(227) Elke financiële afdeling profileert zich vandaag als een business partner. Toch schuilt er volgens Dirk Van Lindt in veel organisaties nog een ruime verbeteringsmarge.

Ook CFO's moeten zich aanpassen aan de nieuwe realiteit

(227) Over de impact van de coronacrisis op de finance afdelingen getuigen Dirk De Man, CFO van Agfa Gevaert, Veronique Derycke, CFO van Delaware, Alfons Van Sever, CFO van Renson en Gilles De Keer, financial manager van Vanden Broele.

100 CFO bevraagd over de impact van de COVID-19 crisis op hun finance functie

(227) 100 CFO bevraagd over de impact van de COVID-19 crisis op hun finance functie. Lees de resultaten hier

Hernieuwbare energie via leasing Duurzaamheid en rendement zonder investeringslast

(227) De investering in hernieuwbare energie is vandaag voor elk toekomstgericht bedrijf zowel een opportuniteit als een must. Met een leasingformule geniet u van alle voordelen van zonnepanelen of windturbines op uw site, zonder uw kredietmogelijkheden en werkkapitaal te belasten. De experts van ING Lease lichten de belangrijkste mogelijkheden en aandachtspunten toe.

Meer tijd voor analyse en synthese

(227) Investeringsmaatschappij Gimv voerde de voorbije jaren een doorgedreven digitalisering in van haar financiële processen. “Vroeger herkende je de financiële afdeling aan de lange rijen classeurs, die zelfs tot op de gang lagen. Nu herken je ons aan de clean desks.”

Cash is king

(226) De Wereldgezondheidsorganisatie heeft Covid-19 formeel tot pandemie verklaard. De coronacrisis is wat de economische wetenschap omschrijft als een zwarte zwaan: een ingrijpende gebeurtenis die niemand zag aankomen, een menselijke tragedie die regeringen en bedrijven treft met ongekende verstoring en risico’s.

Jean Nicolas David

(226) De Nationale Loterij creëert kansen, en niet alleen voor haar spelers. “Ook ik kreeg hier een mooie kans”, lacht Jean-Nicolas David. De CFO van de Nationale Loterij loodst de organisatie mee door woelige tijden. De liberalisering en digitalisering van de markt plaatst de Nationale Loterij voor grote uitdagingen. Ze heeft een uitgesproken maatschappelijke doelstelling, maar concurreert met bedrijven die uitsluitend op winstmaximalisatie uit zijn.

‘De 5 principes van High-performance Leiderschap’ van André De Waal is uitgeven bij Van Duuren  Mana

(226) Het management vormt de sleutel tot succes bij de transformatie van een bedrijf naar een high-performance organisatie (HPO), in het bijzonder van een finance functie naar een high-performance finance functie (HPFF). Dat blijkt uit alle wetenschappelijke casestudies die onderzoeker André De Waal heeft bestudeerd.

Willem Declercq

(226) Gedreven door onder andere een rentabiliteitsbekommernis evolueerde Groep Huyzentruyt van aannemer tot projectontwikkelaar. Vandaag wordt een nieuwe stap gezet: binnen de corebusiness van betaalbaar wonen verder groeien, en voor het eerst ook over de grenzen actief worden. “De CFO speelt een cruciale rol bij de implementatie van de strategie”, klinkt het.

Laurent Mulders, CFO Sabca

(226) Een gevestigde waarde. Dat is SABCA voor de Belgische aerospace-sector. Het bedrijf ontstond in de nasleep van de eerste wereldoorlog, maar vandaag staat het op een punt van transitie. Het bedrijf is overgenomen, moet nieuwe klanten binnenhalen en gaat door een intern transitieproject. Tijdens al die veranderingen is het duo CEO-CFO cruciaal. Hoog tijd voor een dubbelinterview dus.

Antonie Dopchie en Peter Vermeire

(226) Pricing is belangrijk, dat weet iedere financiële professional. Maar de maturiteit en systemen om prijzen te bepalen verschillen erg tussen sectoren en bedrijven. Naar aanleiding van het Pricing Maturity Report van PwC Belgium spraken we daarom over prijzen met twee CFO’s, Anthony Dopchie van Ellis Gourmet Burger en Pierre de Strycker van J&M Catering, en met Peter Vermeire, partner bij PwC.

