CONTROLLERS TOP - EFFICIENT FINANCE

HET EVENT 

Tijdens deze studiedag brengen we u nieuwe inzichten en technieken om de finance afdeling in het algemeen

en de controlling afdeling in het bijzonder efficiënter en wendbaarder te maken. Dat kan door inzet van tools,

optimalisering van processen en aan de slag te gaan met de medewerkers in finance. Het is dé inspiratiedag voor Controllers, finance managers en CFO's, en iedereen die in een finance functie bezig is met efficiëntie en agile

werken.

HET PROGRAMMA

8u30: ontvangst
 

9u00 - 9u30: Alexander Brüggen, professor Information Management, Universiteit Maastricht.

Alexander Brüggen is hoogleraar Accounting & Information Management aan de Universiteit van Maastricht.

Zijn jarenlange ervaring en aangeboren passie voor accounting en controlling maken van hem de perfecte

openingskeynote voor dit evenement. Hij zal de spits afbijten met een openingskeynote over de meest recente

ontwikkelingen binnen controlling.

Daarna zal hij doorheen de dag zijn lessons learned en waardevolle tips & tricks met ons delen.

9u30 - 10u00: Kris Coenegrachts, Group Controller, Cegeka

Kris Coenegrachts is Group Controller bij Cegeka. Cegeka is de afgelopen jaren sterk gegroeid waardoor de finance afdeling,

en met name de controllers, met verschillende uitdagingen werden geconfronteerd.

Zo moesten ze bijvoorbeeld een Controlling manual uittekenen en op zoek gaan naar een rapporteringstool.

Benieuwd hoe ze dit aangepakt hebben en hoe de focus van controlling op agile werken ligt? Kris zal er alles over vertellen! ​

10u00 - 10u30: Sammie Courtens, Manager Finance Business Partners, Infrabel

De finance functie van Infrabel zet heel hard in op het automatiseren van processen en een doorgedreven digitalisering

en standaardisering van controlling. Concreet werden alle planningsprocessen en -modellen alsook de rapportering helemaal

herdacht en in een nieuw kleedje gestoken. Sammie Courtens geeft u inzicht in wat dit voor Infrabel betekent en aan

toegevoegde waarde brengt, maar gaat ook de valkuilen niet uit de weg: de verschillen tussen blue print en actualiteit,

de change-moeheid van een organisatie,... en dat terwijl er nog veel digitaliseringsopportuniteiten voor het grijpen liggen.

 

10u30 - 10u45: KOFFIE PAUZE

10u45 - 11u15: Miguel De Smaele, Group Finance Project and Reporting  manager, Unilin

Unilin heeft inzake Corporate Performance Management een doorgedreven digitale transformatie achter de rug.

Miguel De Smaele getuigt hoe deze transformatie ook werd aangegrepen om de efficiëntie en effectiviteit van het

controlling departement te verhogen.

Deze sessie wordt gehost door Bimac (www.bimac.be

11u15 - 12u30: KIES JE WORKSHOP

topic 1: KPI's die wel werken - Peter Geelen

Organisatie missen kansen om hun resultaat te verbeteren door een onjuiste inrichting van de besturing. Verkeerd toegepaste Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s) leiden dikwijls tot blijvende schade, terwijl het positieve effect veel groter zou kunnen zijn. De valkuil waar organisaties telkens in trappen, is dat ze - weliswaar goed bedoeld en zonder dat ze het weten - via KPI’s barrières opwerpen voor effectieve samenwerking. Dit leidt tot eiland-denken en suboptimale besluiten. Organisaties zullen op een andere manier moeten leren denken en werken om dit eiland-denken te doorbreken. We nemen u mee in een denkwijze waarop KPI’s wél voor u werken. Welke regels en principes dient u te volgen voor een juiste inrichting van uw besturing en KPI’s? Hoe haalt u meer uit het talent van uw medewerkers?

topic 2: Spijker je 'Excel modelling skills' bij - Dietert Gielen

Een ondernemer wenst altijd cijfers te zien in een duidelijk format. In de meeste gevallen is dit niet het rekeningschema. De boekhoudkundige informatie dient omgevormd te worden in een managementrapportering. In deze workshop gaan we dieper in op die omvorming.

Volgende vragen worden beantwoord:

  • Hoe zorg ik ervoor dat ik alle rekeningen altijd meeneem in de rapportering?

