top of page
CFO Magazine kopie.jpg
Johannes De Smedt, professor Beleidsinformatica KU Leuven

Process modeling is het capteren van alle informatie die in jouw bedrijfsprocessen zouden moeten aanwezig zijn. Aan de hand van stroomdiagrammen worden allerhande relevante middelen aan elkaar gelinkt waarna betere beslissingen kunnen worden genomen. Johannes De Smedt, professor Beleidsinformatica aan de KU Leuven, legt uit waarom financials er ook gebruik van kunnen maken.

Frederic Peeters, VP Finance Steel Wire Solutions Bekaert

Staaldraadgigant Bekaert verwerkt vanuit vier business units staalproducten voor talloze applicaties en toepassingen over de hele wereld, gaande van serieproducten tot project business. Eén van die business units is Steel Wire Solutions, waar binnen de finance functie wordt overgegaan op predictive forecasting. “We werken nu met voorspellende modellen om trends op te vangen die vaak pas veel later door de business worden gezien”, zegt VP Finance Steel Wire Solutions Frederic Peeters.

Mary E. Barth, specialist in Accountancy

Professor Mary E. Barth, een gerenommeerde specialist in accountancy, stelt dat accountants een cruciale rol te vervullen hebben om de best mogelijke boekhoudkundige informatie te blijven vrijwaren. Nu verschillende disrupties, zo ook klimaatverandering, de roep van investeerders verhogen, ziet Barth een belangrijke periode aankomen. “Accountants zien financiële en boekhoudkundige informatie als iets neutraal.”

Marc Cuppens (finance manager), Filip Vanlommel (algemeen directeur) en Cindy Vanvelthoven (communic

De Winning werd eind 2022 door het Instituut van Bedrijfsrevisoren gelauwerd voor haar duurzaamheidsrapport. De sociale en inclusieve onderneming voorziet in 2023 een tiende jaargang van het rapport en blijft daarmee inzetten op transparantie. “Je kan ons rapport gerust een geïntegreerd rapport noemen, al kunnen we in verbinding met de financiële cijfers zeker nog verdere stappen zetten.”

Floris Pelgrims, CFO ABO-Group Environment

De organisatie en structuur van finance bekrachtigen in een sterk project business-groeiverhaal is allesbehalve een eenvoudige klus. Floris Pelgrims, CFO en compliance officer bij ABO-Group Environment, ziet het belang om vanuit finance mee te kunnen sturen, maar beseft dat elke beslissing een weloverwogen beslissing moet zijn. “We zijn op een belangrijk kantelpunt gekomen waarbij de impact van de genomen beslissingen steeds groter wordt.”

Alexander Rahusen, CFO Exact

De finance-organisatie van Exact veranderende de voorbije jaren van gedaante sinds de focus steeds meer kwam te leggen op standaardisering, harmonisering en automatisering. “Het vereenvoudigen van de administratieve processen was essentieel om de groei van de onderneming te kunnen waarborgen”, zegt Alexander Rahusen, CFO van de van oorsprong Nederlands softwarespeler. “Finance heeft de laatste jaren veel middelen geïnvesteerd om die schaalvergroting steeds weer te blijven garanderen.”

Patrick Tamb, CFO Benelux-Frankrijk

Het is wellicht kenmerkend voor wie auto-onderdelen aan de man brengt en (dus) instaat voor snelle levering, maar bij LKQ staat finance volledig in dienst van de operationele engagementen van het bedrijf. Niet alleen wordt de voorraad op een comfortabel peil gehouden, ook werden buffers aangelegd voor verstoorde aanvoerlijnen. En dat is maar één van de uitdagingen.

Arne Vandendriessche, CEO Signpost Group

Signpost Group, Marktleider van ICT voor onderwijs in de Benelux, kende een enorme stijging in omzet van meer dan 160 miljoen op acht jaar tijd. CEO Arne Vandendriessche leidt die groei in goede banen. Zijn verdere plannen? De positie van Signpost in Spanje en Frankrijk verder innemen door de buy-and-build strategie uit te bouwen met nog enkele acquisities op de planning.

Tom Lokermans, CFO QbD Group

Hoewel het op haar beide activiteiten (detachering en project business in life sciences) blijft focussen zag QbD Group de voorbije jaren de vraag naar het realiseren van complexere projecten steeds groeien. Hierdoor werd de noodzaak naar meer inzichten en analyses imminent. De finance functie koos resoluut om de business stevig te faciliteren. Er volgde een doorgedreven BI-tool die de nodige inzichten kan verschaffen én er werd een shared services-afdeling in het leven geroepen.

Roger Dassen, CFO ASML

ASML is een wereldspeler op het vlak van halfgeleiders. De lithografiesystemen van het bedrijf uit het Nederlandse Veldhoven zijn cruciaal voor de wereldwijde productie van chips die in onze smartphones, laptops, elektrische wagens en zo veel andere toepassingen zitten. Roger Dassen staat bij ASML aan het roer van de finance afdeling. “Met ons team van 2.500 finance- en IT-medewerkers spelen we in de Champions League.”

Matthias De Bremaeker, Director Business Controlling van Brico en BricoPlanit België.

Volgend jaar blaast Brico 50 kaarsjes uit. Als mature organisatie een ideaal moment om terug te blikken en des te meer om vooruit te kijken. Zoals hoe de finance functie zichzelf uitbouwt om ook in de toekomst doeltreffend de organisatie te ondersteunen. “Voor mij gaat het verder dan alleen de finance functie future proof maken, het gaat erom hoe je via finance de organisatie future proof maakt."

Ewald Van den Auwelant, Sustainability Experts Antwerp Management School

Ewald Van den Auwelant is Sustainability Expert bij Antwerp Management School (AMS). Samen met een team van academic consultants inspireert hij bedrijven in hun traject in duurzaamheid. “ESG is geen eenvoudig, wel een noodzakelijk verhaal”, zegt Van den Auwelant. “Waar je als organisatie gewoon mee moet starten.”

Nick Felix, CFO Qualiphar

Nick Felix legde niet het klassiek parcours af dat je van een CFO zou verwachten. Maar misschien is net dat de reden voor zijn aparte en frisse kijk op finance. Toen hij eind 2019 CFO van Qualiphar werd, besefte hij nog niet dat hij een paar maanden later meteen voor grote uitdagingen zou staan...

Dries Wyffels (CFO Galloo), Nele Warnez (CFO Agristo) en Geert Chielens (CFO Vandewiele)

We brengen 3 van de 4 CFO’s samen van de bedrijven die genomineerd zijn voor EY’s Onderneming van het Jaar: Nele Warnez, Dries Wyffels en Geert Chielens. De financieel verantwoordelijken van respectievelijk Agristo, Galloo en Vandewiele.

Bram Van Eenoo, CFO Gheeraert Transport

Meer dan ooit heeft de CFO zijn vaste stek verworven aan de tafel waar de beslissingen genomen worden, logistiek bedrijf Gheeraert is er een treffend voorbeeld van. Voor CFO Bram Van Eenoo was het alvast dé reden om de stap te zetten. “Ik informeer de business managers en de directie over de financiële gevolgen en draagwijdte van de beslissingen die al dan niet genomen worden”, vat hij samen. Een gesprek.

Marc Bruyr, Maxime Prévot en Jean-Sébastien Detry, respectievelijk Financieel Directeur, burgemeeste

Dat Namen al meer dan drie decennia de Waalse hoofdstad is, heeft een duidelijke financiële weerslag. Een “historische dienstenstad”, noemt burgemeester Prévot het. Het Naamse uitgangspunt is comfortabeler dan dat van grotere steden als Luik of Charleroi, toch is aan uitdagingen geen gebrek. COVID zorgde voor wat vertraging, maar het streefdoel om financiële stabiliteit te bereiken blijft onverminderd overeind.

Laurence Havrenne, CFO van Fost Plus

Van drankkartons en PET-flessen, tot blikjes, papier, karton en plastic: van alle huishoudelijke verpakkingen die wij verbruiken, komt meer dan 95 procent in aanmerking voor recyclage. Fost Plus is de vzw die dat hele proces in goede banen leidt. CFO Laurence Havrenne biedt ons een blik achter de schermen van het financiële departement van de ledenorganisatie.

Mel de Vogue en Bernard Orban, CFO en Head of Group Treasury en Corporate Finance Etex

Bouwmaterialenproducent Etex gaf in juni met (groot) succes een ESG-gerelateerde Schuldscheinlening van 800 miljoen euro uit. Het is de eerste ESG-gerelateerde Schuldscheinuitgifte van de groep en meteen de grootste uitgifte van deze nietbeursgenoteerde leningsovereenkomst door een niet-Duitssprekende onderneming.

Barco behaalt Future Proof Finance Functie-certificaat

Barco is het eerste bedrijf in België dat een certificaat heeft ontvangen voor een future proof finance functie. Het certificaat is de validering van het succesvol doorlopen van een exhaustief assessment dat alle aspecten van de werking van de finance functie onder de loep neemt.

Gert Van der Veken, Head of Controlling BMW Financial Services

De automobielsector is volop in beweging. Behalve de elektrificatie van het wagenpark verandert ook de mobiliteitsbehoefte. Flexibele modellen van eigenaarschap en leasing winnen daarbij aan belang. Het is een transitie waarin BMW Financial Services een voortrekkersrol wil vertolken. Head of Controlling Gert Van der Veken treedt als een echte businesspartner naar voor.

Oliver Vander Cruysse

Wat begon als een klassiek vastgoedkantoor, groeide uit tot dienstverlener die data inzet als belangrijkste grondstof. We Invest ontwikkelt software die franchisenemers ondersteunt – en zo uiteindelijk tot meer marge leidt. Om de verdere expansie van het bedrijf mee in goede banen te leiden, bouwt We Invest zijn finance team stap voor stap verder uit, met de combinatie van de juiste mensen en de juiste tools.

Wouter Pollers, CFO HB Antwerp

HB Antwerp nam halverwege mei de Best Finance Team of the Year-award voor middelgrote ondernemingen in ontvangst. De organisatie werd zo gelauwerd voor het bouwen van een transparant ecosysteem in de occulte sector van de diamant, en de rol van finance functie. Om de volgende groeistap te zetten is CFO Wouter Pollers volop bezig met de verdere financiering van de activiteiten.

Patrick Laevers en Vicky Vanthienen, CEO en CFO Maes Recycling Group

Om de verdere groei van het bedrijf te ondersteunen zette Maes Recycling Group in 2020 de deur open voor een bijkomende aandeelhouder. Hierdoor verwierf private equity investor Integra Fund 40 procent van de aandelen van het bedrijf. “De rol van finance gaat verder dan het puur brengen van diepgaandere inzichten."

Emile Goossens (Schenker Logistics Benelux), Olivier Guinée (DSV) en Wouter Colomier (AON België)

Met onze pijlen gericht op de logistiek sector en risk management schoven Emile Goossens (Schenker Logistics Benelux), Olivier Guinée (DSV) en Wouter Colomier (AON België) recent aan tafel bij CFO Magazine. België is als kleine, open economie afhankelijk van haar bevoorradingsketen. Om die te vrijwaren hebben de logistieke bedrijven een primaire functie.

Nico Verhulst en Jurrie Scholtens, CFO Van Mossel België-Luxemburg en CFO Van Mossel Automotive Grou

Nadat Van Mossel Automotive Groep de markt in Nederland veroverde, bouwde het concern in slechts vier jaar tijd een solide basis voor de Belgische en Luxemburgse markt. Met een doorgedreven M&A-strategie verkoopt het straks bijna 10 procent van de wagens in ons land. Daarnaast leggen de leasing- en carrosseriebusiness ook een behoorlijk gewicht in de schaal.

Koen van den Broek, CFO ETAP Lighting

ETAP Lighting International zette twee jaar geleden circulariteit centraal in zijn strategie, in lijn met het DNA van het bedrijf. Daar vloeide met name een nieuw C-LaaS (Circular Light-as-a-Service) business model uit voort, waardoor de finance functie behalve aan sustainability reporting ook het hoofd heeft moeten bieden aan het opzetten van een duurzaam financieringsmodel.

Stefano Cochis, Finance Manager FCA Bank Belgium

Met een verdere professionalisering brengt Stefano Cochis het finance team van FCA Bank Belgium tot de toekomst. FCA Bank gaat momenteel door een evolutie van shareholder, met behoud van de sterke strategie van de bank. Het lokale finance team is verantwoordelijk voor de toepassing van de groepsstrategie binnen de Belgische markt.

Johan Dejonckheere, Financieel Directeur Stad Kortrijk

De COVID-kater is nog niet goed verteerd, of daar duikt het inflatiespook weer op. Net als elders, kampt de Finance-afdeling van Kortrijk niet met een gebrek aan uitdagingen. En terwijl men hiermee omgaat, wordt onverminderd werk gemaakt van een eerder ingezet digitaliseringstraject. Dit en meer stond op het menu van ons gesprek met Financieel Directeur Johan Dejonckheere.

Sylvia Arnols en Joris Laenen, Head of HR en Chief Investment & Life Officer Ethias

Ethias kreeg dit jaar voor het eerst het certificaat van Top Employer in België toegewezen. De verzekeringsgroep zag zo haar innovatieve personeelsbeleid beloond. In de bril waarmee ze dat doen steekt een finance- én een hr-glas: “Jonge mensen lopen niet langer in een bocht rond hun leidinggevende."