Dieter Vanreybrouck

(226) Er beweegt nogal wat in de autosector. Niet alleen staat mobiliteit in ons land al een hele tijd hoog op de agenda, er was ook dieselgate, de opkomst van de lage-emissiezones en de elektrificatie van het wagenpark die aan snelheid wint. In die context nemen de constructeurs niet bepaald een afwachtende houding aan. En wanneer de constructeurs bewegen, moeten zowel de distributeurs als de concessiehouders mee het bad in.

Corona

(226) De coronapandemie levert een ongeziene situatie van overmacht op in de meeste contractuele relaties. Bovendien is de duur van de maatregelen onvoorspelbaar, evenals de globale economische en financiële impact.

Kristof Vanherle & Patrick Van Gaelen

(226) Hoe gaan CFO’s om met consolidatie? Is het een verplicht nummer dat ze één keer per jaar met de nodige tegenzin aanpakken? Of is consolidatie een extra instrument om de business op maandelijkse business aan te sturen. In deze CFO Benchmark gaan we op zoek naar de visie van de CFO op consolidatie.

Groepsverzekeringen

(226) ‘Tekort in twee op drie groepsverzekeringen’ blijkt uit een studie van FSMA. De FSMA heeft in een lijvig document van 6 januari 2020 haar pijlen gericht op de financiering van pensioentoezeggingen via groepsverzekeringen, meer specifiek van het type ‘te bereiken doel’.

Gerard Paulides

(226) Vopak is ’s werelds grootste dienstverlener in tankopslag van vloeibare bulkchemicaliën, gassen en olieproducten. In cijfers uitgedrukt betekent dat zesenzestig terminals, waarvan drie in Antwerpen, een brutobedrijfswinst van 830 miljoen euro en ongeveer 5.500 werknemers. Het Nederlandse bedrijf speelt binnen een kapitaalintensieve sector voortdurend in op nieuwe marktonwikkelingen. Dat geldt niet in het minst voor het financiële departement van CFO en bestuurslid Gerard Paulides.

Joost van Dun

(226) De context is helder: onder invloed van de klimaatverandering, schaarsere hulpbronnen en een groeiende wereldbevolking is een duurzame transitie noodzakelijk. De circulaire economie kan en zal daarbij een cruciale rol vertolken. In tegenstelling tot het traditionele lineaire model legt ze de nadruk op het oneindige hergebruik van producten en grondstoffen. Maar hoe slaagt u erin om uw business circulair te (her)oriënteren en hoe kan de financiële afdeling dat faciliteren en financieren?

Irene Boj, CFO Alpro

(226) Veertig jaar bestaat Alpro al, maar vandaag staat de producent van plantaardige zuivelproducten op een kruispunt. Enkele jaren geleden nam de Danone-groep het bedrijf over. De sector groeit explosief, maar tegelijk moet Alpro meer concurrentie dan ooit bolwerken. “En om dat allemaal aan te kunnen, moet finance echt de rol spelen van businesspartner”, zegt CFO Irene Boj.

Stephanie Ouachan

Striktly Business Software is een snel groeiende leverancier van bedrijfssoftware. De ontwikkelaar biedt met een intuïtief CRM- en ERP-pakket een totaaloplossing voor het opmaken van onder meer facturen, offertes, klantenadministratie en betaalopvolging. “We willen onze klanten maximaal ontzorgen in hun (financiële) administratie en projectbeheer. Unpaid vormde met een platform voor het innen van onbetaalde facturen het ontbrekende puzzelstukje binnen onze softwarepakketten”, legt CEO Stéphanie

Franssen Vincent, Toyota

De autosector zal de komende jaren een ingrijpende transformatie ondergaan. Daar is zowat iedereen het over eens. Constructeurs en distributeurs staan voor grote strategische beslissingen. Bij Toyota Belgium ondersteunt de financiële afdeling de jarenlange expertise van de business met de juiste cijfers. “Ik geloof sterk in controlling die gestoeld is op een partnerschap met de business.”

Impact zegelleer

Vanaf mei 2019 is het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) in werking getreden, weliswaar met een overgangsregeling tot uiterlijk 31 december 2023. Eén van de meest fundamentele nieuwe vennootschapsrechtelijke bepalingen is de invoering van de “statutaire zetelleer” die de bestaande “werkelijke zetelleer” vervangt. Wat zijn de belangrijkste boekhoudkundige en fiscale gevolgen?

Sahar Hashemi

“Een ondernemerscultuur is niet iets waar je uitgroeit, maar iets waar elk bedrijf net heel hard voor moet vechten om het in stand te houden.” Aan het woord is serieel ondernemer Sahar Hashemi. Deze gevierde zakenvrouw verzorgde de keynote op de jaarlijkse prijsuitreiking van Best Finance Team of The Year en een exclusieve Q&A sessie voor onder meer de finance square leden.

