top of page

FP&A op strategisch niveau
Naast automatiseren en scenarioplanning, zoals besproken in een vorig blogbericht, moet het FP&A team ook op andere zaken inzetten. Zo is traditioneel budgetteren bijvoorbeeld niet meer geschikt in deze huidige tijden.


Zero-based budgetting en driver-based planning


Bedrijven hebben nood aan een frisse aanpak, door het gebruik van twee complementaire methodologieën: zero-based budgetting en driver-based planning. Starten met een blanco pagina is ideaal voor grotere kostenposten waar er uitdrukkelijke ruimte is voor besparingen. Driver-based planning daarentegen werkt veel sneller, meer intuïtief en connecteert finance met de operationele drivers.


Komst van de digitale bestuurskamer


Om net meer competitief te zijn, moeten organisaties evolueren naar een organisatie met een 360°-prestatiebeeld. Dat zal de rol van de CFO en de FP&A-processen die hij/zij leidt beïnvloeden. Moderne ondernemingen hebben finance professionals nodig die doorgedreven anlyses kunnen voeren en business intelligence capaciteiten hebben, zowel in de finance-afdeling als de volledige organisatie, voor strategische, financiële en operationele beslissingen.


Collaboratie en bestuur


Als het FP&A-team zeker wil zijn dat de business dezelfde strategische doelstellingen voor oog blijft houden, moet het de processen efficiënt aligneren en standaardiseren. Het is van vitaal belang dat FP&A-processen over de gehele organisatie zijn onderbouwd door een gepaste goedkeuringsworkflow die de finance supporteert. Er moet duidelijkheid zijn wie voor wat verantwoordelijk is, en waar tijdsproblemen en knelpunten zich voordoen. Manuele activiteiten moeten geautomatiseerd worden en het proces moet grafisch te visualiseren zijn. Dit zal het FP&A-team meer ademruimte geven wanneer dringende beslissingen moeten genomen worden en de focus verleggen naar de taken met meer toegevoegde waarde.


Comentarios


bottom of page