Yves Regniers, CFO Ter Beke

De finance functie van Ter Beke legde de afgelopen twee jaar de focus op meer automatisatie in de bedrijfsprocessen. Op die manier kreeg de organisatie meer inzichten doorheen alleen productiestappen en bouwde het twee jaar achtereenvolgens de netto schuldgraad af met 25 miljoen euro. “We moeten heel kort op de costing-informatie zitten”, zegt CFO Yves Regniers. “Als we dat niet doen, zou het snel kunnen ontsporen.”

Anneleen Biddeloo, Head of Corporate Treasury bij Proximus

Elke actie van de business heeft een treasury-impact: er komt quasi altijd een inkomende of uitgaande cashbeweging bij kijken. In beide gevallen houdt treasury meer dan een oogje in het zeil. “We zorgen ervoor dat de nodige liquiditeit aanwezig is voor uitgaven, maar evengoed dat klanten vlot hun facturen kunnen betalen”, zegt Anneleen Biddeloo, Head of Corporate Treasury bij Proximus.

Mette Ingeman Pedersen, Group CFO bij Saxo Bank

Als Group CFO bij Saxo Bank legt Mette Ingeman Pedersen een grote focus op de ‘value adding properties’ van finance. “Finance kan enorm veel toegevoegde waarde maar daarvoor mag de organisatiestructuur niet ontbreken”, zegt ze. “Die herstructurering bleef ook bij Saxo Bank niet uit. Met het resultaat dat we het ITdepartement ontmantelden en een finance leadership team lanceerden.”

Kara De Smet, CFO van Retail Estates

Het beursgenoteerde Retail Estates is met een equipe van 40+ medewerkers goed voor een portefeuille van bijna 1,8 miljard euro in winkelvastgoed. “We gaan opportuniteiten niet uit de weg en zijn als slagkrachtige partij heel ‘dealable’ in de markt”, omschrijft CFO Kara De Smet. “Daar heeft de finance functie een beduidend aandeel in.”

Michèle Adams, CFO van EnergyVision

EnergyVision won eind juli dit jaar de aanbesteding ASTER waar in drie jaar tijd voor meer dan 50.000 sociale woningen zonnepanelen worden voorzien. Goed voor een investering van 155 miljoen euro. Tijd om te horen wat de sterke groei van dit bedrijf betekent voor de finance functie. CFO Michèle Adams: “Ik ben de interne marketeer van het finance departement.”

Barometer ESG en finance

Nu de komst van een gestandaardiseerde rapportering steeds dichterbij komt, zoomen we in onze nieuwste barometer in op duurzaamheid (ESG) en de CFO. Hoe kijken onze financiële leiders naar de impact van ESG op hun functie en hun rol als CFO?

Ruth Triki, CFO Van Geloven

Nadat een nieuw strategisch plan werd uitgerold in 2020 staat de focus van de finance functie bij Van Geloven in het teken van het creëren business value. De basisprincipes gaan daarbij evenwel niet verloren maar hoe langer hoe meer wordt duidelijk dat financials alleen niet meer voldoende zijn. “Finance is een 50/50-focusverdeling geworden tussen financials en de business, en daar kunnen we zeker nog verder in groeien.”

Carla Oeyen, General Manager Finance Vanbreda Risk & Benefits

Toen LucaNet haar intrede maakte bij Vanbreda Risk & Benefits zag de onderneming er helemaal anders uit dan vandaag. De laatste jaren groeide het bedrijf zowel organisch als via een strategisch M&A-traject. Waar Vanbreda in 2015 nog 3 vennootschappen kende, zijn dat er actueel 18 (!). “Het bedrijf zit op kruissnelheid”, zegt Carla Oeyen, General Manager Finance. “We hebben nood aan nieuwe systemen maar van LucaNet nemen we géén afscheid. En dat heeft verschillende redenen!”

Jeroen Verhoeven, CFO bij Meyer Beheer

Dat Meyer Beheer allicht onbekend in de oren kan klinken is begrijpelijk. De uitbatingen die ze beheert echter niet. Met meer dan 40 uitbatingen in full-service horeca en 15 quick service vestigingen waaronder Burger King kan het best zijn dat je al één van hun filialen binnenliep. Sinds de coronacrisis keek de finance functie er met scherp oog naar werkkapitaal en de relatie met leveranciers…

Theo Schots, Len Nooteboom en Mary Van Wijk. Respectievelijk dagelijkse bestuurder, programmadirecte

In Nederland valt het waterbeheer onder de bevoegdheid van waterschappen. Dit is een bijzondere bestuurslaag naast de gemeenten, provincies en de Rijksoverheid. In het Waterbeheerprogramma van waterschap Brabantse Delta worden de sustainable development goals (SDG’s) gebruikt in het ultiem streven naar het opnemen van de maatschappelijke kosten.

Jarno Devedeleer en Jasmien Wynants, CFO en Sustainability Manager Xandres

Het Belgisch modehuis Xandres publiceerde eind 2021 een eerste duurzaamheidsrapport. Opmerkelijk: de ambities van aandeelhouder Damartex Group komen prominent aan bod maar Xandres slaagde er ook in om vanuit het eigen DNA doelstellingen en prioriteiten te leggen.

Michel Rehim, Tax Director Exmar

Collectief bewustzijn is volgens Michel Rehim de sleutel in het verwerven van een future proof tax functie. De Director Tax van Exmar, de Belgische gastankrederij, ziet de nauwe betrokkenheid van tax in alle geledingen van de onderneming als essentieel in de belangrijkste taak van tax: tijdig anticiperen. “Onze tax-functie is niet ‘democratisch’.”

Column Voortschrijdend Inzicht (247)

Voortschrijdend inzicht is de kern van de wetenschap. Het werkt zo. Op basis van nieuw onderzoek worden bestaande inzichten mogelijks verworpen en nieuwe inzichten ontwikkeld. Deze nieuwe inzichten kunnen leiden tot andere praktische implicaties. Een klassiek voorbeeld in de context van duurzaamheid is de discussie over de oorzaak van de klimaatopwarming...

Dimitri Devrieze, CFO Orac Decor

Orac Decor is internationaal actief in interieurdecoratie. Het Belgisch familiebedrijf heeft een sterke evolutie achter de rug en professionaliseert verder om de nieuwe groei te ondersteunen.

Jean-Marie Vanderstichele, CFO Upgrade Estate

Upgrade Estate is een pionier in duurzaamheid. Upgrade Estate werd eerder al als eerste Belgische bedrijf in 2021 Future-Fit Pioneer. Hierdoor kreeg het bedrijf een managementtool aangereikt waarmee het al zijn initiatieven in kaart en in lijn brengt met de SDG’s die het vooropstelt. “We willen ten laatste volgend jaar onze carbon accounting volledig op orde hebben."

Alain Rigaux

Prothya Biosolutions is één schakel in de complexe keten achter plasma. Het bedrijf heeft net een fusie achter de rug, wat ook een hele opschudding betekende voor finance. Eén van de vernieuwingen is de creatie van een Financial Planning & Analysis department. Alain Rigaux, FP&A senior manager global, legt uit waarom forecasting en de creatie van business cases zo centraal staat voor Prothya Biosolutions.

Jermey Decuyper

Door de digitale reis die Microsoft ruim 10 jaar geleden inzette, waardoor ze de eigen technologie optimaal ging benutten, digitaliseerde de finance functie in de onderneming quasi compleet. Dit betekende dat de focus voor de finance teams in de landen telkens meer kwam te liggen op commercial finance. “Lokaal uitstekend uitvoeren”, is het devies van Jeremy Decuyper, CFO Microsoft Belux. “We verdoen onze tijd zo weinig mogelijk aan het transactionele.”

Guardsquare

Door de groei van Guardsquare moet de finance functie duidelijk anticiperen op toekomstige uitdagingen. CFO Tim Dehaes: “Onze belangrijkste KPI is de groei van het bedrijf en de acceleratie van die groei. Als we extra kosten moeten maken om het bedrijf meer te doen groeien, dan doen we dat gewoon.”

Xandres

Kandidaat Best Finance Team of the Year 2022

Thomas Moore

Kandidaat Best Finance Team of the Year 2022

Sweco

Kandidaat Best Finance Team of the Year 2022

Lannoo

Kandidaat Best Finance Team of the Year 2022

HB Antwerp

Kandidaat Best Finance Team of the Year 2022

Aedifica

Kandidaat Best Finance Team of the Year 2022

Dstny

Kandidaat Best Finance Team of the Year 2022

Ekopak

Kandidaat Best Finance Team of the Year 2022

Groep Huyzentruyt

Kandidaat Best Finance Team of the Year 2022

Etex

Kandidaat Best Finance Team of the Year 2022

Bart Adam, Securitas

Met een kritische maar vooral open blik onderzoekt CFO Magazine de toekomstige uitdagingen van de finance functie. Deze keer aan het woord: Bart Adam, Globaal CFO bij Securitas. Het mondiale beveiligingsbedrijf is marktleider binnen zijn sector, met activiteiten in 45 landen en een notering op de beurs van Stockholm. De groep kiest er bewust voor om niet alle aspecten van operational finance bij een shared service center onder te brengen.

Cédric Evenepoel, Lagardere Travel Retail

Lagardère Travel Retail was de voorbije jaren in volle crisismanagement modus door de coronapandemie. Nu het zich stelselmatig weer kan focussen op de business-as-usual ziet de finance functie onder leiding van CFO Cédric Evenepoel een belangrijke uitdaging in de ontwikkeling van de nieuwe business lines. “Daar zullen we stap voor stap in moeten investeren, zowel in kennis als naar financiële keuzes.”

Dirk Lehaen, Profel

Door het implementeren van LucaNet boven op haar boekhoudpakket creëerde Profel een vereenvoudiging van de finance-taken en kreeg ze tegelijkertijd meer overzicht doorheen de cijfers. “Ondertussen hebben we vorig jaar een vereenvoudiging van onze entiteiten gedaan en daar heeft de structuur in LucaNet zelfs geen hinder van ondervonden. Integendeel, de software heeft ervoor gezorgd dat het voor ons meteen heel duidelijk was welke richting we dienden uit te gaan.”

PMV3CasselmanMichelJDB
TIAS_BusinessSchool14MindermanMirjamJDB
Nienke Huisman - professionele foto
MichielOnwezen_Olympia_LD_hr_20220228-4625
1516271721319
Railtraxx9VandenCruijceLucJDB
i_Mens9VannieuwenhuyzeGinoJDB
Euroclear8FrenayBernardJDB
Deschacht18MonteyneMatthieu_LeroyKarelJDB
Deloitte_EmyElleboog_10
BeMatrix13WallaeysLeslieJDB
EY14MazereelDries_VermeirenDannyJDB
Inni_EmyElleboog_08
Alex-Headshot-450x676
Port Of Antwerp

(243) Port of Antwerp neemt het voortouw in een duurzame transitie richting een klimaatneutrale haven in 2050. Dit niet alleen intern, maar ook als drijfveer en katalysator voor de hele havengemeenschap. CFO Jan Adam en CCAO Guy Janssens, twee heren met tal van jaren ervaring op de teller bij het Havenbedrijf, duiden de langetermijnvisie en -strategie van Vlaanderens grootste economische regio.

Rode Kruis Vlaanderen

(243) Als non-profit organisatie is Rode Kruis stevig verankerd in ons Vlaams landschap. Ook in de Vlaamse taak van deze internationale organisatie zet de duurzaamheidstransitie haar vrij sterk door, al moeten we dat wel nuanceren volgens CEO Philippe Vandekerckhove. “Als we mensen in nood op een meer duurzame manier kunnen helpen, zullen we dat doen maar onze prioriteit is niet het milieu. Mensen in nood blijven helpen is dat wel.”

VDAB

(243) Het finance departement van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding, oftewel VDAB, kreeg een nieuwe structuur in oktober 2020 nadat de procurement volledig onder de scope van de dienst aankoop terecht kwam. Het betekende een centrale positie voor finance en onder meer een meer invloedrijke rol voor de business controllers binnen het team van Gunter Elebaut.

Ordina

(243) Ordina is één van de grootste onafhankelijke IT-dienstverleners in de Benelux. De groep evolueert van hoofdzakelijk IT-detachering naar het beheren van complexe projecten. Een transitie die een nauwe samenwerking tussen operations en finance verwacht. De Belgische financial director Wim Wolzer en operations director Eli Destoop doen uit de doeken wat hun relatie goed doet werken.

HUbo

(243) Een verplichte tijdelijke sluiting in lockdowntijden, gevolgd door een haast ongeziene renovatiewoede en wereldwijde verstoringen in de grondstoffen- en toeleveringsketen … Voor de financiële afdelingen van doe-het-zelfretailers lagen er de voorbije twee jaar heel wat ingrijpende klussen op de plank. Filip De Volder, treasurer bij Hubo, legt uit hoe cashmanagement en cash forecasting eens te meer cruciaal blijken voor een sturend en ondersteunend financieel beleid.

Crypto

(243) Crypto is een thriller over een compliance officer van een bank. Tijdens een boekenonderzoek in het kader van de naleving van de Anti-Money Laundering act (AML) raakt hij verstrikt in een web van schimmige crypto affaires, witwas transacties, kunstfraude, chantage en ... een corrupt accountantskantoor.

Frans de Roon

(243) Column over diversiteit

Christeyns

(243) De coronacrisis was ook voor Christeyns een eyeopener. Toen de horeca – een belangrijke markt voor de groep en voor de wasserijen die klant zijn bij de groep – een tijd op slot ging en tegelijk de grondstofprijzen bleven stijgen, kwamen onder meer werkkapitaal en cashcollectie hoger op de agenda. CFO Hans Maenhaut gunt ons een blik achter de schermen van dit discrete familiebedrijf.