Fouquart Diederiek, Ricoh

Wanneer het over innovatie gaat, kan Ricoh een rijke historiek voorleggen. Van 's werelds eerste snelle faxapparaten in 1970 en het eerste kopieerapparaat in 1980, tot de gloednieuwe 3D-printers en cloudgebaseerde netwerkapplicaties en IT-services van vandaag. Die innovatieve kijk krijgt op het vlak van finance een verlengstuk. Diederik Fouquaet, CFO voor België en Luxemburg bij Ricoh, implementeerde een cultuur waar creativiteit en digitalisering de business mee helpen oriënteren.

Marjolein Frederickx, Lidl

De medewerkers van het finance team van Lidl België & Luxemburg wonnen op 6 februari 2020 de award Best Finance Team of the Year in de categorie grote ondernemingen. Wie zijn ze en wat hebben ze verwezenlijkt? Daarover gaan we graag in gesprek met CFO Marjolein Frederickx.

VanPamel14FrederiekJDB

Sfeermaker en bloemist Frederiek Van Pamel is een internationaal gerenommeerd kunstenaar. Hij maakt meesterwerken met bloemen, kleuren, texturen en materialen. De bloemist heeft een statig historisch pand in de Ezelstraat in hartje Brugge volledig getransformeerd tot een bijzondere bloemenwinkel met oranjerie, modeltuin, kantoorruimte en een eigen B&B. Dit verliep niet zonder (financiële) uitdagingen...

De Bollen Vicky, Sweco

Sweco behoort tot de grootste ingenieurs-, advies- en ontwerpbureaus op de Belgische markt. Finance ondersteunt en stimuleert de groei die de onderneming zowel organisch als via acquisities nastreeft. CFO Vicky De Bollen richtte haar afdeling in op een manier die haar toelaat om zich nagenoeg volledig op de strategische dimensie en het overnameluik te storten.

AWS Stephan Hadinger

Door blockchain naar de cloud te brengen en als een managed service aan te bieden, kan de adoptie van die veelbelovende nieuwe technologie sneller en gemakkelijker. Met de hete adem van allerlei opkomende fintech-concurrenten in de nek, moeten banken en andere financiële dienstenbedrijven immers sneller dan ooit kunnen schakelen….

Leonard Veronique, Bank van Breda

Véronique Léonard, CFO bij Bank Van Breda: De eerste rol van de CFO is en blijft volgens mij juist en tijdig rapporteren naar de board, markt en toezichthouders. Ook al is dit niet ‘sexy’, het is cruciaal voor het voortbestaan van een organisatie.

Jacques Johan, EY

Wat is een efficiënte finance functie? Op 26 maart gaat het event ‘Efficient Finance’ door. Onder meer EY komt daar een content sessie geven over hun visie hierover.

Cools Rob, Workday

CFO’s en financiële teams vinden zichzelf behoorlijk wendbaar. Naar eigen aanvoelen slagen ze er ruimschoots in de business adequaat te ondersteunen. Toch ontbreekt het vaak aan vaardigheden rond het gebruik van nieuwe technologieën. “Daar schuilt een groot risico in”, zegt Rob Cools, Finance Transformation Specialist bij Workday. “De business wil voordeel halen uit nieuwe technologie. Reikt finance niet de nodige oplossingen aan, dan gaat de business die elders zoeken.”

De fiscus op bezoek

Iedere belastingplichtige is verplicht om fiscale ambtenaren, die belast zijn met de vestiging van inkomstenbelasting en btw, toegang te verlenen tot bedrijfslokalen en andere gebouwen waar (vermoedelijk) beroepsactiviteiten plaatsvinden. Maar hoe ver reikt de draagwijdte van zo’n fiscale visitatie? Met een goed begrip van uw rechten en plichten houdt u het hoofd koel wanneer de fiscus voor de deur staat.

Gaby Bostyn

In het diepe West-Vlaanderen ligt Poppies, een bedrijf dat wereldwijd koekjes, pastries en desserts exporteert. Finance is er grotendeels gecentraliseerd op het hoofdkantoor in Zonnebeke. We spreken met Gaby Bostyn, die al ruim 22 jaar CFO is bij Poppies en het bedrijf door en door kent.

