top of page

Duurzaam ondernemen in de praktijk: Tripple Bottom Line

February 1, 2024

In een wereld waarin het zakelijke landschap razendsnel evolueert, hechten steeds meer belanghebbenden, zoals klanten, leveranciers, banken en potentiële werknemers, grote waarde aan duurzaamheid. Het omarmen van duurzaamheid is van vitaal belang voor bedrijven. Deze dagopleiding duikt dieper in de praktische implementatie van duurzaamheidsstrategieën, waarin het Triple Bottom Line-framework centraal staat. Deelnemers zullen ontdekken hoe ze dit framework kunnen toepassen op hun eigen bedrijf en onder andere een Tripple Bottom Line Strategy Map ontwikkelen.

Algemene info

De kern van verantwoordelijk ondernemen ligt in de harmonie tussen drie essentiële elementen: people, planet en profit. De groeiende nadruk op duurzaamheid wordt aangedreven door factoren zoals de voorkeuren van jonge werkzoekenden, reputatieoverwegingen, nalevingsvereisten en druk van investeerders. Deze training voorziet deelnemers van de kennis om duurzaamheid te integreren in hun bedrijfsmodellen, door gebruik te maken van het Triple Bottom Line-framework.

 

We starten de dag met een praktijkgetuigenis door Lore Muylle, Group Sustainability Manager bij What's Cooking. Lore deelt haar inzichten en ervaringen op het gebied van duurzaam ondernemen, waardoor deelnemers direct kunnen leren van echte praktijkvoorbeelden.

 

De opleiding begint met het structureel inbedden van duurzaamheid voor de komende vijf jaar aan de hand van het drie-horizonmodel. Een oefening met een materialiteitsmatrix volgt, die helpt bij het identificeren van relevante SDG’s voor individuele bedrijven. De kern van deze opleiding omvat het opstellen van een Triple Bottom Line Strategy Map voor elk deelnemend bedrijf. Het bereiken van duurzaamheidsdoelstellingen vereist een herdefinitie van het bedrijfsmodel op macroniveau, mesoniveau en microniveau.

 

Wat ga je leren?

Na afloop van de training beschikken deelnemers over de volgende vaardigheden:

 

  • Begrijpen van het drie-horizonmodel

  • Toepassen van het drie-horizonmodel op hun eigen bedrijven


  • Selecteren van relevante SDG's voor hun bedrijfsmodellen

  • Vertrouwd raken met het concept van de Triple Bottom Line

  • Creëren van een Triple Bottom Line Strategy Map voor hun eigen bedrijven

 

Onderwerpen die aan bod komen

De training behandelt een scala aan onderwerpen:

 

  • Praktijkgetuigenis door Lore Muylle, Group Sustainability Manager bij What’s Cooking

  • Actieve toepassing van het drie-horizonmodel voor duurzaamheid (structurering)


    • Horizon 1: 1 jaar gericht op behoud en versterking van kernactiviteiten

    • Horizon 2: 3 jaar gericht op het ontwikkelen van opkomende bedrijfsactiviteiten


    • Horizon 3: 5 jaar gericht op de heroriëntatie van het bedrijf en het scheppen van nieuwe kansen

  • Implementeren van een materialiteitsmatrix

  • Integreren van 2-3 SDG's in bedrijfsmodellen

  • Evolueren van een Balanced Scorecard naar een Triple Bottom Line-benadering (toegespitst op deelnemende bedrijven)

  • Ontwikkelen van duurzaamheidsstrategieën op macroniveau, mesoniveau en microniveau

 

Verloop van de dag

Gedurende de opleiding zullen deelnemers eerst individueel de verschillende modellen horizon model, tripple bottom line) toepassen op hun eigen bedrijven, gevolgd door gezamenlijke analyse, wat inspiratie verrijkt. Ze leren de theorie direct om te zetten in de praktijk. Geen saaie lezing of eindeloze theoretische concepten maar hands-on door zelf te doen.

 

Praktische info

Locatie:

Financial Media

Brouwerijstraat 26A

9880 Aalter

 

Ontvangst:

8.30 uur

Opleidingen praktische info.001.png

Vragen of opmerkingen?

brecht@fm.be

+32 496 39 74 67

bottom of page