  • Wat met nieuwe rekeningen?

  • Hoe ga ik flexibel om met datums?

  • Kan ik gemakkelijk een budget integreren?

  • Andere ad hoc vragen worden uiteraard ook behandeld.

topic 3: Masterdata management - Evy Libbrecht

In deze workshop willen we jullie een beter idee geven van hoe klein of hoe groot de definitie van master in een bedrijf kan zijn. We zijn vandaag tot in het oneindige geconfronteerd met data, waarbij we moeten zorgen dat onze belangrijkste bedrijfsdata gedeeld kan worden zowel in het bedrijf, maar evenzeer belangrijk met andere bedrijven. Bedrijven hebben ERP systemen, allerhande applicaties die master zijn in het beheer van klanten-, leveranciers- en productdata. Op vandaag is het enkel een goed beheer van deze data niet meer voldoende.

Deze data is de basis voor wat de digitale wereld nu en in de toekomst in petto heeft. Connecteer je data met je klanten, leveranciers, transportbedrijven, auditors, sponsors, … . Zij zijn op vandaag vragende partij. Zorg ervoor dat deze data steeds de enige juiste waarheid vertelt.

Deze workshop zal je wat inzichten geven om je master data processen te optimaliseren

  • Bepaal wat master data is voor het bedrijf

  • De master data end-to-end flow

  • Zie het groot zodat je de middelen hebt om je te organiseren en kan inspelen op de vele digitale veranderingen.

12u30 - 13u30: LUNCHPAUZE

13u30 - 14u00: KIES JE PARTNERSESSIE

topic 1: hosted by EY - Efficient finance organization door Johan Jacques

topic 2: hosted by Seefo - Consolidatie 2.0 binnen LucaNet; consolidatie met een druk op de knop door Patrick Van Gaelen.

topic 3: hosted by Aexis - “Best of Breath” or “Integrated” CPM platform - advantages & pitfalls- PLUS -  impact on TCO - CPM platform  door Christian Pauwels

topic 4: hosted by Board - Create a financial planning and reporting application in 30 minutes door Ravi Santokhi

14u00 - 14u40: Verena Six, Lean Blackbelt, KLM

Verena Six is een master blackbelt met ruime ervaring in procesverbetering, motiveren van mensen door Lean en Lean leiderschap.

Opgeleid door General Electric heeft zij Lean binnen KLM een gezicht gegeven. Haar specialiteit gaat van procesverbetering

tot cultuur, van bestaande processen verbeteren tot Lean Digital Transformation, van teams tot management.

Zij deelt dan ook graag haar ervaringen en de valkuilen van de transformatie naar een agile finance functie

14u40 - 15u10: Sarah Van den Bulck, Borealis

Sarah Van Den Bulck koos als Group Credit, Collection and Payables Manager voor een sterk doorgedreven digitalisering van automatisering van de credit en collection processen als basis voor een hogere efficiëntie.  RPA was een speerpunt: gestart met AP werd ook al snel gekenen naar andere RPA opportuniteiten in finance. En met succes. Het team is ondertussen uit de projectmodus gestapt en er is een echt robotics departement opgericht dat is ondergebracht onder de vleugels van de Digital Studio van Borealis (onder leiding van Sarah). Het team telt nu ondertussen 6 personen en ze hebben meer dan 20 processen geautomatiseerd in finance, supply chain, IT, enzovoort en op die manier al 14.000 werkuren vrijgemaakt voor taken met meer toegevoegde waarde.

15u10 - 15u40: Karen Van Griensven, CFO Melexis

Efficiëntieverbetering staat hoog op de agenda van Karen Van Griensven.  Zo rolde zij bijvoorbeeld binnen het bedrijf een Process Mapping project mee uit waarbij alle processen - niet alleen binnen finance – volledig in kaart gebracht worden. Die mapping maakt dat inefficiënties, die vaak over departementen heen lopen, aangepakt kunnen worden. Een ander speerpunt van efficiëntie in finance is de keuze voor de uitbouw van een shared service center waar kennis gegroepeerd wordt.