Ivan Leus en Alex Flamant

Nieuw elan door integratie binnen Besix Group Hoe mooi en onderbouwd een businessplan ook mag zijn, de impact van externe omstandigheden heb je nooit helemaal in de hand. Daar kan interieurspecialist Flamant een aardig woordje over meepraten. Op enkele jaren tijd fnuikten achtereenvolgens de bankencrisis, de financiële crisis en de terreurcrisis de ambities van het huis. Van berusting was er evenwel geen sprake. Onder de vleugels van Besix Group en met een fris elan huldigt de hofleverancier van

Datagedreven finance

Digitalisering en automatisering zullen ook bij finance de komende jaren de agenda bepalen. Ironisch genoeg blijkt dat in de praktijk niet louter een verhaal van technologie en data. Zonder mensen is het model niet compleet. Alleen met de combinatie van technologie, data en mensen kan finance straks een bepalende bijdrage leveren aan de prestaties van de business. En daar blijft het uiteindelijk allemaal om te doen.

Tom Zaman, Denys

Denys is gespecialiseerd in grootschalige bouwprojecten en infrastructuurwerken. Door de complexiteit die daar in een internationale context bij ontstaat, vertolkt treasury er een strategische rol. Tom Zaman en zijn collega’s overschouwen de financiën en zien erop toe dat de groeiende onderneming over voldoende middelen beschikt om nieuwe projecten aan te gaan. “Denys is een bedrijf dat durft te springen, maar doet dat niet zonder alle risico’s zo goed als mogelijk af te dekken”, klinkt het.

CFO Benchmark: incasso

Hoe zwaar wegen onbetaalde facturen op de winstgevendheid van een onderneming? En welke procedures hanteert u om die openstaande bedragen in te perken? Het is slechts een greep uit de pertinente vragen die we naar aanleiding van een nieuwe CFO barometer voorlegden aan een panel van CFO’s. Dirk Dewulf van online schuldvorderingsplatform Unpaid zoomt in op enkele opvallende vaststellingen.

Boekhouding team De Lijn

De komst van SAP vormde bij De Lijn de perfecte aanleiding om tegelijk ook op elektronische facturatie over te stappen. Intussen geldt de vervoersmaatschappij als best practice. Meer dan 90% van haar aankoopfacturen ontvangt De Lijn elektronisch via Mercurius, het platform voor e-invoicing van de overheid. Dankzij het gebruik van elektronische facturatie is de doorlooptijd voor de verwerking van facturen veel korter en betaalt De Lijn meer facturen op tijd.

Rudi Roosen en Gert Steegmans

Het oubollige imago dat vandaag soms nog aan overheidsorganisaties kleeft, staat vaak haaks op de realiteit. Waar veel financiële bedrijfsafdelingen voorlopig alleen maar dromen van een verregaande automatisering en robotisering, voegde het Departement Financiën van de stad Hasselt de daad bij het woord.

Kim Oosterlinck

Kim Oosterlinck: “Eigenlijk ligt het voor de hand dat finance inzicht heeft in de werking van de onderneming. Toch blijkt dat in de praktijk lang niet altijd voldoende het geval. Dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Kijk, wanneer finance de werking van de onderneming niet door en door begrijpt, kan ze de cijfers niet altijd correct interpreteren. Zo is het mogelijk dat bepaalde resultaten er op papier goed uitzien, terwijl er in de praktijk een heel andere realiteit achter schuilt.

Mieke Heseman en Nico Declerk

Groene energie? Die wilde INNI GROUP in zijn nieuwe bedrijfsgebouwen maar al te graag. Via GreenPulse vond het bedrijf een manier om van groene stroom te genieten, zijn ecologische voetafdruk te verkleinen en een kostenbesparing te realiseren, zonder dat het daarvoor zelf een euro moest investeren.

Best Finance Team

Wie wint de award:AB Inbev, AZ Sint Maarten, Borealis, Business & Decision, Carrefour, Cegeka, DP World, ECS2XL, Gevers, GIMV, Grand Hôpital de Charleroi, Infrabel, Lidl, RTBF, Water-link, Wurth of Xior? Ontdek hier de inhoud van hun dossier!

Nicolas De Clercq

Kinepolis kende de voorbije jaren een sterke groei. Dé grote uitdaging bij de snelle groei is het risico dat het bedrijf sneller groeit dan de mensen en de systemen. Wat is hierbij de rol van finance?