Federico Fiz

(243) In de zoektocht naar 10 miljoen dollar vers kapitaal trok de Gentse start-up CHEQROOM Federico Fiz aan. Met zijn ervaring voor de Amerikaanse markt, waar CHEQROOM de expansie ziet, kan hij als Head of Finance een cruciale rol spelen. Daarnaast kijkt hij vooral naar de interne processen en de risico’s die gepaard gaan met de groei van de onderneming. “Finance moet vooral niet disruptief zijn, wel kijken we om de werking voortdurend te optimaliseren.”

CFO Benchmark

(243) CFO Magazine onderzocht samen met P2P-solutions provider Basware de maturiteit van het P2P-proces bij Belgische big corporate- en mid-market bedrijven. Opvallend: ruim 35 procent van de respondenten geeft aan minder dan 1 procent van de facturen elektronisch binnen te krijgen. “Er zijn nog heel grote stappen te zetten op de automatisering van het P2P-proces”, zegt Kris Vanhoutte, Senior Presales Consultant bij Basware, die met zijn expertise de resultaten duidt.

C4X

(243) Brad Hoy was ooit navigator in de handelsvaart. Die ervaring komt hem als CFO van C4X Discovery nog altijd van pas. Het bedrijf doet wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe medicijnen en werkt daarbij in lange cycli van vijf tot tien jaar. De CFO ziet erop toe dat er voldoende financiële middelen zijn om elk project alle kansen te bieden. Tegelijk moet hij het bedrijf ook op lange termijn op koers helpen houden.

Ethan Tandowsky

(243) Adyen transformeerde in geen tijd tot unicorn en bevestigde die status in 2018 met zijn beursgang. De snelle groei en transformatie stelde Head of Group Finance Ethan Tandowsky en zijn team voor verschillende uitdagingen. “Wat voor ons iets klein is vandaag, is iets heel groot binnen 2 à 5 jaar. Daarom focussen we altijd op wat er nodig is om te automatiseren, hoe klein het proces ook mag zijn.”

Stijn Ronsse

(243) Wat is innovatie en wat betekent dit voor de finance functie? Wij vroegen het aan Stijn Ronsse, COO van CAPTURE & innovatiespecialist. “Innovatie omvat voor mij alles wat rond vernieuwing draait en dat als doel heeft om impact te genereren.”

Deloitte

(243) Komt er een eind aan het tijdperk van agressieve belastingplanning? Als het van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) afhangt alvast wel. De voorbije jaren ondertekenden bijna 140 landen en regio’s een nieuw plan om het internationale belastingsysteem te hervormen. Een verbrede Tax compliance op basis van samenwerking, vertrouwen en transparantie groeit uit tot de nieuwe norm.

Barco

(243) Met een kritische maar vooral open blik onderzoekt CFO Magazine de toekomstige uitdagingen van de finance functie. In dit interview laten we Ann Desender, CFO bij Barco, aan het woord. Hoe ziet de toekomstige finance functie er uit volgens haar, en hoe bereidt finance zich daar vandaag best op voor? “Future proofness begint bij de managers die mee moeten willen en kunnen evolueren.”

Robert Erni, Dasher

(242) DACHSER is een van ’s werelds grootste logistieke spelers. Al ruim 90 jaar is het Duits familiebedrijf actief in zijn sector en meer dan ooit volbrengt het zijn maatschappelijke rol. Om te weten hoe DACHSER omgaat met zijn duurzaamheidsdoelstellingen en wat de link is met finance, legden we ons oor te luister bij Group CFO Robert Erni.

Bart Adam, Securitas

(242) Prioriteren wat belangrijk is in de duurzaamheidstransitie is allesbehalve eenvoudig. Zo ook voor Securitas. Als dienstenbedrijf voelt het een groot gebrek aan oplossingen op maat in de huidige duurzaamheidsframeworks. Bart Adam, Global CFO, ziet vandaag vooral een gebrek aan globale taal. Toch is en blijft de van oorsprong West-Vlaming hoopvol: “Binnen 10 jaar kijken we hopelijk terug op deze periode als een belangrijk kantelpunt voor bedrijven en de maatschappij.”

Karel Vandecappelle, Zoutman

(242) Het familiebedrijf Zoutman verscheept en verwerkt jaarlijks ongeveer 300.000 ton zout voor diverse toepassingen: van voedingszout, over strooizout tot zout voor waterbehandeling, veevoeder en de industrie. Kenmerkend zijn de geringe marges en het grote aandeel van de transportkosten in het totale kostenplaatje. CFO Karel Vandecappelle legt uit hoe een diversifiëring van het productaanbod en kwaliteitsfocus de jaarlijkse groei van Zoutman bestendigen.

Vesna Wauters, Standaard Boekhandel

(242) Hoe run je een keten van vele tientallen boekhandels in tijden van ontlezing en digitalisering? Het is een van de uitdagingen die Vesna Wauters deed kiezen voor de boekensector. “Hoe apart onze branche ook mag zijn, de parallellen met andere retail-sectoren zijn treffend”, benadrukt ze. En die gelijkenissen ontwaart ze ook in haar functie van CFO. “Net als elders leggen wij de link met de business en adviseren we voor elke strategische beslissing”, vervolgt ze.

Motrac

(242) Al een halve eeuw is Motrac toonaangevend als totaalaanbieder van zowel interne logistieke oplossingen als reinigingsoplossingen met de respectievelijke A-merken Linde en Tennant. Daar koppelt ze aanvullende diensten aan vast, zoals het opstellen en opvolgen van jaarlijkse honderden lease-contracten. En dat is een taak waarbij de Finance-afdeling een cruciale begeleidende rol speelt.

Geraldine Vander Stichele, Denis Hermesse - MIVB

(242) MIVB is de openbare vervoersmaatschappij van Brussel, waar het de trams, bussen en metro van Brussel organiseert. Die publieke organisatie stelt heel wat mensen tewerk, doet gigantische investeringen en moet, zoals alle openbare vervoersmaatschappijen, gesubsidieerd worden. Denis Hermesse, Senior Vice President Finance & Services, en Géraldine Van der Stichele, Senior Vice President Operations, leggen uit hoe finance de rol van business partner speelt.

Gimpex

(242) Retailspeler Gimpex Group legde tijdens de Covid-crisis de fundamenten voor een omzetstijging van 25 procent van het historisch gemiddelde. Door alle kostenposten en risico’s in te schatten, en te vertrouwen in de stabiliteit van de merken, kon het dus meer dan louter overleven in moeilijke tijden. “Dit hebben we te danken aan goede keuzes en het zijn van een betrouwbare partner”, aldus CEO Stephan Detry.

Nicolas Perrin, FN Herstal

(242) Een business waarin een aantal klanten rechtstreeks inzicht hebben in jouw accounts… Zij als rechtstreekse, externe auditors fungeren… Die bestellingen slechts uitstellen, en tot nu toe nooit annuleren… Het is het bijzonder klimaat waarin de finance-afdeling van FN Herstal, in de volksmond weleens de Luikse ‘wapenfabrikant’ genoemd, fungeert. Zelfs voor CFO Nicolas Perrin, die over een enorme bagage aan finance-ervaring beschikt, voelt het nog altijd uniek aan.

Peter Hinssen

(242) Tien jaar geleden schreef Peter Hinssen, keynote speaker, auteur en oprichter van nexxworks, het boek ‘Digitaal is het nieuwe normaal’. Ondertussen zijn veel bedrijven, al dan niet wat sneller dan de andere, aan de slag gegaan met digitalisering. De Covid-19 pandemie heeft alles echter in een stroomversnelling gebracht. Peter Hinssen: “Ik denk dat we nu inderdaad kunnen zeggen dat digitaal normaal geworden is."

Els Verbraecken, Geert Wouters - DEME

(242) Door een verscheidenheid aan uitdagingen lanceerde de treasury-afdeling van DEME in 2017 het TRIGGER-project. Een future proof-traject dat uiteindelijk leidde tot de introductie van een nieuw treasury managementsysteem, adoptie van een nieuw betalingsplatform, integratie van een sanctie-screening service en redesign van het DEME-bankenlandschap.

CFO Benchmark - Strategische risico's van de CFO

(242) In de eerste CFO Benchmark van 2022 analyseren we de strategische rol van de CFO. Verschillende recente en langetermijntrends dwingen de financiële leider vandaag tot voortdurende change en adaptatie. “Dat is niet nieuw, de finance functie heeft immers de autoriteit om efficiënt te anticiperen. Wel komt change steeds sneller op ons af. Net dat vormt de uitdaging.”

Steffen Goossens, Aurubis

(240) Als koper en multimetaalproductent bouwt Aurubis Belgium met zijn producten rechtstreeks mee aan een duurzamere maatschappij, want koper speelt een essentiële rol in de groene transformatie. Denk maar aan digitale netwerken, elektrificeren van mobiliteit of zelfs de bouw van windmolens. Daar stopt het duurzaamheidskader echter niet want de strategie draait om veel meer dan slechts ecologie. En de rol van finance valt daarbij niet te onderschatten…

Koen De Schuttern, Kathleen Van Houtte, Waterlink

(240) Water-link, het Antwerps drinkwaterbedrijf, is sinds 2020 aan de slag met RPA om de overgang naar het nieuw ERP-systeem sinds 2017 mee op te vangen met gerichte robotisering. “De RPA-gedachte is ontstaan om op een flexibele manier om te gaan met heel veel repetitieve taken, maar we kijken al een stuk verder. Over de muren van finance heen...”

Kristof Vandenbroucke, Reynders Label Printing

(240) Het Boechouts verpakkingsbedrijf Reynders Label Printing groeide de voorbije jaren sterk verder dankzij een bewuste marktdiversificatie. In navolging van die groei bouwde ook Group Financial Director Kristof Vandenbroucke de finance-afdeling lean en met een hoge mate aan automatisering verder uit.

Antoinr de Kerckhove, Medi-Market

(240) Soms zijn er van die ondernemingen die voor een ware schokgolf zorgen in hun sector. Dat was ook zo met Medi-Market toen het in 2014 zijn eerste winkel opende in Gosselies. Het joeg zelfs de Orde van de Apothekers tegen zich in het harnas maar na een juridische strijd stabiliseerde de kwestie. Ondertussen getiteld als Medi-Market Group groeide de onderneming sterk verder.

Güney Sinnar, Mars

(240) Güney Sinnar (37) staat sinds november vorig jaar aan het financiële roer van Mars BELUX-AT-CH, de cluster van het voedingsbedrijf die België, Oostenrijk, Luxemburg en Zwitserland overkoepelt. Zelfs met een wereldwijde jaarlijkse omzet van 40 miljard dollar blijft het familiale en niet-beursgenoteerde bedrijf achter zijn waarden staan, waarbij onder meer duurzaamheid doorheen alle aderen van de organisatie stroomt.

Xavier Vaesen, Le Pain Quotidien

(240) Xavier Vaesen werd CFO van Le Pain Quotidien in juni 2020 en kwam zo terecht in een heel spannende omgeving: een bedrijf dat net overgenomen was, in volle coronacrisis én in de horecasector. Hoe heeft hij die periode beleefd, en hoe dit het finance departement heeft geïmpacteerd en aangezet om sneller ‘future-proof’ te worden?

Kristof Vande Capelle, Gimv

(240) Met een kritische maar vooral open blik onderzoekt CFO Magazine de toekomstige uitdagingen van de finance functie. Met de focus op stakeholders relations kijkt Kristof Vande Capelle, CFO van de Europese investeringsmaatschappij Gimv, samen met ons wat het betekent om in dit domein future proof te zijn. “Transparante dialoog blijft essentieel in onze rol naar de stakeholders toe, ook met alle nieuwe maatschappelijke uitdagingen.”

Philip Joos, Tias

(240) Het certificaat voor de ‘future proof’ finance functie wordt beoordeeld door een onafhankelijk Supervisory Board van het ‘future proof’ certificaat. Voorzitter Philip Joos, professor of Accounting aan Tilburg University en TIAS School for Business and Society, schetst de sterkte van het certificaat en zijn toekomstvisie op de finance functie.

Cedric Ryckaert, Europabank

(240) Door een heus transformatieprogramma is de finance functie bij Europabank telkens meer activity-based. Het modern leiderschap van CFO Cedric Ryckaert zit daar ongetwijfeld voor iets tussen. Hij beseft als geen ander dat bij zijn mensen de bron ligt tot succes. “Er is één rode draad bij Europabank: iedereen moet binnen zijn profiel blijven evolueren.”

Controllers Top

(240) Op dinsdag 19 oktober vond de Controllers Top 2021 plaats. Op de agenda? Impact van duurzame transitie op de controller en duurzaamheidstools, het transformeren van het controllers-platform, een rapporteringsmodel per project, afstand nemen van het budget en ondernemen vanuit een changemaker mindset.

Henk Cardon, Alides

(240) Kleinschalig begonnen in 1892 als een aannemingsbedrijf, groeide Alides uit tot één van de grotere familiale vastgoedspelers pur sang in België. Dat ze investeringen voor hun eigen vastgoedportefeuille combineren met vastgoedprojecten voor verkoop maakt hun vrij uniek. Maar doorheen deze mix aan activiteiten loopt één rode draad: een nauwe betrokkenheid van finance bij elke belangrijke beslissing. “Wij hebben onze vaste stek in de cockpit”, beklemtoont CFO Henk Cardon.

Jurgen Van Eetvelde, Arvesta

(240) Het shared services center van Arvesta, voordien Groep Aveve, is operationeel sinds oktober 2017. Mee met de strategische veranderingen dat jaar, onderging de finance functie een ware gedaanteverandering in slechts negen maanden tijd. Waar finance zich vooral bewees in overgediversifieerde processen, centraliseerde Arvesta drie belangrijke financepijlers (AP, AR en R2R).

