top of page
shutterstock_2178572867.jpg

Opleiding ESG

De nieuwe compliance challenge staat voor de deur: de NFRD wordt de CSRD in 2024. Meer bedrijven zullen volgens een strikte standaard over tal van topics moeten rapporteren, wat snel en veel werk vraagt om in orde te zijn. Deze opleiding reikt jou handvaten aan om de richtlijn te begrijpen en daarna zelf toe te passen. 

Duik dieper in ESG

Dat er de voorbije jaren steeds meer gefocust wordt op duurzaamheid en milieuvriendelijke activiteiten in bedrijven is geen nieuws. In 2014 is de Non-Financial Reporting Directive (of NFRD) geïmplementeerd om meer transparantie te creëren rond milieugerelateerde bedrijfsactiviteiten, maar bedrijven konden hierover nog vrij rapporteren. Om dat te veranderen en de resultaten van bedrijven met elkaar te kunnen vergelijken wordt in 2024 de Corporate Sustainability Reporting (CSRD) geïmplementeerd. Dat houdt in dat bedrijven zullen moeten rapporteren over vooropgestelde topics volgens een specifieke standaard

 

In deze praktische, interactieve opleiding wordt dieper ingegaan op wat de nieuwe compliance-wetgeving zal inhouden en betekent voor jou. Om daarmee meteen van start te kunnen gaan neem je op voorhand een slide deck door waar je kennis verwerft over ESG, impact op rapportering, etc. Vervolgens wordt gekeken naar de rol van finance binnen het ESG-verhaal. Om die te kunnen definiëren is het belangrijk om verder te kijken dan enkel de regelgeving en duidelijkheid te hebben over een heel spectrum van activiteiten zoals risk management, bedrijfsstrategie, etc. Zo wordt jou een gedetailleerd framework aangereikt i.e. de ‘ESG Transformation Journey’. Op voorhand vul je enerzijds een survey in over de relatie tussen finance en ESG, en anderzijds een maturity assessment waarin je jouw bedrijf beoordeelt. De resultaten worden besproken en vergeleken met de andere deelnemers. Daaruit vloeien de leading practices voort. 

Vervolgens komt Ilse Geukens, CFO bij Siemens, haar voorlopige parcours in het ESG- verhaal delen. Zij werkten de voorbije jaren hard aan een ‘duurzaamheids’-plan van aanpak. Daarna duik je dieper in de 11 activiteiten van het spectrum waar je zelf en samen met je peers beoordeelt of de finance afdeling een leidende of supporterende rol inneemt.

 

Op het einde van de dag pitch je jouw visie over de rol van finance binnen de topics en krijg je meteen bruikbare feedback van de lesgevers en je peers.

 

Met welke vaardigheden ga je op het einde van de dag naar huis?

- Je verwerft inzicht in de compliance wetgeving (CSRD, EU Taxonomie, etc.)

- Je weet wat de CSRD inhoudt en kan die rapporteringsstandaard kaderen voor jouw bedrijf

- Je hebt inzicht in het ESG-framework en de rol van finance hierin

- Je kan de maturiteit van je eigen bedrijf beoordelen binnen het ESG-verhaal 

Welke topics komen aan bod?

 1. Voorbereiding

  • ESG slide deck + quiz

  • Maturity assessment

  • Survey: rol van finance in ESG-taken

 2. Opleidingsdag

  • Regelgeving: CSRD, EU Taxonomie, SFDR …

   • Doel

   • Definitie

   • Soort rapportering

   • Rapportering standaard

  • Framework: de rol van finance in ESG en de ‘ESG Transformation Journey’

   • Discussie survey

   • Maturity assessment

    • Analyseren

    • Leading practices

  • Praktijkgetuigenis van Ilse Geukens, CFO Siemens

  • Assessment eigen finance rol

  • Elevator pitch

Praktisch

Duur opleiding: 1 dag (9:00 - 18:00)

Datum: 25 mei 2023

Locatie: Ghelamco Arena, Gent

Voorbereiding

Pre-read materiaal 

Survey van rol in finance in ESG en maturity assessment

Aantal plaatsen: 12

Investering: 1490 euro

Abonnee op CFO Magazine of lid van Finance Square: 1290 euro

Neem een opleidingsabonnement en betaal slechts 1190 per opleiding!