Fiscaal motief

Op 19 juni 2019 velde het Hof van Cassatie een zeer opmerkelijk arrest wat betreft de toepassing van artikel 207 WIB/92, t.w. het verbod van compensatie van tax assets (waaronder fiscale verliezen en notionele interestaftrek (NIA)) met ontvangen abnormale of goedgunstige voordelen. De conclusie van het Verbrekingshof is dat een voordeel wat is verkregen n.a.v. een verrichting die louter is gestoeld op fiscale drijfveren, “abnormaal” is, ook al is de prijszetting van die transactie marktconform.

Christophe Maréchal

Mithra Pharmaceuticals werd in 1999 opgericht als spin-off van de Universiteit van Luik. De onderneming telt inmiddels 250 werknemers en ontwikkelt vernieuwende producten waarmee zij zo goed mogelijk aan de behoeften van vrouwen op het vlak van veiligheid en gebruiksvriendelijkheid wil tegemoetkomen. “Onze partners vinden onze biotechnologische producten zo interessant dat ze zelfs bereid zijn om aanzienlijke voorschotten te betalen”, onderstreept CFO Christophe Maréchal.

Tom Moons

Hotels en restaurants worden vaak in één adem genoemd, toch zijn ze voor een CFO een sterk verschillende business. De punten van onderscheid kristalliseren zich rond aankoopbeleid, prijszetting, maar ook arbeidsintensiviteit en schaalvoordeel. De Lodge-group heeft beide in portefeuille; hun CFO legt uit voor welke uitdagingen dit hem plaatst.

Sophie Soors

Fedrus International legt een bijzonder ambitieus plan voor. Via enkele grote acquisities ontpopte het bedrijf zich tot onestopshop voor de gevelen dakwerker. Achter de schermen volgt nu een traject dat de productie en logistiek moet stroomlijnen. Daarbij is een sleutelrol weggelegd voor finance. De eerste uitdaging voor Group CFO Sophie Soors bestond erin op groepsniveau een nieuw finance team uit de grond te stampen.

Lien Debuck

In The Pocket is een snelgroeiend Gents technologiebedrijf dat al meer dan 120 mensen telt. Niettemin ondersteunt de finance-afdeling dat geheel met slecht een team van twee. Wat kan dankzij digitalisering. “Finance hier is lean en agile, net zoals de rest van het bedrijf”, stelt VP finance Lien Debuck.

Jeroen De Man en Dirk Dewulf

Betalingsachterstanden en onbetaalde facturen wegen zwaar door op het werkkapitaal van een onderneming. Ze verhogen bovendien de werkdruk op de financiële afdeling. Unpaid maakt handig gebruik van een recente wetswijziging, waardoor u een betaling juridisch kunt afdwingen zonder tussenkomst van een rechter. Het platform recupereert op die manier uw onbetaalde facturen. “You’ve earned it!” luidt dan ook de slogan achter de disruptieve finance tool, die u geld, tijd en frustraties bespaart.

Johan Cappelle

De financiële huishouding van een dienstenchequebedrijf verschilt sterk van die in een traditionele onderneming. “Weinig bedrijven hebben een negatief werkkapitaal, met nagenoeg louter operationele kosten en een brutomarge die met zekerheid daalt”, verduidelijkt Johan Cappelle. Als CFO – al vindt hij die term niet helemaal representatief – geeft hij sinds een jaar mee glans aan de uitstekende resultaten die Het Poetsbureau voorlegt.

EMF Team

Uit wetenschappelijk onderzoek rond de High Performance Finance Functie blijkt de ontwikkeling van de financiële medewerker essentieel om de finance functie naar de high performance status te brengen. Maar een scan van Belgische bedrijven leert dat net ontwikkeling het zwakke broertje is. Daarom slaan Solvay Brussels School en Financial Media de handen in elkaar. Vanaf januari lanceren zij de opleiding ‘Executive Master in Finance’.

Michiel Ruys en Matthias Penninck

Nee, de impact van de digitalisering houdt de finance professional niet meteen uit zijn slaap. Maar de resultaten van de CFO Barometer leggen wel bloot dat het bewustzijn groeit en de dingen bewegen. De tentakels van de digitalisering raken tig processen, maar vooral de grotere en internationale bedrijven gaan eerst overstag.

Lode Peeters

Tobania groeit snel en speelt daarbij flexibel in op de opportuniteiten die de markt biedt. Om dat zo efficiënt mogelijk te doen, ondersteunt het consultingbedrijf zijn processen met Unit4 Business World. Dat zorgt niet alleen voor meer tijdwinst en productiviteit bij de afdeling finance, maar ook in de business zelf.