Rondetafelgesprek over futureproof finance

(239) Ruim een jaar geleden sloegen Financial Media, Deloitte en Tilburg University – TIAS School for Business and Society de handen in elkaar voor de realisatie van een framework en certificaat voor de ‘future proof’ finance functie. “De verwachtingen van organisaties nemen verder toe. Om die te anticiperen en uiteindelijk voor te zijn, heeft finance nood aan een referentiekader, een assessment, om te zien waar het zelf stappen kan zetten."

Eric Cornelis, CFO Beyer

(239) Als het op duurzaamheid aankomt, zit je zonder meer goed bij Beyers Koffie. De duurzaamheidsinspanningen van de grootste koffiebranderij van ons land staan niet alleen centraal op hun website maar - wat veel belangrijker is - ook in hun werking.

Dirk Brounen

(239) CRREM is ontstaan uit de ambitie van de Europese Unie om de vastgoedsector koolstofvrij te maken tegen 2050. Het vertaalt het langetermijnbeleid van verduurzaming van Europa naar heel concrete mijlpalen in de vastgoedsector.

Martin Denruyter, CFO Asteria Labels & Packaging Group

(239) Asteria Labels & Packaging Group heeft de laatste jaren een opmerkelijke groei gemaakt. In dat traject, en naar analogie met de actuele trends, staat duurzaam ondernemen mee op de agenda in een sector waar in het verleden al sterke ecologische oplossingen werden gezocht én gevonden. Duurzaam ondernemen is echter meer dan dit. “Een milieuvriendelijke productieaanpak is prioritair”, zegt Martin Denduyver.

Philippe Berlamont, CFO Willemen

(239) Willemen Groep behoort met 2.400 medewerkers en een omzet van 852 miljoen euro tot de grootste familiale Belgische bouwgroepen. Het bedrijf heeft in 2018 de organisatiestructuur van zijn financiële afdeling grondig hertekend. De taak van de toen recent aangestelde CFO Philippe Berlamont bestond er meteen in om de financiële organisatie verder te professionaliseren en beter in lijn te brengen met de schaalgrootte en groei van de onderneming.

Women In Finance 2021

(239) Relive Women in Finance 2021

Mickaël Van den Hauwe, CFO WDP

(239) Warehouses De Pauw (WDP) is een beursgenoteerd bedrijf en maakt deel uit van de Bel-20. Het bedrijf ontwikkelt en verhuurt opslag- en distributieruimten en investeert ook rechtstreeks in kwalitatieve, bestaande sites, steeds met het oog op verhuring op lange termijn. Duurzaamheid wordt hierbij een steeds belangrijker element.

Automatisatie bij UCB

(239) In een negendelige interviewreeks richt de redactie van CFO Magazine haar pijlen op Robotic Process Automation. Het hoog transactionele en repetitieve aspect voorbij kijkt UCB vandaag al naar cognitieve RPA-bots. “We hebben een geweldig traject afgelegd sinds het implementeren van de one journal entry robot.”

Matthias Feys en Simon Logghe, ML6

(239) ML6 is een Gentse scale-up die zich opwerkt tot één van de belangrijkste dienstverleners rond artificiële intelligentie in Europa. Cruciaal in die groei is een vlotte samenwerking tussen finance en technische expertise. CFO Simon Logghe en CTO, ofwel Q, Matthias Feys, leggen uit wat hun samenwerking zo succesvol maakt.

debiteuren-crediteuren

(239) Zolang er burelen bestaan, zolang bestaat er kantoorhumor. De afgelopen decennia zijn er veel satires en drama-komische series op TV uitgezonden waarin deze humor breed werd uitgemeten. Het concept van deze series blijkt telkens weer succesvol omdat de doorgaans o-zo-herkenbare dagelijkse verwikkelingen op kantoor op de hak werden genomen. In deze editie van de filmrubriek wordt stil gestaan bij de serie “Debiteuren/Crediteuren”.

Marcus Jäckle, Econocom

(239) Drie jaar geleden werd een nieuwe cash controlling organisatie in het leven geroepen bij Econocom. Die transformeerde het bewustzijn over cash en werkkapitaal in alle lagen van het bedrijf. Aan het roer van die nieuwe ontwikkeling zat Markus Jäckle. “De grote complexiteit van Econocom maakte het niet bepaald eenvoudig maar tot nu toe hebben we wel enorme progressie gemaakt.”

Joris Rymenant, CFO Destiny

(239) Vanaf dag één was Destiny een bedrijf met een stevige groeiwens. Ervoor zorgen dat deze ambitie ook op finance-vlak geschraagd wordt is de eerste grote opgave van CFO Van Rymenant. “Groeien doen we zowel organisch als door overnames, je moet voor beide tegelijkertijd oog hebben”, benadrukt hij. “Sterke groei mag geen anker worden dat je meesleurt en het bestaan van de onderneming op langere termijn bedreigt.”

CFO Barometer, Fraude, ethiek en integriteit

(239) Moeten onderwerpen als integriteit, fraude, ethiek, cyberveiligheid op de agenda van de CFO staan? Volgens Frederik Verhasselt, partner Forensic & Integrity Services bij EY, wel. En dan nog liefst bovenaan.

Als de raket niet opgaat

(239) In zijn boek ‘Als de raket niet opgaat’ behandelt Stijn Ronsse, operationeel directeur van CAPTURE, een onderzoekplatform op het raakvlak van innovatie en circulaire economie, de valkuilen van innovatie. Innovatieplannen gaan uiterst zelden leiden tot structurele en continue innovatietrajecten, net daarom vroegen we Sophie De Maesschalck, CFO bij EFFECT Photonics, waarom dit boek straks op jouw boekenschap moet terechtkomen.

Gerlinde Lauwers, CFO Bij Renotec

(238) Hoe gaat finance om met de steeds vergrotende focus op sustainability en welke rol neemt finance in dit verhaal?

Vanessa Biebel, VBO

(238) Wat is de visie van het VBO op hoe sustainability een steeds grotere rol zal spelen in het bedrijfsleven?

Goedele De Troyer, Thomas More

(238) Als CFO van een hogeschool, staat Goedele De Troyer voor unieke uitdagingen. Finance speelt een belangrijke rol niet alleen op vlak van financiering, maar ook op vlak van storytelling.

Tinne Claes, Ford Trucks België

(238) Bij Ford Trucks België ging finance aan de slag met RPA om de nieuwe richting van de organisatie mee te ondersteunen.

Lesley Siccard, Mayerline

(238) De modesector verandert sneller dan ooit. Het is aan finance om daar agile op in te spelen en de organisatie mee te sturen door het woelig vaarwater.

Sandrine Deruyck, Callens

(238) Samen met de business transformeerde de finance afdeling van Callens zich sterk. Er werd heel wat extra expertise ingebracht om de operationele efficiëntie te verhogen.

Els De Keukelaere, Ekopak

(238) Wat is de rol van finance wanneer een KMO een beursgang doet. Welke stappen moeten gezet worden?

Vertegenwoordiging van dames in de Bel20

(238) Hoeveel vrouwelijke CFO's en CEO's tellen de Bel20 bedrijven?

Kathy Merckx, The Cookware Company

(238) Het e-commerce verhaal kende tijdens en na de Covid-19 lockdowns een enorme boost. Finance moest de rapportering onder meer herzien om die explosie aan te kunnen.

Carla De Geyseleer

(238) 2020 was geen gemakkelijk jaar, maar bij Volvo Cars Group zorgde Carla De Geyseleer er mee voor dat de organisatie historische resultaten haalde.

Kathleen De Brabander, Deloitte

(238) In de digitale transformatieperiode kende finance bij Deloitte een aantal belangrijke implementaties. Zo ging de organisatie onder meer aan de slag met Anaplan.

Nathalie Basyn, Degroof Petercam-2

(238) Hoe stroomlijn je als CFO de finance functie na een fusie?

Natalie Knight, Ahold Delhaize

(238) Bij de CFO van Ahold Delhaize staat strategisch denken, alsook een mindset van focus op duurzaamheid, bovenop de agenda.

Evelien Biebaû en Christiaan Devos

(237) Hoewel het specifieke karakter van een familiale KMO sterk aanwezig blijft bij Piano's Maene, groeide het bedrijf de laatste jaren in een professionele structuur. Ook de finance functie ontwikkelde mee. En dat kent zijn invloed op het cashflow management.

Jan Caers, Willy Van Doorne International

(237) De focus van de groep Willy Van Doorne ligt op het bijstaan in transportactiviteiten. Dit doen ze door binnen de groep een evenwicht na te streven tussen autonomie en sturing. Dat de holding buffers opbouwde, bleek erg nuttig op het moment dat de mokerslag van Covid-19 toekwam.

Wildschut Rémi, WeGroup

(237)WeGroup is een Belgische start-up die met zijn software het verzekeringswezen efficiënter maakt. Ovallend dient één van de oprichters als CFO. Hij stelt dat start-ups niet te lang moeten wachten om een verantwoordelijke voor finance aan te stellen. Een hands-on finance manager kan andere oprichters namelijk heel wat kopzorgen besparen.

Erik Van den Enden, Telenet

(237) Wat zijn de uitdagingen van een CFO in een Bel20 bedrijf? We gingen op bezoek bij Erik Van den Enden, CFO bij Telenet, en bevroegen hem naar zijn rol, zijn uitdagingen en zijn visie. Kernwoorden voor hem zijn innovatie, motivatie en duurzaamheid.

Jens De Roover, Quares

(237) Vooral het innovatief karakter van Quares liet een tijdje geleden de adaptatie van RPA als tool toe in de organisatie. Wat eerst meer als modewoord werd onthaald, werd dagelijkse realiteit bij de vastgoedmaatschappij. Daarin benadrukt finance & IT manager Jens De Roover het belang van een goede onderbouw in de processen.

Luc Leunis, Maxeda

(237) De doe-het-zelf sector vormt al ruim twee decennia de biotoop van Luc Leunis. Als CFO stroomlijnt hij het financieel beheer van de Maxeda DIY Group. "De sector verandert voortdurend, en bijgevolg ook mijn rol als CFO".

Film- Wizard of Lies
Geert Peeters, Greenyard

(237) Waarom doet Fact-Based Decision Making er echt toe? In het gelijknamig boek onderzoekt Dries Van Nieuwenhuyse, onderzoeker FBDM aan HOGENT, programmadirecteur Corporate Performance Management aan EHSAL Management School en freelance adviseur, hoe je betere, onderbouwde keuzes maakt die leiden tot een goede besluitvorming. In gesprek met Geert Peeters, CFO bij Greenyard, gaan de heren na hoe je prioriteiten stelt en de koers van de feiten kiest.

Victor Van Dijk, Fastned

(237) Hoewel het beursgenoteerd bedrijf Fastned in snel tempo zijn activiteit uitbreidt in Europa focust CFO Victor Van Dijk nog in grote mate op de investor relations kant van het verhaal. De ambitie is duidelijk: 1.000 snellaadstations van Fastned in Europa. “Mensen vragen vaak: wat verklaart jullie waardering? Niet de huidige omzet maar wel wat we tegen 2030 kunnen realiseren.”

Ingeborg Dierens, CFO bij Cebeo

(236) Finance speelt een belangrijke strategische rol bij Cebeo. Veel beslissingen worden genomen door de CFO en CEO samen en CFO Ingeborg Dierens wil nog verder inzetten op het inspireren vanuit de cijfers en het definiëren van de juiste KPI’s om de business verder te sturen. Die strategische rol zit haar als gegoten: zij werkte jarenlang op top strategisch niveau in het hoofdkantoor van Sonepar.

Christophe Wouters, CFO bij Camco

(236) De finance-organisatie van Camco Technologies heeft de grote uitdaging om de eisen van een wereldleider, nu nog in KMO-jasje, om te zetten in de praktijk. Het Leuvens technologiebedrijf is uitgegroeid tot een begrip in havenmiddens, en groei extern zorgt ook voor groei intern. Zoals het creëren van nieuwe processen. “Als je nieuwe processen implementeert, moeten mensen zich ook aanpassen. We willen dat de medewerkers meegroeien met de business maar dat vraagt een bepaalde flexibiliteit.”

Jarno Devedeleer, CFO Camco

(236) In een finance-organisatie van drie medewerkers voor een omzet van ongeveer 22 miljoen euro gaat CFO Jarno Devedeleer om met de (contemporaine) uitdagingen van een Belgische modeketen. De rol van werkkapitaal, de eisen van een groepsstructuur en de bewustwording van processen en systemen zijn daarbij alledaags.

Ludovic Deprez, EY

(236) Als we naar de finance functie kijken, zien we mensen, tools en processen. In deze CFO Barometer gaan we dieper inzoomen op processen, waarom het voor CFO’s zo belangrijk is om deze in kaart te brengen en welke methodes ze hiervoor kunnen gebruiken.

Vincent Bruyneel, CFO November Five

(236) Een uit de kluiten gewassen digitaal agentschap met drie start-ups errond, dat is November Five. Dat unieke bedrijf zorgt voor heel eigen uitdagingen op finance gebied die corporate veteraan Vincent Bruyneel als CFO aangaat.

David Termont, CFO bij Fluvius

(236) Op 1 juli 2018 administratief en op 7 februari 2019 voor het grote publiek zag de Vlaamse netbeheerder Fluvius het levenslicht na het samengaan van Eandis en Infrax. Het Antwerps kabelbedrijf Integan sloot aan op 1 april 2019. Ruim twee jaar later, is de post-fusie integratie nog volop aan de gang en dat kent zijn invloed op de finance.