15u40 - 15u55: KOFFIE PAUZE

15u55 - 16u25: Johan Heyman, VP Organizational Excellence, Barco

De voorbije jaren zette Barco sterk in op Operational Excellence. Om de strategische doelstellingen van het bedrijf te ondersteunen wilde het Operations Management de doorstromingsperformantie in productie verbeteren door enerzijds de doorlooptijd en de kwaliteitsuitval te verminderen en anderzijds de arbeidsefficiëntie te verhogen. Deze aanpak op de productievloer heeft de voorbije jaren bewezen goed te werken. Nu wordt deze aanpak uitgebreid van de productie naar andere afdelingen, ook finance, waar ‘operational excellence’ misschien minder evident lijkt.

16u35 - 17u45:

KIES JE WORKSHOP

topic 1: Bouw een efficiënter closing proces - Dennis Houthoofd & Sofie Defraeye

Elk bedrijf, groot of klein, dient 12 keer per jaar een maandafsluit te doen. Voor velen is dit nog een tijdsrovend proces dat veel efficiënter kan aangepakt worden. Tijdens deze workshop bespreken we op een interactieve manier volgende vraagstukken: Hoe kunnen we de maandafsluit efficiënter inrichten en versnellen? Hoe kan de “business” de financiële afdeling hierbij helpen? Wat zijn de valkuilen en best practices? 

topic 2: Automatiseer een proces - Ruben Vermaercke

Meer en meer Finance Managers kiezen ervoor om RPA (Robotic Process Automation) te implementeren in hun finance afdeling, dit om kosten te verminderen en efficiëntie te verhogen. Een proces automatiseren en robotiseren is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Wat laat je over aan de robot en wat niet? Hoe gaan je werknemers om met deze ingrijpende verandering? Het is allemaal niet zo vanzelfsprekend. Tijdens deze workshop gaan we actief aan de slag met RPA en gaan we samen een financieel proces automatiseren. Zo krijg je meteen inzicht in de voordelen die RPA biedt en de uitdagingen die het met zich meebrengt. 

topic 3: De weg naar een lean cultuur - Ben Leo

IVerandering is al een tijd de nieuwe constante voor bedrijven en organisaties. Heel wat externe factoren zorgden voor disruptie en transformaties, en blijven dat doen. Als CFO van Medialaan en De Persgroep werd ook Ben Leo hiermee geconfronteerd. Op zoek naar betere performance en meer connectie bij de medewerkers werd hij projectsponsor van een lean management traject. De specifieke methodologie en de doordachte implementatie effenden uiteindelijk het pad naar een lean cultuur. Het resultaat uit zich in meer rendement, meer betrokkenheid en zingeving bij de medewerkers en meer waarde voor de klant. In deze workshop geeft Ben Leo niet alleen inzicht in de methodologie van lean management, maar vooral ook in hoe de resultaten van een lean traject duurzaam gemaakt kunnen worden dankzij de implementatie van een lean cultuur.

17u45 - 17u55: Take aways van deze studiedag door Alexander Bruggen

17u55: Receptie

ZORG DAT JE ERBIJ BENT OP DIT EVENT

Neem contact op
Peter De Roeck | 09 375 68 00
0498 16 02 45 | peter@fm.be

Praktische informatie
15 oktober 2020

De Montil

Moortelstaat 8, 1790 Affligem

Prijs

Abonnees & Finance Square leden: 270 euro p.p.

Standaard prijs: 450 euro p.p.

WORD PARTNER

Wilt u van dit evenement gebruik maken om uw visibiliteit te verhogen bij de doelgroep in kwestie? Wilt u uw beste klanten en prospecten een boeiende dag bezorgen door hen hiervoor gratis uit te nodigen? Dat kan allemaal door partner te worden van dit event! Door partner te worden van Women in Finance straalt u als bedrijf bovendien uit dat u net zoals ons de term 'glazen plafond' gedateerd vindt. Wij bieden verschillende standaardformules aan, maar we bedenken voor u ook graag een partnership op maat. 

Bent u geïnteresseerd? Download onze mediakit voor meer inspiratie en contacteer ons via peter@fm.be 

Wie neemt nog deel? Wie zal ik ontmoeten? En met welke thema's is die bezig? 

Je vindt het antwoord op die vragen in onze 'Finance Connect' app. Een handige tool om nog meer te halen uit uw deelname aan onze events en bijeenkomsten... en ook daarbuiten. Hier meer info.

ONTDEK HOE WE

DIGITAAL NETWERKEN