Oude lening en thin cap

Op 11 september 2019 heeft de Belastingadministratie een circulaire 2019/C/89 uitgevaardigd m.b.t. de grandfathering (of overgangs) regeling van de nieuwe 30% fiscale ebitda thin cap regel. Deze overgangsmaatregel is vooral nuttig om te kunnen uitmaken welke interestkosten m.b.t. welke leningen onder de nieuwe 30% fiscale ebitda thin cap regel vallen dan wel onder de oude 5/1 thin cap regel.

Vincent Vanbockryck, Lutosa

De beschikbare aardappelvoorraden zo efficiënt en slim mogelijk inzetten. Het is maar één van de uitdagingen voor controlling bij Lutosa. De producent van frieten, puree en andere aardappelbereidingen moet de afgesloten verkoopcontracten immers grotendeels realiseren tegen vaste, afgesproken verkoopprijzen. In tijden van klimaatverandering – met meer risico op mislukte oogsten – zorgt dat voor een extra moeilijkheid, zegt Vincent Vanbockryck, Controlling & Reporting Director bij Lutosa.

Koen Berges, CFO Cheops

25%, zoveel groeit de omzet van Cheops elk jaar. En om die snelle groei in goede finance-banen te leiden nam de Edegemse IT-groep in mei CFO Koen Berges in dienst. Hoog tijd voor een gesprek over hoe hij de objectieve basis biedt voor die expansie.

Jean-Luc Vandenbroek

In België is heel wat kennis en knowhow rond celtherapie aanwezig. De succesverhalen volgen elkaar dan ook op: Ogeda, Tigenix, … Wallonië besliste ook om technologiebedrijven te ondersteunen, wat vooral de ontwikkeling van de biotechnologie en de celtherapie ten goede kwam. Jean-Luc Vandebroek, CFO van Bone Therapeutics, legt uit wat finance in zijn organisatie inhoudt.

De schuldpositie van de industrie

De selectie bestond uit acht Duitse, zes Franse, vier Nederlandse en twee Belgische beursgenoteerde ondernemingen met een volume aan activa van 1835 miljard EUR tijdens het boekjaar 2018 en een jaarlijkse globale omzet van circa 1010 miljard. In het hiernavolgend onderzoek werd gefocust op de netto-schuldpositie van het bedrijvenstaal precies tien jaar na de bankencrisis.

Geert Vagenende, CFO Smartphoto Grou

De foto-industrie leek lange tijd niet onder de indruk van de digitalisering en de komst van het internet. Tot de verkoop van analoge film in geen tijd kelderde. Smartphoto slaagde erin de neerwaartse tendens om te buigen door voor een compleet nieuw businessmodel te kiezen. Het beursgenoteerde bedrijf uit Wetteren groeide ermee door naar de top vijf van de Europese online fotobedrijven.

Luc Vreys, CFO Citymesh

Groei. Dat kernwoord definieert Citymesh. Het Brugse bedrijf biedt allerhande oplossingen aan rond draadloze netwerken, van internetverbindingen voor expohallen tot gratis stedelijke wifi-netwerken. En kreeg de laatste jaren groeipercentages van 30% te verduren. Daarnaast zijn ze het eerste bedrijf in België met toegang tot 5G, of de nieuwe generatie mobiel internet. Finance ondersteunt daarom bij hen vooral die groeistrategie.

Sabine Ceusters, CFO AZ Sint-Maarten

Het AZ Sint-Maarten ruilde vorig jaar zijn drie campussen in Mechelen en Duffel voor een groot, nieuw ziekenhuis in Mechelen-Noord. Met 654 ziekenhuisbedden en 96 plaatsen in het dagziekenhuis, vormt de campus nu het grootste ziekenhuis van de regio. Sabine Custers stuurt er de financiële en administratieve diensten aan. Het is een taak die niet-ingewijden naar haar mening wel eens onderschatten. “Zorg mag dan wel bekend staan als de zachte sector, qua werkintensiteit en complexiteit is dat zeke

Blockchain bant factuurfraude

De voorbije twee jaar woedde er een heuse hype rond blockchain. Intussen is het stof wat gaan liggen en blijven alleen de concrete, werkbare toepassingen over. “Het was te vaak technology in search of a problem”, zegt Francis Chlarie van Hexalina. Het bedrijf neemt de problematiek van de factuurfraude als startpunt en ontwikkelt een oplossing op basis van blockchain.