Willemien Boot, CFO Dorel Juvenile

(236) Dorel Juvenile Europe, de groep achter onder meer Maxi-Cosi, werkt volop aan de eenmaking van verschillende sites en afdelingen die over heel Europa opereren. Voor het homogene financiële geheel rekent het beursgenoteerd bedrijf op de expertise van de bekroonde CFO Willemien Boot. “Er zullen altijd veranderingen blijven komen in finance, hoe onwaarschijnlijk die soms ook lijken.”

Warnez Nele en Van Laer Sara, Agristo

(236) In een negendelige interviewreeks richt de redactie van CFO Magazine haar pijlen op Robotic Process Automation. Agristo rolde RPA in één beweging over alle afdelingen heen uit. Ook in finance, waar twee cases de closing een stuk versoepelen. “Er schuilt nog veel potentieel in RPA maar het

AB Inbev FP&A Team

(236) Plannen, werken in functie van doelstellingen en resultaten analyseren om de plannen bij te sturen: dat is voor AB Inbev de sleutel tot succes. Het belang van die aanpak neemt nog toe wanneer compleet onvoorspelbare omstandigheden de dienst uitmaken. “Van dag tot dag werken is veel te riskant, snel bijsturen is erg belangrijk, maar tegelijk moet het einddoel steeds voor ogen gehouden blijven.”

Tom Kinschots

(235) Port of Antwerp maakt de laatste jaren een grote transitie door. Het havenbedrijf maakte er zijn grootste prioriteit van om de transitie in goede banen te keiden.

CFO in Pole Position

(235) Naar aanleiding van het boek the CFO in Pole Position ging CFO Magazine rond tafel zitten met de auteurs en twee CFOs. Hoe leidt de CFO het beslissingsproces in een datagedreven organisatie?

Maarten Lemmens

(235) In dit artikel krijgen we inzicht in de treasury afdeling van Arlanxeo. Hun aandacht gaat in deze tijden van pandemie vooral naar cash.

Filip Merkcx

(235) Imec is een unieke organisatie: enerzijds is het een wereldspeler op vlak van onderzoek naar nano- en digitale technologie, anderzijds is het een Vlaamse organisatie die sterk verankerd is in de lokale economie. Wat is de rol van finance in deze unieke omgeving?

Anton Edlund

(235) In dit artikel nemen we het RPA verhaal van Volvo Cars onder de loep. Volvo Cars rolt haar RPA toepassingen wereldwijd uit, met nadruk op schaalbaarheid en duurzaamheid van de verschillende modellen.

Gemeente Deinze

(235) Er zijn heel wat voordelen aan een fusie van gemeenten. Maar het is ook een titanenwerk. We bekijken het fusietraject van de gemeente Deinze door de bril van finance.

DPD

(235) DPD Belgium besloot na de eerste coronagolf om haar capaciteit met 50 procent op te schalen. Dat eiste wel wat van het finance team.

Lieve Logghe

(235) Euronav is actief in een enorm volatiele markt, wat een belangrijke impact heeft op finance. Finance moet heel wendbaar kunnen zijn maar moet ook het stuur stevig in handen houden.

Alexis de Goriainoff

(235) Finance staat bij Sewan voor een aantal uitdagingen. Niet alleen breidt het productrange uit en moet het bedrijf nog een overname integreren, het wil ook migreren naar een nieuw ERP systeem.

Joost Vanhecke

(235) "Een start-up heeft een goede financiële manager nodig in de eerste plaats. Maar om de groei te versnellen, door het aantrekken van vers kapitaal bijvoorbeeld, is voor een CFO een sleutelrol weggelegd."

Alexandre Blum

(235) Solvay steunt op connected planning voor finance transformatie.

Erik Peeters, CFO bij VPK

(234) Sinds 2013 kent VPK Group een exponentiële groei van ongeveer 11 procent per jaar. De reden van die historische groei duidt CFO Erik Peeters door het verder blijven investeren in de eigen activiteiten van de business én de reeks aan acquisities die de voorbije 12 jaar, zo’n één à twee per jaar, plaatsvonden. “Toch blijft het zaak om de pitfalls van de post-acquisition integration goed te kennen. Het bekomen van een deal is in die zin zowaar het gemakkelijkste luik van de acquisitie."

Koen De Witte, Tanja Linthoudt, Infrabel

(234) Infrabel startte in 2019 zijn RPA-parcours. “Een robot die 24/7 actief is… De waarheid is toch iets genuanceerder. Onze robot is ook wel eens ziek”, lacht head of accounting Koen De Witte. “Toch heeft RPA de verwachtingen ingelost, ook al stonden we al ver in het automatiseren van onze processen.”

CFO Barometer - werkkapitaal

(234) Cash is king. Zeker voor bedrijven die cash nodig hebben om concurrentieel en competitief te blijven, financiële flexibiliteit te behouden en potentiële groeikansen na te streven… of gewoon om te overleven in deze bizarre covid tijden. Cashflow management en het beheren van het werkkapitaal van het bedrijf is één van de belangrijkste taken van de finance functie in een organisatie.

Tino Gabriel, financieel directeur AZ Groeninge

(234) Het runnen van de finance-organisatie in een ziekenhuis spreekt soms wel tot de verbeelding. En dat was het ook, toen huidig financieel directeur Tino Gabriel solliciteerde voor de functie in AZ Groeninge. Meer dan eens greep hij in zijn eerste jaar naar een databank om de medische terminologie beter te begrijpen. Ondertussen, 7 jaar verder, is de impact van digitalisering en efficiëntie hier niet weg te denken.

Koen Berghmans, CFO Transmare

(234) Terwijl Transmare Chemie (TMC) duchtig verder groeit, blijft de finance-afdeling niet achterwege. Hoe ondersteun je anders een business waarvan de omzet, zelfs in het covidjaar 2020, met 25 procent toenam? Een nieuw ERP-systeem, gerichte data-uitwisseling en visualisatie van de cijfers. Het huis werd meer dan ooit op orde gebracht door CFO Koen Berghmans, zijn finance team en vertegenwoordigers uit de andere afdelingen.

Stefaan Vandamme, CFO Colruyt

(234) Na de implementatie van SAP in finance en de transitie van een functionele- naar een procesgeoriënteerde finance-organisatie maakt Colruyt Group zich op voor de volgende uitdagingen. Stefaan Vandamme: “Het is duidelijk dat er verdere automatiseringen zullen plaatsvinden en we willen ook onze toegevoegde waarde verhogen."

Koen Martens, CFO B&R groep

(234) Voor B&R Bouwgroep speelt finance een sleutelrol als toetssteen. Het zijn nu eenmaal de cijfers die aantonen of de bedrijvengroep de nagestreefde koers aanhoudt. Doorheen dat traject zoekt finance bovendien naar extra efficiëntie, bijvoorbeeld via een dochteronderneming waarmee het bedrijf de reguliere huurmarkt voor bouwmaterieel verslaat.

Veerle Peeters, CFO Lannoo

(234) Veerle Peeters, CFO Lannoo Groep: “Als ik nu kijk naar de functies binnen finance, zie ik toch een aantal routinewerken die voornamelijk in Excel of buiten het ERP-systeem om gebeuren en die volgens mij gerobotiseerd zouden kunnen worden.”

Istvan Lagaert, CFO van Cartamundi

(234) Istvan Lagaert, CFO Cartamundi: “Het is aan finance om, vanuit onze neutrale rol, de ‘business’ een spiegel voor te houden, de assumpties kritisch te bevragen en samen met de business te kijken wat nu de beste keuzes zijn voor het bedrijf.”

Johan Vrijghem, CFO Stadsbader

(234) Johan Vrijghem, CFO Stadsbader: “Als we naar de profielen kijken, denk ik dat we naar de toekomst toe de typische accounting profielen zullen blijven nodig hebben, maar de profielen voor controlling en datamanagement zullen wel een evolutie kennen.”

Guy Van den Broecke, Head of Controlling Volkswagen International Belgium

(233)Volkswagen International Belgium bundelt ruim 35 jaar ervaring en knowhow in finance en factoring. Guy Van Den Broecke: De grootste uitdaging voor ons ligt in liquidity management."

Mark Baynham, Plan International

(233) Fraude kan overal voorkomen, op elk niveau, in elke functie. Dat zegt Mark Baynham, hoofd van de anti-fraude afdeling van Plan International. "Als organisatie komt het erop aan de risico's in kaart te brengen en in een sterk antifraudebeleid te investeren."

Dany Cornelis, CFO Vanden Avenne

(233) Ondanks de hevige crisissen in de sector die elkaar telkens sneller lijken op te volgen, gaan Dany Cornelis, CFO bij veevoederbedrijf Vanden Avenne, en zijn team de uitdagingen niet uit de weg.

Frederik Coussee, CFO bij AZ Maria Middelares

(233) De finance afdeling van AZ Maria Middelares is er rotsvast van overtuigd dat RPA binnenkort niet meer van het toneel weg te denken is. Bij hen werken er al 2 robots en denken ze aan de implementatie van een derde.

Christine Perpette, CFO Bozar

(233) Net na de eerste lockdown ging Christine Perpette aan de slag als CFO van BOZAR. Het omgaan met de gevolgen van deze crisis in een zwaar geteisterde sector is op zich al geen sinecure, toch maakt ze al plannen voor wat nadien komt.

Niels Zutterman, CFO bij AM group

(233) AM Group heeft groeiambities, en daar speelt finance absoluut een rol in. "Als finance doen we er alles aan om onze business partners op de juiste manier te ondersteunen."

Davy Vreys, CFO bij Brussels Airport Company

(233) Dat de coronacrisis er minder zwaar op inhakt bij Brussels Airport Company dan aangenomen, is misschien een boude stelling. We kunnen echter stellen dat dankzij een gediversifieerde portefeuille, onze nationale luchthaven de rug recht in deze penibele tijden. In die spreiding speelt CFO Davy Vreys een belangrijke rol.

Ingrid Daerden, CFO Aedifica

(233) Het gaat hard voor Aedifica. De groep stootte haar residentieel vastgoed en hotels van zich af en startte de evolutie naar een Europees zorgvastgoedimperium. "Als finance moeten we voortdurend meekijken, ons aanpassen aan de strategische keuzes en onze systemen tegelijk performanter maken."

Finance team Bavet

(233) Spaghettiketen Bavet groeide in vijf jaar tijd uit naar een gevestigde waarde in ons horecalandschap. Het bedrijf is klaar voor de volgende stap. Ook de finance organisatie.

Johan Nelis, CFO bij Sipef

(232) Rond het jaar 2000 sloeg Sipef, een beursgenoteerde agro-industriële groep gespecialiseerd in tropische landbouw, een nieuwe weg in. Nu, ruim 20 jaar later, komt ook dat business plan stilaan aan zijn einde. We gaan in gesprek met CFO Johan Nelis over de organisatie van finance, de uitdagingen van de voorbije jaren en zijn visie op de toekomst.

Jelle Carcan, CFO DataCamp

(232) Finance aansturen vanop meer dan 5000 kilometer afstand. Zo leidt Jelle Carcan de finance-afdeling van DataCamp vanuit Leuven, terwijl hun hoofdkwartier in New York zit. Ondertussen professionaliseert finance steeds meer in de snelgroeiende Belgische scale-up. “Momenteel is cashflow is belangrijker voor ons dan winst”, stelt Carcan.

Ilkka Hara, CFO bij Kone

(232) Ilkka Hara, CFO van de Finse lift- en roltrapproducent Kone, stuurt met rustige vastberadenheid. Hij huldigt het credo van zijn bedrijf: de flow in het leven van vele mensen optimaliseren. In financiële termen vertaald: kort op de bal spelen, resoluut en out-of-the-box durven denken en beslissingen nemen op basis van big data.

Richard Reis, Brussels partner Argos Wityu

(232) Wat verwachten private equity investeerders van finance? Gedreven door waardecreatie, vragen investeringsmaatschappijen om een volledig en vooruitstrevend beeld van de financiële informatie. Dus op dit vlak zijn hun verwachtingen vaak erg hoog.

Guido Gonnissen, CFO bij Hifferman

(232) De finance-organisatie van Hifferman Group is in volle beweging. Met een centralisatieronde en het invoeren van SAP als ERP-systeem gaat de groep in 2021 in versnelling de toekomst tegemoet. Een bewuste zet want Hifferman voer bij monde van CFO Guido Gonnissen in het verleden nog te vaak blind in de markt. Na een sterke groei de laatste vijf jaar moet dit de groep naar een hoger niveau tillen om de ambitie van Hifferman te ondersteunen.

Steven Melis, CFO bij Macobo

(232) Een organische groei maar vooral enkele overnames in 2018 deden Macobo uitgroeien van een bescheiden eenmanszaak tot een uit de kuiten gewassen bedrijf met ruim 100 medewerkers. En dat groeitraject was een behoorlijke uitdaging voor het finance-team dat zowel de eigen werking als de soms omslachtige overname-operaties onder de loep moest nemen. “Naast enkele quick wins mikten we vooral op digitalisering om onze efficiëntie te verhogen”, benadrukt CFO Steven Melis.

Ronny Willemsens, CFO bij Steelforce

(232) De elektronische vooruitgang heeft veel voordelen voor finance maar zorgt bij de finance-afdeling van Steelforce kennelijk ook voor grote uitdagingen. Cybercrime staat bovenaan de lijst als topic bij risicobeheer en dat lijkt de komende tijd niet snel te veranderen. Zo stelt Ronny Willemsens, CFO van de Belgische staalhandelaar.