Meer info?

Voor wie? 

Staat ESG en de implementatie van de nieuwe duurzaamheidsrapportering bovenaan jouw agenda als CFO én voldoet je bedrijf aan twee van de drie onderstaande voorwaarden?

> € 40 miljoen netto omzet

> € 20 miljoen balanstotaal

> 250 medewerkers

Dan zal deze opleiding jou sterk ondersteunen!

Voorbereiden

Voor de opleiding vul je een evaluatie in die de maturiteit van jouw bedrijf op het vlak van duurzaamheid beoordeelt en een survey over de relatie tussen finance en ESG. Tijdens de opleiding worden die evaluaties geanalyseerd en halen we er de leading practices uit.

Inschrijven

Je kan je inschrijven voor de hele reeks van negen opleidingen voor slechts 1190 euro per opleiding! Leer meer over...

- procesoptimalisatie

- investeringsanalyse

- data-analyse

- datavisualisatie en presentatie

- werkkapitaal

- Triple Bottom Line

- ESG 

- RPA

- businesscase

Met dit abonnement kan je telkens een andere medewerker van je team afvaardigen.

Inschrijven
Meer over de lesgevers

Reinout De Clercq

Reinout De Clercq.jpg

Reinout De Clercq is partner in de Climate & Sustainability Practice van Deloitte en heeft 15 jaar ervaring waar hij klanten heeft bijgestaan bij diverse duurzaamheidsthema's, van ESG-strategie tot implementatie en rapportering. Reinout was de drijvende kracht achter initiatieven en projecten rond duurzaam performance management, duurzaamheidsrapportering (zoals GRI, SASB, UN SDG's, UN PRI), verantwoord inkopen en aanbesteden (incl. UNGP, OECD DDG, mensenrechten audits) en duurzaam beleggen (ESG in de beleggingscyclus). 

Als voormalig compliance & forensisch onderzoeker heeft Reinout ervaring met supply chain due diligence en heeft hij bijvoorbeeld gewerkt aan projecten rond verantwoorde inkoop van conflictmineralen, diamanten, edele metalen, elektrische batterijen en auto-onderdelen. Reinout is een erkend duurzaamheidsprofessional wat onder meer tot uiting komt in diverse publieke presentaties bij brancheverenigingen.

Laurent Van Melckebeke

Laurent Van Melckebeke is Finance & Sustainability Director bij Deloitte. Hij faciliteert transformaties naar meer duurzame, effectieve, inzichtelijke en in control organisaties. Hij helpt organisaties strategische beslissingen te nemen met complexe ESG- en financiële risico's in het achterhoofd. Hij verankert duurzaamheid in het kern-DNA van de organisatie, voornamelijk door duurzaamheidsstrategieën te vertalen en veranderingen te helpen ontwerpen en implementeren in processen en beleid, organisatie en mensen en informatie en systemen; van gegevens tot performance management en rapportering.

Laurent Van Melckebeke.jpg

Hij leidt 'ESG for CFOs' initiatieven binnen Deloitte en heeft meerdere projecten geleid op het gebied van EU Taxonomy, CSRD, en Integrated Reporting voorbereiding, (bereidwilligheid) evaluaties en implementatie.

Nog verdere vragen?

Heb je nog verdere vragen of twijfel je of deze opleiding iets voor jou is?

Neem gerust contact op, ik help je graag verder!

Maïté Holvoet

+32495172425

maite@fm.be

Meer over de praktijkgetuigenis

Ilse Geukens, CFO van Siemens

Ilse Geukens.jpg

Ilse Geukens is de huidige CFO Siemens BeLux en Marokko. Ze werkt ondertussen meer dan 16 jaar in verschillende financiële functies en voor verschillende entiteiten binnen de globale speler. Daarvoor was ze drie jaar actief, tussen 1996 en 1999, bij OTN Systems als financial manager.

Dit programma wordt aangeboden in samenwerking met 

SBM.jpg
bottom of page