Pedro Brugada

Wat is een goede leidinggevende en hoe moet hij/zich gedragen? We gaan hierover in gesprek met Pedro Brugada, Spaans-Belgische cardioloog, politicus en mediafiguur.

Waarom kiezen voor fast closing?

Fast closing past in de huidige trend waarbij bedrijven moeten inspelen op steeds snellere ontwikkelingen in de omgeving. Actuele informatie is hier essentieel. Waarom is fast closing nuttig?

Serge Vrancken, CFO Wurth

Hoe kun je als CFO meehelpen een bedrijf in moeilijkheden op een nieuwe koers te zetten? Serge Vranken, CFO bij Würth Belux, legt uit wat er in zijn organisatie is gebeurd om het bedrijf opnieuw in een groeitraject te sturen.

Koen Vlayen en Leen Van Broeck

Achter elk succesvol bedrijf schuilt een financiële afdeling die de groei ervan faciliteert, ondersteunt en monitort. Die vaststelling liep dit jaar als een rode draad doorheen het verhaal van de genomineerden voor ‘Onderneming van het jaar 2019’. Of hoe ondernemen met durf en verbeelding in België nog steeds loont en inspireert.

Yves Honhon, CFO John Cockerill

Het succesverhaal van een onderneming laat zich op uiteenlopende manieren schrijven. Van een food- en non-food-groothandelaar, over een softwareleverancier, tot een industriële speler: de weg naar uitmuntendheid loopt steevast over een pad van deugdelijk bestuur en een onderbouwde financiële visie. CFO Magazine ging na hoe enkele genomineerden voor Onderneming van het Jaar bezuiden de taalgrens die queeste vervullen.

Jan Verlinden, CEO Richie

Hoe kan een kleine ondernemer finance binnen zijn bedrijf op een professionele manier organiseren? We vroegen het aan Jan Verlinden, CEO en eigenaar van Ritchie.

West-Europese industrie

Sinds 2008 brachten we op geregelde tijdstippen verslag uit inzake de financiële slagkracht van de Europese grootindustrie, dit door middel van een selectie van 20 beursgenoteerde industriële bedrijven uit de as Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Het dramatische boekjaar 2008 ligt nu 10 jaar achter ons en het is tijd om even terug te blikken en vooral te kijken of de aangerichte schade werd ingehaald op de balansen.

PWC Survey

Digitalisering is een must, daarover zijn alle ondernemingen het stilaan eens. Ze brengt ook op personeelsvlak heel wat uitdagingen én kansen met zich mee. Om die maximaal te benutten, zegt advieskantoor PwC, moeten organisaties een digitale cultuur creëren waarin medewerkers deel uitmaken van de transformatie. Hoe kan de CFO het voortouw nemen?

Danny Melis, Manuchar

Enkele jaren geleden werd binnen Manuchar het startschot gegeven voor een verregaande professionalisering van het bedrijf. Ook qua consolidatie worden sindsdien reuzenstappen voorwaarts gezet. Er is zelfs een intern ontwikkeld softwareplatform op poten gezet om door het internationale datawoud de juiste bomen te kunnen zien: Grabit. Group Reporting & Consolidation Manager Danny Melis legt uit hoe hij die transformatie aanpakt, en welke uitdagingen hij daarbij tegenkomt.

Finance ondersteunt duurzame groei

De logistieke dienstverlener Dachser plande boekjaar 2018 in de Benelux vooral als een consolidatiejaar. Maar dat pakte toch even anders uit: met bijna tien procent bruto-omzetgroei - net geen twee cijfers - deed de Benelux-regio het zelfs nog een stuk beter dan de volledige groep. Die klokte af op een omzetstijging van zo’n zes procent. Tijd voor een gesprek over het belang van duurzame groei en hoe je dat streven als financieel manager mee kunt ondersteunen.

Laurent Marcelis, CFO Unified Post

Laurent Marcelis van UnifiedPost ziet zichzelf niet als een traditionele CFO. “Het bedrijf waar je werkt, bepaalt voor een groot stuk je taak als CFO.” Laurent Marcelis had eerder bij UnifiedPost een commerciële rol. Die lijn trekt hij als CFO resoluut door. Vandaag zet hij niet langer producten of diensten in de markt, maar het bedrijf op zich. “Ik draag bij aan de strategie en help haar uitvoeren.”

Jeroen Van Den Bossche, Buro Intern.