RPA & AI

(232) Het RPA-verhaal blijft al lang niet meer steken bij een ellenlange theoretische redevoering. Dat weten Sarah Van den Bulck, Digital Business Development Manager bij Borealis, Bart Lemmens, Transformation Director Finance bij Telenet Group, Maurits Houck, Country Manager Benelux bij UiPath en Nico Van Steenkiste, Senior Manager bij EY, als geen ander. RPA heeft ondertussen een stevig platform binnen finance.

Nancy Vervoort, CFO bij Groep Van Roey

(232) Nancy Vervoort vervult een dubbele rol bij bouwgroep Van Roey. Als bestuurder en CFO zit ze op de eerste rij bij alles wat binnen de organisatie gebeurt. Opmerkelijk is haar trouwe staat van dienst. “Het streven naar continuïteit typeert dit familiebedrijf. De business zit in de lead, met finance als ondersteunende afdeling. Samen leggen we de link tussen onze dagelijkse werking en het langetermijnperspectief”, aldus de CFO.

Miguel De Smaele, Unilin

(232) De implementatie van een nieuwe CPM-tool bij de Corporate Finance afdeling van Unilin, zorgde dit jaar voor een efficiëntere, snellere budgetcyclus, met een meer gerichte rapportering. Vanuit de kantoren in West-Vlaanderen wordt nu ondertussen al volop geschreven aan het volgende hoofdstuk: de implementatie van sterke en performante BI-rapporten.

Sandra De Graaf, CFO Northern Europe bij Bonduelle

(231) We kennen ze allemaal wel, de maïs, de boontjes en de erwtjes van Bonduelle. Finance is echter “not there to count the beans”. We spreken er aftredend CFO Northern Europe Denis Mojon en zijn opvolgster Sandra De Graaf.

Sébastien Veldeman, CFO bij Audiovalley

(231) Digitale audio is springlevend. Het verdringt stilaan FM-radio naar de achtergrond en heeft ook in ons land, telkens meer, voeten in de aarde. AudioValley, één van de pioniers op vlak van digitale audio-oplossingen, focust zich na enkele recente kapitaalrondes en de aflossing van de schuld bij het Frans mediaconglomeraat Vivendi op een efficiëntere accounting system én financial analysing: “We willen meer toegevoegde waarde”, zegt CFO Sébastien Veldeman.

Johan Maes, CFO bij Aquafin

(231) We moeten met zijn allen bijdragen om de klimaatopwarming te beperken. Dit moet op consumentenniveau, maar uiteraard ook op bedrijfsniveau. Er bestaan tal van initiatieven die bedrijven kunnen nemen om hun bijdrage te leveren. Eén van deze initiatieven is ‘groene financiering’.

CFO Barometer - Closing in coronatijden

(231) Iedereen doet het, … maar waarom is de closing zo belangrijk voor de finance functie en waarom wordt er zoveel/te veel tijd en energie in gestoken? En wat is de impact van Covid-19 op dit proces? We bevroegen de finance community en bespraken de resultaten met Ludovic Deprez, Executive Director Financial Accounting Advisory Services (‘CFO Support’) bij EY.

Els Verrecken, CFO bij DEME

(231) Als CFO van de internationale bedrijvengroep DEME, gespecialiseerd in onder meer bagger- en waterinfrastructuurwerken, ziet Els Verbraecken een dubbele uitdaging weggelegd voor haar finance team. “Allereerst moeten we de snelgroeiende business, die ook steeds verder diversifieert, bijbenen en de groeiende complexiteit van de omgeving waarin we opereren zo goed mogelijk zien te beheersen.”

Peter Vermeulen, CFO National Trust

(231) Wie ooit als toerist het Verenigd Koninkrijk bezocht, heeft geheid één van de historische of natuurlijke monumenten van de National Trust bewonderd. Opmerkelijk: een tot Brit genaturaliseerde Belg faciliteert de financiën van één van de grootste en groenste charitatieve instellingen van het Britse eiland. Deze CFO heet Peter Vermeulen.

Benoit Dewaele, CFO Ubiway

(231) Op 25 mei 2018 trad de General Data Protection Regulation (GDPR) of Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking. Hoewel er voorafgaand een implementatieperiode van twee jaar gold, bracht die onverbiddelijke deadline een kleine paniekgolf bij veel ondernemingen teweeg. Benoît Dewaele, CFO bij Ubiway Group, beschouwde de regelgeving van meet af aan eerder als een opportuniteit dan een bedreiging. Vandaag ervaart hij GDPR nog altijd als een belangrijke factor.

Seppo Parvi, CFO bij Stora Enso

(231) Het Finse Stora Enso heeft een gigantische omslag gemaakt: van loutere papierfabrikant tot duurzame specialist in hernieuwbare producten. En al bijna zeven jaar lang begeleidt CFO Seppo Parvi die herpositionering. Hij loodst ook vandaag het 10 miljard omzet draaiende conglomeraat door woelige wateren. Zijn recept is opvallend eenvoudig: hou continu je cash flow en je working capital in de gaten. En zorg dat je mensen altijd mee zijn.

Wille Kathleen, CFO bij Velleman

(231) Velleman is zowel groothandelaar als ontwikkelaar van elektronica en daaraan gelinkte producten. De Oost-Vlaamse wereldspeler voert sinds vorig jaar een koerswijziging door, onder impuls van een nieuwe directie en met een aangepaste klantensegmentering. Binnen zo’n veranderingstraject is voor de financiële afdeling een belangrijke strategische rol weggelegd. Het is een queeste waar Kathleen Wille als gedreven CFO haar schouders onder zet.

Finance in coronatijden

(230) Ondanks de coronacrisis, die er ook hard op inhakt bij retailers, zijn er heel wat lichtpuntjes bij Veritas: zoals omnichannel groei en de stijgende, lokale aspiratie van de klanten. CFO Sara Van der Heyden: “De retail staat onder druk maar het niet blijven vasthouden aan standaard operationele processen tijdens de coronacrisis heeft gezorgd dat we snel en flexibel konden reageren en dat zonder bijkomende hulp. Nu is het zaak om gefaseerd te werken en vooruit te kijken.

Wendbaar, centraal en transparant

(230) WDP ontwikkelt en beheert logistiek en semi-industrieel vastgoed in zes landen. Brunhilde Vanderstraeten is er binnen de financiële afdeling van vele markten thuis. Ze leidt de accountingafdeling op groepsniveau en stuurt de controlling van de Belgische entiteiten aan. “WDP kent een grote drive om te groeien, wat je als financieel team eveneens een grote stimulans geeft”, luidt het.

Finance en operaties tillen elkaar tot een hoger niveau

(230) TDL Group is de Belgische marktleider op het gebied van vers voedingsvervoer. En aan de basis van dat succes ligt een dubbelspel tussen finance en operaties. CFO Kris Bloemen en Business Unit Director Kristof Van Lommel vertellen over hun relatie, de unieke structuur van TDL Group en hoe je in logistiek niet stil mag blijven staan.

Robotisatie via databots

(230) Een sterke groei, een overname, maar geen uitbreiding van de Finance-afdeling om het groter wordende takenpakket aan te pakken. Het zette de verantwoordelijken van ECS2XL aan het denken over hoe de efficiëntie vergroot kon worden. Of hoe robotisatie zonder echte robots maar met algoritmen de werking van tal van processen sneller en efficiënter kan maken.

Finance in een scale-up omgeving

(230) De scale-upfase van een onderneming is een belangrijke stap in de evolutie van de finance structuur. FibriCheck, THEO Technologies en Robovision, drie genomineerde bedrijven voor de prijs van Scale-up van het Jaar laten hun licht schijnen op de huidige werking van finance en de toekomstige objectieven: “Wanneer de nood aan structuren en processen prangend is dan weet je dat de finance sowieso mee volgt."

CFO en CEO als keerzijde van dezelfde medaille

(230) Ondernemen is fouten maken en tegen de muur botsen. Maar het is ook leren van fouten en telkens weer rechtop krabbelen, vooruit kijken en ambitieus durven zijn. In zijn boek 50 lessen voor ondernemers wil Jurgen Ingels zijn ‘lessons learned’ die hij opdeed tijdens zijn carrière, delen.

Focus op tools en processen

(230) Naar aanleiding van de 25ste editie van Onderneming van het Jaar – dat de annalen ingaan als corona-editie – polsen we bij finance teams van de genomineerden, Abriso-Jiffy, Konings, Van Marcke en Stow, naar hoe zij het voorbij jaar hebben beleefd en welke lessen ze trokken uit deze, toch wel, boeiende periode.

Thesaurie is geen profit center

(230) In weinig branches duurt het minstens acht jaar – soms zelfs honderd jaar – voor een bedrijf zijn voorraden kan valoriseren. Dat is wel het geval voor de cognacs van de wereldvermaarde Franse drankengroep Rémy Cointreau. Die context heeft uiteraard een grote impact op het werkkapitaal en de financieringsbehoeftes van de onderneming. Luc Vlaminck leidt de thesaurietak van Rémy Cointreau.

Vlootbeheer is de groeiende verantwoordelijkheid van CFO

(229) Vergeet de tijd dat vlootbeheer zich beperkte tot het louter beheren van een wagenpark. Het groeide uit tot een complexe verantwoordelijkheid waarbij mobiliteitsvragen, diversificatie aan de aanbodzijde en een complexe en snel wijzigende fiscaliteit mekaar kruisen. Wordt bovendien een besparingsoefening uitgevoerd, dan staat de fleet steevast bovenaan het lijstje. Kan het verbazen dat het een materie is met een steeds grotere betrokkenheid van de CFO?

Data analytics technieken in audit

(229) Auditors gebruiken steeds vaker data-analyse en andere digitale oplossingen om traditionele auditmethoden te versterken en zelfs te vervangen. Bij EY omvat zowat elke audit in meer of mindere mate data-analyse. Het resultaat: een fijnmazigere risicoanalyse, heel wat nieuwe inzichten en een hogere auditkwaliteit.

Een nieuwe PPP-methodiek

(229) Water-link vormt zich in sneltempo om van een waterleverancier tot een integrale aanbieder van producten en diensten. Daarbij heeft ook de financiële afdeling zichzelf heruitgevonden. Ze stond mee aan de wieg van het Portfolio Management Office (PMO), waarmee ze water-link niet alleen helpt om de juiste dingen te doen, maar ook om de dingen juist te doen. Het waterbedrijf implementeerde met SAP in één beweging ook een nieuw ERP-pakket.

Finance in volle transformatie

(229) Nadine Aerts is als het ware van de business van SD Worx doordrongen. Gedurende ruim achttien jaar bekleedde ze bij de hr-dienstverlener uiteenlopende financiële functies. Vandaag stuurt ze er als CFO twee finance teams aan. Het hoeft dan ook geen verwondering te wekken dat business partnering tot één van haar stokpaardjes behoort.

Finance en operational excellence gaan hand in hand

(229) Of je het nu bestelde op frituur, of kocht in de supermarkt, de kans is groot dat je al één van de sauzen van Pauwels proefde. Zij bevoorraden horeca en retail met hun producten, en streven daarbij naar een strategie van operational excellence. Dat zorgt op zijn beurt voor een erg operationele finance die stevig aanwezig is op de werkvloer.

Finance moet “nee” durven zeggen

(229) Odoo is één van de grootste scale-ups van Wallonië, alhoewel niet zo gekend aan onze kant van de taalgrens. Met hun open-source bedrijfssoftware bedient Odoo vandaag miljoenen gebruikers, en hun product groeide scherp over de voorbije jaren. Voldoende werk dus voor finance om dat succes ook duurzaam te maken. “Een CFO 2.0 moet de CEO ondersteunen, maar ook durven tegenspreken”, stelt CFO Alessandro Mazzocchetti.

Weg met het budget

(229) Etex zette eind vorig jaar een stap in het duister. Er werd samen met het finance departement besloten om géén budget meer te maken. Waarom? En wat is het alternatief? Guillaume Verbiest van het One Etex Team, licht alvast een tipje van de sluier, hoewel er nog een zekere weg te gaan is.

CFO_covid_financiele_planning

(229) Het voorbije halfjaar kunnen we zeker en vast onder de categorie ‘woelige tijden’ plaatsen. De impact op bedrijven wereldwijd was enorm. De planning, het budget en de forecast van de meeste organisaties was in één klap nutteloos geworden… Om in kaart te brengen wat de maturiteit is van finance op vlak van planning, budgettering en forecasting en te onderzoeken wat de impact was van onverwachte omstandigheden zoals de Covid-19 crisis, stuurden wij een enquête uit.

Nieuw business model

(229) Online juwelier BAUNAT zorgt wereldwijd voor glinstering. Letterlijk, met zijn diamanten juwelen. Figuurlijk, met de inspirerende prijszetting, het effectieve productiesysteem en trajecten zonder tussenpersonen. Het onbreekbare van de diamant staat symbool voor de kracht van het online business doen.

Groeipijn aanpakken en finance professionaliseren

(229) Waar brillen enkele jaren geleden nog medische tools waren die naast hoorapparaten verkocht werden, zijn ze nu hippe mode-accessoires geworden voor millennials. Een marktwending waar het Nederlandse brillenmerk Ace & Tate enthusiast opspringt, en scherpe groei uithaalt. CFO Alexander Buytendijk probeert die groei in goede banen te leiden, maar tegelijk de start-up mentaliteit te behouden.

Processen zijn er om te verbeteren

(228) Dat 2020 voor Liesbeth Hessels een boeiend maar uitdagend jaar zou worden, stond zowat in de sterren geschreven. En dat was dan nog zonder dat vreselijke coronavirus gerekend. Sinds februari staat Liesbeth Hessels aan het hoofd van de financiële dienst van Groep Verhelst. Als kersvers CFO van de West-Vlaamse bouwgroep staat zij er voor de uitdaging om de werking van haar finance team waar nodig en mogelijk te optimaliseren.

