top of page

Wat betekent e-facturatie voor úw bedrijf?

In partnership met Basware

Procesoptimalisatie en kostenbesparing prijken meer dan ooit bovenaan op elke bedrijfsagenda. E-facturatie, de digitale oplossing voor het verzenden en ontvangen van facturen, heeft op beide vlakken een gunstig resultaat. Als u uw financiële efficiëntie wilt verbeteren en uw concurrentievoordeel wilt vergroten, zou e-facturatie wel eens de sleutel kunnen zijn. We duiken in deze blog dieper in de voordelen van e-facturatie specifiek voor uw bedrijf.


De zakelijke voordelen van e-facturatie

Facturen die moeiteloos door uw boekhoudsystemen stromen zonder handmatige interventie. Van ontvangst over matching en goedkeuring tot betaling. E-facturatie maakt deze vereenvoudiging mogelijk en verlaagt gevoelig de kostprijs van elke stap van het facturatieproces.


Automatisering loodst de factuur doorheen de hele workflow:

  • Het tijdrovend scannen van de factuur en inputten van gegevens in het ERP-systeem worden overbodig

  • Automatische matching van de facturen waardoor de medewerker enkel nog een controlerende functie heeft

  • Correcte opslag en archivering leveren tijdswinst op bij het zoeken naar specifieke boekstukken


De verwachte expansie

Volgens "The e-invoicing journey 2019-2025" is het potentieel voor kostenbesparing gigantisch. Door elektronische en geautomatiseerde factuurprocessen, kan uw bedrijf besparingen realiseren van 60% tot 90% in vergelijking met een papieren facturatieflow. Het ontvangen van een e-factuur levert een gemiddelde besparing op van 11,20 € per factuur ten opzichte van de verwerking van een papieren versie.


Het potentieel is niet onopgemerkt gebleven. Naar verwachting zullen er wereldwijd tegen 2035 maar liefst 550 miljard e-facturen per jaar verstuurd worden. Deze cijfers onderstrepen de overtuiging dat e-facturatie de weg vooruit is.


De cijfers uitgediept

Natuurlijk kan de omvang van de besparingen verschillen van sector tot sector en van bedrijf tot bedrijf. Om een reëlere voorspelling te verkrijgen, moeten de berekening afgestemd worden op enkele variabelenspecifiek voor uw onderneming.


o Volume van facturen

Breng de hoeveelheid facturen in kaart die uw bedrijf verstuurt en ontvangt. Dit is het vertrekpunt voor het beoordelen van de potentiële impact van e-facturatie.

o Afdruk- en portokosten

Traditionele facturatie op papier impliceert vaste kosten: drukkosten, portokosten en andere aanverwante kosten (zoals bijvoorbeeld omslagen). Door e-facturatie spaart u deze kosten integraal uit.

o Tijdsefficiëntie

Tijd is geld en achter klanten aanzitten voor betaling kan een tijdrovende bezigheid zijn. E-facturatie kan de tijd die hieraan besteed wordt aanzienlijk verminderen.

o Wijze van factureren

Inventariseer het aandeel van papieren facturen, facturen via e-mail en e-facturen. Deze uitsplitsing zal u helpen de potentiële kostenbesparing in te schatten.

o Personeelskosten

E-facturatie zal zorgen voor een daling van het aantal FTE's (Full-Time Equivalents) dat instaat voor debiteuren- en crediteurenbeheer. Bereken hun jaarlijkse kosten, inclusief salarissen, secundaire arbeidsvoorwaarden en andere gerelateerde kosten.


De kracht van Basware

De voordelen van e-facturatie zijn verleidelijk. Maar het blijft complex om de exacte impact op uw bedrijf te becijferen. Met een schat aan ervaring helpt Basware u graag met de berekening van het rendement op uw investering. Van industriereuzen tot kleinere, ambitieuze ondernemingen. De unieke behoeften van uw bedrijf, uw markt en uw leveranciers bepalen veel. De allesomvattende aanpak van Basware houdt rekening met alle factoren en schat uw voordeel nauwkeurig in.


De klant aan het woord

De succesverhalen van bedrijven die e-facturatie hebben omarmd zijn inspirerend en leerrijk tegelijk. Toen Carlsberg Denemarken werd geconfronteerd met een verdubbeling van de portokosten, wisten ze dat het tijd was voor een drastische verandering. Frost Christensen, credit manager bij Carlsberg Group, bouwde zijn case op en nam de tijd voor grondige berekeningen.


“We berekenden dat we flink wat kosten konden besparen als we 75% van onze klanten zouden kunnen overtuigen over te stappen van papieren facturen naar facturen per e-mail. Uiteindelijk ontvangen nu 96% van onze klanten hun facturen via e-mail. Dit is echt fantastisch. Een verbluffend resultaat!”


Conclusie

Het is overduidelijk dat een overstap naar e-facturatie resulteert in een enorme kostenbesparing. Ook de tijdsefficiëntie en het positief effect op de foutenlast doorheen het facturatieproces komt de bedrijfsvoering allen maar ten goede. De voordelen zijn overduidelijk, de potentiële besparing laat niemand onberoerd. Bereken wat de overstap voor uw bedrijf betekent en laat u verbluffen door het resultaat. Met zijn jarenlange expertise helpt Basware elke onderneming met het opbouwen van een gefundeerde case. De ideale basis om koers te zetten richting financiële innovatie.Comentários


bottom of page