Bedrijven die willen instappen in de circulaire economie, komen meer dan eens voor een uitdaging op het vlak van financieel beheer te staan. Blijven ze eigenaar van het product dat ze als dienst verhuren, dan blijft dat product op de balans staan. Dat is niet optimaal voor de solvabiliteit van het bedrijf. Bovendien krijgt de circulaire ondernemer zijn investering maar in kleine stapjes terugbetaald, terwijl hij cash nodig heeft om te groeien. Renting via een derde partij – die de rol van eigena

Sophie Rocca, CFO Wiels

Hoe groot kan de afstand tussen een bedrijf en een museum niet zijn? De vraag stellen is ze beantwoorden. Toch zijn op het gebied van finance de parallellen onmiskenbaar. Het product moet aanslaan (en een inkomen genereren), kostenbeheersing is essentieel, er is de link tussen CFO en de strategische beslissingen die genomen worden, en vooral: op het einde van de rit moet het plaatje kloppen. Een gesprek met een CFO actief in de artistieke sector.

Jean De Crane, CEO Isabelgroup

Voor bedrijven die meerdere bankrekeningen hebben – en dat geldt voor de meerderheid van de ondernemingen – is multibanking een handig en noodzakelijk concept. Het gaat over de capaciteit om al deze rekeningen te bundelen in één overzicht en van daaruit betalingen te kunnen doen.

Cyberveiligheid

Menig CFO krabt zich in de haren bij de gedachte aan cyberrisico’s. De kosten van schimmige losgeldeisers, productiestilstand en reputatieschade maar ook van ICT-pannes en gewone menselijke fouten kunnen flink oplopen. De verzekeringssector speelt daar steeds meer op in met gerichte polissen en dienstverlening. Sommige experts verwachten voor de toekomst één algemeen dekkende polis voor cyber-, brand- en aansprakelijkheidsverzekering.

High Performance Finance

High performance is een topic dat elke finance professional aanspreekt. Zo ook Nancy Vervoort, CFO bij Groep Van Roey. Zij las voor ons het boek ‘De High Performance Financiële Functie in de praktijk’.

Evelyn Sanders, CFO Ringoot Fruits

Kiest u er als stevige kmo voor om het financiële luik extern te laten beheren, dan wel een CFO in dienst te nemen? Het is een denkoefening waar veel ondernemers mee worstelen. Importeur Ringoot Fruit koos vijf jaar geleden resoluut voor de tweede optie. CFO Evelyn Sanders stroomlijnt er de financiële organisatie, wat in een uiterst volatiele volumemarkt letterlijk en figuurlijk zijn vruchten afwerpt.

Franciane Rays, CFO BNP Paribas

BNP Paribas Fortis, een bank met een sterke verankering in België en bijna 13.000 medewerkers, maakt deel uit van de internationale groep BNP Paribas, die 200.000 mensen in 72 verschillende landen tewerkstelt. Sinds september 2018 bekleedt Franciane Rays de functie van CFO van BNP Paribas Fortis, waar ze de leiding heeft over een team van 300 medewerkers. “Het departement Finance produceert niet alleen kwalitatieve data, maar ondersteunt ook het algemene bestuur van de bank door steeds betere fi

Marcia De Wachter

Psychodynamica, wat is dat precies? En wat kan het betekenen voor de moderne leider? Marcia De Wachter gaat met haar rijke ervaring als leidinggevende in de bancaire wereld, haar ondernemerschap en haar kennis rond psychodynamica aan de slag om mensen inzicht te geven in zichzelf, zodat zij verder kunnen groeien.

Sarah Van den Bulck, Borealis

Sarah Van den Bulck draagt verschillende petjes binnen de financiële afdeling van chemiereus Borealis. Ze is verantwoordelijk voor credit management en collection, accounts payable en digitalisering. “Dat gediversifieerde takenpakket leidt tot nieuwe inzichten en bevordert een procesgerichte aanpak”, vertelt de ervaren experte.

Zorg ervoor dat jouw team en jezelf constant toegang hebben tot boeiende "peer"verhalen en technische toelichting. Ontdek hier de mogelijkheden.

NEEM NU EEN ABONNEMENT

ADVERTEREN

De kracht van CFO Magazine gebruiken om uw boodschap tot bij de CFO community te krijgen. Een strak plan: Contacteer ons of download hier de mediakit.

Nieuw business model

(229) Online juwelier BAUNAT zorgt wereldwijd voor glinstering. Letterlijk, met zijn diamanten juwelen. Figuurlijk, met de inspirerende prijszetting, het effectieve productiesysteem en trajecten zonder tussenpersonen. Het onbreekbare van de diamant staat symbool voor de kracht van het online business doen.