Doorgedreven finance met sociale insteek

(228) Als commercieel zorgbedrijf zoekt Senior Living Group voortdurend naar het juiste evenwicht. Enerzijds gaat het om een onderneming die in zijn woonzorgcentra de nodige rendabiliteit nastreeft, anderzijds gaat Senior Living Group er prat op aan zijn bewoners een zorgkwaliteit aan te bieden die de opgelegde standaarden overtreft. Dat plaatst ook CFO Wendy Genijn voor een uitdaging.

De geest van finance moet overal in het bedrijf aanwezig zijn

(228) 700.000 mensen vinden via Randstad hun weg naar de arbeidsmarkt, goed voor een omzet van zo’n 1,5 miljard euro. Sinds een jaar geeft Isabelle Van Iseghem vorm aan de finance functie van Randstad België en Luxemburg. Terwijl de sector haar COVID-19 wonden likt en de keerzijde van ‘flexibiliteit’ ervaart, kijkt zij met de redactie van CFO Magazine vooruit: hoe kan een finance functie een bedrijf als Randstad vooruithelpen?

"De tool en de mensen"

(228) Wijngaard Natie speelt kort op de bal. De logistieke dienstverlener doet dat door de activiteiten van verschillende entiteiten nauwgezet op te volgen. In het kader van budgettering, financiële rapportering en consolidatie is daarbij een sleutelrol weggelegd voor LucaNet, ondersteund door de expertise van partner Seefo. “De combinatie van de juiste tool met de juiste mensen, daar gaat het om.”

“Ook finance staat ten dienste van de patiënt”

(228) Wat doe je wanneer het ziekenhuis zelf ziek blijkt te zijn? Je zorgt voor een complete check-up en koppelt de bevindingen aan een concreet actieplan. Dat is hoe het financiële team van het Grand Hôpital de Charleroi de zaken aanpakte. De voorbije tien jaar herstelde het team de financiële gezondheid van het ziekenhuis en maakte het de organisatie klaar voor een bijzonder ambitieus project: de bouw van een compleet nieuwe ziekenhuiscampus.

Zonder de juiste mensen verzuip je in de cijfers

(228) Een wereldwijde groep, actief in meer dan zestig landen, én met een finance department dat zo’n 2.000 medewerkers telt: Electrolux Group is geen klein bier in de retailwereld. CFO Therese Friberg breekt een lans voor insourcing van alle finance-activiteiten. Dé sleutel tot succes is volgens haar de juiste mensen te vinden, want anders verzuip je al snel in cijfers. In Coronatijden is de vinger op de knip houden aan de orde van de dag. En er zijn nog een aantal andere uitdagingen…

‘Digitale tools pas succesvol als de data op orde staan’

(228) Nooit eerder werden ondernemingen geconfronteerd met een oneindige hoeveelheid data. Tegelijkertijd is het niet altijd evident om daar het maximum uit te halen. Een gesprek met digitaal consultant Evy Libbrecht.

Speed-tempo forecasting-modellen om verder te kunnen groeien

(228) Duke & Grace is één van belangrijkste Belgische communicatie-bedrijven. Het voormalige Wijs laat een reeks overnames in zijn kielzog, en maakt zich nu op voor groei, corona of niet.

CFO Barometer: Digitale audits en sectorkennis maken het verschil

(228) De CFO erkent het belang van een degelijke audit voor de business van een onderneming. Uit een bevraging van CFO Magazine blijkt dat er algemeen een vrij grote tevredenheid bestaat over de prestaties van de externe auditor. Maar uiteraard blijft er ruimte voor verbetering.

Timmeren aan de weg om CFO te worden

(228) Ambitie en aandacht voor een evenwichtige balans privé-werk gaan hand in hand. En van een glazen plafond hebben ze ook geen weet, laat staan dat het hen zou hinderen. Excel heeft geen geheimen meer voor hen, getalenteerd en inmiddels ook met een eerste rugzak aan verworven inzichten en kennis, timmeren drie jonge dames aan de weg om hun ambities in finance waar te maken.

Transformatie sturen en ondersteunen

(228) Brieven en reclamedrukwerk leveren is goed voor de slechts de helft van de omzet van 3,8 miljard EUR. Met de dalende brievenpost, verlegt bpost zijn focus meer naar de groeiende internationale markt van behandeling en verzending van pakketten. Daarmee bevindt het bedrijf zich nog opnieuw in transformatie en vooral in een gevecht tegen de tijd: kan de daling van het segment ‘mail en retail’ gecompenseerd worden door de groei van ‘parcels en logistics?

Biologische plaagbestrijder neemt steile vlucht

(227) Biobest stelde Erik Vanderhaegen anderhalf jaar geleden aan als CFO. Zijn taak: de financiële omgeving verder uitbouwen en zowel groei als innovatie faciliteren. Een beestige uitdaging, zo blijkt.

Om waarde te creëren voor de aandeel-houder moet EPM in het DNA zitten

(227) De coronacrisis stelt de uitdagingen van de CFO op scherp. De meeste bedrijven zijn op zoek naar cash, optimaliseren hun werkkapitaal en focussen op productiviteit en investeringen. Enterprise Performance Management (EPM) is meer dan ooit het instrument waarmee de CFO het bedrijf door troebele financiële wateren navigeert. Een goed ontworpen raamwerk is essentieel om te meten in welke mate een bedrijf zijn strategische doelstellingen realiseert.

Finance zit niet meer in een vakje

(227) Met een historiek van ruim zeventig jaar is Schoenen Torfs een vertrouwde naam. Maar ook na al die tijd moet het bedrijf alert blijven. Het doet dat door te investeren: in een nieuwe winkelconcept, in een franchise, ja zelfs in een aantal innovatieve start-ups. Finance vormt een constante bij elke nieuwe piste. “We zitten niet meer in een vakje”, zegt CFO Stijn De Knop. “We raken meer en meer verweven met andere afdelingen.”

Balansen in coronatijden

(227) Vandaag heeft de coronacrisis zich meester gemaakt van de Europese economie. We gaan na of er bedrijven in moeilijkheden zullen komen en in welke mate beleggers nog vertrouwen hebben in de Europese grootindustrie.

Heropstart: aandachtspunten

(227) Hoe leidt u uw bedrijf door de Covid-19-crisis en de nasleep ervan? Zes prioriteiten voor bedrijfsleiders om zich voor te bereiden op een post-coronawereld en in de toekomst een bloeiend bedrijf te creëren.

Telewerk: zo houdt u het veilig

(227) inds de coronacrisis is telewerk de norm. In dit artikel zoomen we in op enkele aandachtspunten met betrekking tot telewerk. Efficiënt telewerk stelt immers enkele voorwaarden aan bedrijfscultuur en -infrastructuur.

Bovidi11DecroosBartelJDB

(227) Bofidi is een gereputeerd accountancy- en advieskantoor. “We stellen dagelijks in het veld vast hoe wanbetalingen op bedrijfsresultaten wegen en adviseren de tool van Unpaid daarom ook aan onze klanten”, vertelt Bartel Decroos, COO bij Bofidi.

Het budget als survivaltool

(227) In vredestijd gaat een budget over het behalen van doelstellingen en de verdeling van investeringen. De uitbraak van de coronacrisis verwees dat budget naar de prullenmand. Maar dat betekent niet dat budgetteren plots nutteloos is. Een goed budget blijkt in onzekere tijden een cruciale overlevingstool.

Covid-19 en uw verzekeringen: wat is gedekt?

(227) De schade die Belgische bedrijven door de coronacrisis lijden loopt in de miljarden. Iedere onderneming vraagt zich uiteraard af hoe ze die schade kan verhalen. Naast overheidssteun komen al snel de verzekeringspolissen in het vizier. Maar zit schade omwille van de coronacrisis wel in de dekkingen vervat en welke polissen gooien mogelijk een reddingsboei?

Impact

(227) Impact behoort tot de Xpertise Group. Het is een bedrijf dat snel groeit, ook internationaal. Om die evolutie nauwgezet aan te sturen, moet het uitzendbureau tijdig over correcte informatie beschikken. Dankzij LucaNet, een tool voor financieel performance management, slaagt Impact erin efficiënt de eigen koers op te volgen en daar gedetailleerd over te rapporteren aan investeerders en banken.

Pleidooi voor meer dialoog tussen finance en supply chain

(227) Elke financiële afdeling profileert zich vandaag als een business partner. Toch schuilt er volgens Dirk Van Lindt in veel organisaties nog een ruime verbeteringsmarge.

Ook CFO's moeten zich aanpassen aan de nieuwe realiteit

(227) Over de impact van de coronacrisis op de finance afdelingen getuigen Dirk De Man, CFO van Agfa Gevaert, Veronique Derycke, CFO van Delaware, Alfons Van Sever, CFO van Renson en Gilles De Keer, financial manager van Vanden Broele.

100 CFO bevraagd over de impact van de COVID-19 crisis op hun finance functie

(227) 100 CFO bevraagd over de impact van de COVID-19 crisis op hun finance functie. Lees de resultaten hier

Hernieuwbare energie via leasing Duurzaamheid en rendement zonder investeringslast

(227) De investering in hernieuwbare energie is vandaag voor elk toekomstgericht bedrijf zowel een opportuniteit als een must. Met een leasingformule geniet u van alle voordelen van zonnepanelen of windturbines op uw site, zonder uw kredietmogelijkheden en werkkapitaal te belasten. De experts van ING Lease lichten de belangrijkste mogelijkheden en aandachtspunten toe.

Meer tijd voor analyse en synthese

(227) Investeringsmaatschappij Gimv voerde de voorbije jaren een doorgedreven digitalisering in van haar financiële processen. “Vroeger herkende je de financiële afdeling aan de lange rijen classeurs, die zelfs tot op de gang lagen. Nu herken je ons aan de clean desks.”

Cash is king

(226) De Wereldgezondheidsorganisatie heeft Covid-19 formeel tot pandemie verklaard. De coronacrisis is wat de economische wetenschap omschrijft als een zwarte zwaan: een ingrijpende gebeurtenis die niemand zag aankomen, een menselijke tragedie die regeringen en bedrijven treft met ongekende verstoring en risico’s.

Jean Nicolas David

(226) De Nationale Loterij creëert kansen, en niet alleen voor haar spelers. “Ook ik kreeg hier een mooie kans”, lacht Jean-Nicolas David. De CFO van de Nationale Loterij loodst de organisatie mee door woelige tijden. De liberalisering en digitalisering van de markt plaatst de Nationale Loterij voor grote uitdagingen. Ze heeft een uitgesproken maatschappelijke doelstelling, maar concurreert met bedrijven die uitsluitend op winstmaximalisatie uit zijn.

‘De 5 principes van High-performance Leiderschap’ van André De Waal is uitgeven bij Van Duuren  Mana

(226) Het management vormt de sleutel tot succes bij de transformatie van een bedrijf naar een high-performance organisatie (HPO), in het bijzonder van een finance functie naar een high-performance finance functie (HPFF). Dat blijkt uit alle wetenschappelijke casestudies die onderzoeker André De Waal heeft bestudeerd.

Willem Declercq

(226) Gedreven door onder andere een rentabiliteitsbekommernis evolueerde Groep Huyzentruyt van aannemer tot projectontwikkelaar. Vandaag wordt een nieuwe stap gezet: binnen de corebusiness van betaalbaar wonen verder groeien, en voor het eerst ook over de grenzen actief worden. “De CFO speelt een cruciale rol bij de implementatie van de strategie”, klinkt het.

Laurent Mulders, CFO Sabca

(226) Een gevestigde waarde. Dat is SABCA voor de Belgische aerospace-sector. Het bedrijf ontstond in de nasleep van de eerste wereldoorlog, maar vandaag staat het op een punt van transitie. Het bedrijf is overgenomen, moet nieuwe klanten binnenhalen en gaat door een intern transitieproject. Tijdens al die veranderingen is het duo CEO-CFO cruciaal. Hoog tijd voor een dubbelinterview dus.

Antonie Dopchie en Peter Vermeire

(226) Pricing is belangrijk, dat weet iedere financiële professional. Maar de maturiteit en systemen om prijzen te bepalen verschillen erg tussen sectoren en bedrijven. Naar aanleiding van het Pricing Maturity Report van PwC Belgium spraken we daarom over prijzen met twee CFO’s, Anthony Dopchie van Ellis Gourmet Burger en Pierre de Strycker van J&M Catering, en met Peter Vermeire, partner bij PwC.

Dieter Vanreybrouck

(226) Er beweegt nogal wat in de autosector. Niet alleen staat mobiliteit in ons land al een hele tijd hoog op de agenda, er was ook dieselgate, de opkomst van de lage-emissiezones en de elektrificatie van het wagenpark die aan snelheid wint. In die context nemen de constructeurs niet bepaald een afwachtende houding aan. En wanneer de constructeurs bewegen, moeten zowel de distributeurs als de concessiehouders mee het bad in.

Corona

(226) De coronapandemie levert een ongeziene situatie van overmacht op in de meeste contractuele relaties. Bovendien is de duur van de maatregelen onvoorspelbaar, evenals de globale economische en financiële impact.

Kristof Vanherle & Patrick Van Gaelen

(226) Hoe gaan CFO’s om met consolidatie? Is het een verplicht nummer dat ze één keer per jaar met de nodige tegenzin aanpakken? Of is consolidatie een extra instrument om de business op maandelijkse business aan te sturen. In deze CFO Benchmark gaan we op zoek naar de visie van de CFO op consolidatie.

Groepsverzekeringen

(226) ‘Tekort in twee op drie groepsverzekeringen’ blijkt uit een studie van FSMA. De FSMA heeft in een lijvig document van 6 januari 2020 haar pijlen gericht op de financiering van pensioentoezeggingen via groepsverzekeringen, meer specifiek van het type ‘te bereiken doel’.

Gerard Paulides

(226) Vopak is ’s werelds grootste dienstverlener in tankopslag van vloeibare bulkchemicaliën, gassen en olieproducten. In cijfers uitgedrukt betekent dat zesenzestig terminals, waarvan drie in Antwerpen, een brutobedrijfswinst van 830 miljoen euro en ongeveer 5.500 werknemers. Het Nederlandse bedrijf speelt binnen een kapitaalintensieve sector voortdurend in op nieuwe marktonwikkelingen. Dat geldt niet in het minst voor het financiële departement van CFO en bestuurslid Gerard Paulides.

Joost van Dun

(226) De context is helder: onder invloed van de klimaatverandering, schaarsere hulpbronnen en een groeiende wereldbevolking is een duurzame transitie noodzakelijk. De circulaire economie kan en zal daarbij een cruciale rol vertolken. In tegenstelling tot het traditionele lineaire model legt ze de nadruk op het oneindige hergebruik van producten en grondstoffen. Maar hoe slaagt u erin om uw business circulair te (her)oriënteren en hoe kan de financiële afdeling dat faciliteren en financieren?

Irene Boj, CFO Alpro

(226) Veertig jaar bestaat Alpro al, maar vandaag staat de producent van plantaardige zuivelproducten op een kruispunt. Enkele jaren geleden nam de Danone-groep het bedrijf over. De sector groeit explosief, maar tegelijk moet Alpro meer concurrentie dan ooit bolwerken. “En om dat allemaal aan te kunnen, moet finance echt de rol spelen van businesspartner”, zegt CFO Irene Boj.

Stephanie Ouachan

Striktly Business Software is een snel groeiende leverancier van bedrijfssoftware. De ontwikkelaar biedt met een intuïtief CRM- en ERP-pakket een totaaloplossing voor het opmaken van onder meer facturen, offertes, klantenadministratie en betaalopvolging. “We willen onze klanten maximaal ontzorgen in hun (financiële) administratie en projectbeheer. Unpaid vormde met een platform voor het innen van onbetaalde facturen het ontbrekende puzzelstukje binnen onze softwarepakketten”, legt CEO Stéphanie

Franssen Vincent, Toyota

De autosector zal de komende jaren een ingrijpende transformatie ondergaan. Daar is zowat iedereen het over eens. Constructeurs en distributeurs staan voor grote strategische beslissingen. Bij Toyota Belgium ondersteunt de financiële afdeling de jarenlange expertise van de business met de juiste cijfers. “Ik geloof sterk in controlling die gestoeld is op een partnerschap met de business.”

Impact zegelleer

Vanaf mei 2019 is het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) in werking getreden, weliswaar met een overgangsregeling tot uiterlijk 31 december 2023. Eén van de meest fundamentele nieuwe vennootschapsrechtelijke bepalingen is de invoering van de “statutaire zetelleer” die de bestaande “werkelijke zetelleer” vervangt. Wat zijn de belangrijkste boekhoudkundige en fiscale gevolgen?

Sahar Hashemi

“Een ondernemerscultuur is niet iets waar je uitgroeit, maar iets waar elk bedrijf net heel hard voor moet vechten om het in stand te houden.” Aan het woord is serieel ondernemer Sahar Hashemi. Deze gevierde zakenvrouw verzorgde de keynote op de jaarlijkse prijsuitreiking van Best Finance Team of The Year en een exclusieve Q&A sessie voor onder meer de finance square leden.

Fouquart Diederiek, Ricoh

Wanneer het over innovatie gaat, kan Ricoh een rijke historiek voorleggen. Van 's werelds eerste snelle faxapparaten in 1970 en het eerste kopieerapparaat in 1980, tot de gloednieuwe 3D-printers en cloudgebaseerde netwerkapplicaties en IT-services van vandaag. Die innovatieve kijk krijgt op het vlak van finance een verlengstuk. Diederik Fouquaet, CFO voor België en Luxemburg bij Ricoh, implementeerde een cultuur waar creativiteit en digitalisering de business mee helpen oriënteren.

Marjolein Frederickx, Lidl

De medewerkers van het finance team van Lidl België & Luxemburg wonnen op 6 februari 2020 de award Best Finance Team of the Year in de categorie grote ondernemingen. Wie zijn ze en wat hebben ze verwezenlijkt? Daarover gaan we graag in gesprek met CFO Marjolein Frederickx.

VanPamel14FrederiekJDB

Sfeermaker en bloemist Frederiek Van Pamel is een internationaal gerenommeerd kunstenaar. Hij maakt meesterwerken met bloemen, kleuren, texturen en materialen. De bloemist heeft een statig historisch pand in de Ezelstraat in hartje Brugge volledig getransformeerd tot een bijzondere bloemenwinkel met oranjerie, modeltuin, kantoorruimte en een eigen B&B. Dit verliep niet zonder (financiële) uitdagingen...

De Bollen Vicky, Sweco

Sweco behoort tot de grootste ingenieurs-, advies- en ontwerpbureaus op de Belgische markt. Finance ondersteunt en stimuleert de groei die de onderneming zowel organisch als via acquisities nastreeft. CFO Vicky De Bollen richtte haar afdeling in op een manier die haar toelaat om zich nagenoeg volledig op de strategische dimensie en het overnameluik te storten.

AWS Stephan Hadinger

Door blockchain naar de cloud te brengen en als een managed service aan te bieden, kan de adoptie van die veelbelovende nieuwe technologie sneller en gemakkelijker. Met de hete adem van allerlei opkomende fintech-concurrenten in de nek, moeten banken en andere financiële dienstenbedrijven immers sneller dan ooit kunnen schakelen….

Leonard Veronique, Bank van Breda

Véronique Léonard, CFO bij Bank Van Breda: De eerste rol van de CFO is en blijft volgens mij juist en tijdig rapporteren naar de board, markt en toezichthouders. Ook al is dit niet ‘sexy’, het is cruciaal voor het voortbestaan van een organisatie.

Jacques Johan, EY

Wat is een efficiënte finance functie? Op 26 maart gaat het event ‘Efficient Finance’ door. Onder meer EY komt daar een content sessie geven over hun visie hierover.

Cools Rob, Workday

CFO’s en financiële teams vinden zichzelf behoorlijk wendbaar. Naar eigen aanvoelen slagen ze er ruimschoots in de business adequaat te ondersteunen. Toch ontbreekt het vaak aan vaardigheden rond het gebruik van nieuwe technologieën. “Daar schuilt een groot risico in”, zegt Rob Cools, Finance Transformation Specialist bij Workday. “De business wil voordeel halen uit nieuwe technologie. Reikt finance niet de nodige oplossingen aan, dan gaat de business die elders zoeken.”

De fiscus op bezoek

Iedere belastingplichtige is verplicht om fiscale ambtenaren, die belast zijn met de vestiging van inkomstenbelasting en btw, toegang te verlenen tot bedrijfslokalen en andere gebouwen waar (vermoedelijk) beroepsactiviteiten plaatsvinden. Maar hoe ver reikt de draagwijdte van zo’n fiscale visitatie? Met een goed begrip van uw rechten en plichten houdt u het hoofd koel wanneer de fiscus voor de deur staat.

Gaby Bostyn

In het diepe West-Vlaanderen ligt Poppies, een bedrijf dat wereldwijd koekjes, pastries en desserts exporteert. Finance is er grotendeels gecentraliseerd op het hoofdkantoor in Zonnebeke. We spreken met Gaby Bostyn, die al ruim 22 jaar CFO is bij Poppies en het bedrijf door en door kent.

Ivan Leus en Alex Flamant

Nieuw elan door integratie binnen Besix Group Hoe mooi en onderbouwd een businessplan ook mag zijn, de impact van externe omstandigheden heb je nooit helemaal in de hand. Daar kan interieurspecialist Flamant een aardig woordje over meepraten. Op enkele jaren tijd fnuikten achtereenvolgens de bankencrisis, de financiële crisis en de terreurcrisis de ambities van het huis. Van berusting was er evenwel geen sprake. Onder de vleugels van Besix Group en met een fris elan huldigt de hofleverancier van

Datagedreven finance

Digitalisering en automatisering zullen ook bij finance de komende jaren de agenda bepalen. Ironisch genoeg blijkt dat in de praktijk niet louter een verhaal van technologie en data. Zonder mensen is het model niet compleet. Alleen met de combinatie van technologie, data en mensen kan finance straks een bepalende bijdrage leveren aan de prestaties van de business. En daar blijft het uiteindelijk allemaal om te doen.

Tom Zaman, Denys

Denys is gespecialiseerd in grootschalige bouwprojecten en infrastructuurwerken. Door de complexiteit die daar in een internationale context bij ontstaat, vertolkt treasury er een strategische rol. Tom Zaman en zijn collega’s overschouwen de financiën en zien erop toe dat de groeiende onderneming over voldoende middelen beschikt om nieuwe projecten aan te gaan. “Denys is een bedrijf dat durft te springen, maar doet dat niet zonder alle risico’s zo goed als mogelijk af te dekken”, klinkt het.

CFO Benchmark: incasso

Hoe zwaar wegen onbetaalde facturen op de winstgevendheid van een onderneming? En welke procedures hanteert u om die openstaande bedragen in te perken? Het is slechts een greep uit de pertinente vragen die we naar aanleiding van een nieuwe CFO barometer voorlegden aan een panel van CFO’s. Dirk Dewulf van online schuldvorderingsplatform Unpaid zoomt in op enkele opvallende vaststellingen.

Boekhouding team De Lijn

De komst van SAP vormde bij De Lijn de perfecte aanleiding om tegelijk ook op elektronische facturatie over te stappen. Intussen geldt de vervoersmaatschappij als best practice. Meer dan 90% van haar aankoopfacturen ontvangt De Lijn elektronisch via Mercurius, het platform voor e-invoicing van de overheid. Dankzij het gebruik van elektronische facturatie is de doorlooptijd voor de verwerking van facturen veel korter en betaalt De Lijn meer facturen op tijd.

Rudi Roosen en Gert Steegmans

Het oubollige imago dat vandaag soms nog aan overheidsorganisaties kleeft, staat vaak haaks op de realiteit. Waar veel financiële bedrijfsafdelingen voorlopig alleen maar dromen van een verregaande automatisering en robotisering, voegde het Departement Financiën van de stad Hasselt de daad bij het woord.

Kim Oosterlinck

Kim Oosterlinck: “Eigenlijk ligt het voor de hand dat finance inzicht heeft in de werking van de onderneming. Toch blijkt dat in de praktijk lang niet altijd voldoende het geval. Dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Kijk, wanneer finance de werking van de onderneming niet door en door begrijpt, kan ze de cijfers niet altijd correct interpreteren. Zo is het mogelijk dat bepaalde resultaten er op papier goed uitzien, terwijl er in de praktijk een heel andere realiteit achter schuilt.

Mieke Heseman en Nico Declerk

Groene energie? Die wilde INNI GROUP in zijn nieuwe bedrijfsgebouwen maar al te graag. Via GreenPulse vond het bedrijf een manier om van groene stroom te genieten, zijn ecologische voetafdruk te verkleinen en een kostenbesparing te realiseren, zonder dat het daarvoor zelf een euro moest investeren.

Best Finance Team

Wie wint de award:AB Inbev, AZ Sint Maarten, Borealis, Business & Decision, Carrefour, Cegeka, DP World, ECS2XL, Gevers, GIMV, Grand Hôpital de Charleroi, Infrabel, Lidl, RTBF, Water-link, Wurth of Xior? Ontdek hier de inhoud van hun dossier!

Nicolas De Clercq

Kinepolis kende de voorbije jaren een sterke groei. Dé grote uitdaging bij de snelle groei is het risico dat het bedrijf sneller groeit dan de mensen en de systemen. Wat is hierbij de rol van finance?

Fiscaal motief

Op 19 juni 2019 velde het Hof van Cassatie een zeer opmerkelijk arrest wat betreft de toepassing van artikel 207 WIB/92, t.w. het verbod van compensatie van tax assets (waaronder fiscale verliezen en notionele interestaftrek (NIA)) met ontvangen abnormale of goedgunstige voordelen. De conclusie van het Verbrekingshof is dat een voordeel wat is verkregen n.a.v. een verrichting die louter is gestoeld op fiscale drijfveren, “abnormaal” is, ook al is de prijszetting van die transactie marktconform.

Christophe Maréchal

Mithra Pharmaceuticals werd in 1999 opgericht als spin-off van de Universiteit van Luik. De onderneming telt inmiddels 250 werknemers en ontwikkelt vernieuwende producten waarmee zij zo goed mogelijk aan de behoeften van vrouwen op het vlak van veiligheid en gebruiksvriendelijkheid wil tegemoetkomen. “Onze partners vinden onze biotechnologische producten zo interessant dat ze zelfs bereid zijn om aanzienlijke voorschotten te betalen”, onderstreept CFO Christophe Maréchal.

Tom Moons

Hotels en restaurants worden vaak in één adem genoemd, toch zijn ze voor een CFO een sterk verschillende business. De punten van onderscheid kristalliseren zich rond aankoopbeleid, prijszetting, maar ook arbeidsintensiviteit en schaalvoordeel. De Lodge-group heeft beide in portefeuille; hun CFO legt uit voor welke uitdagingen dit hem plaatst.

Sophie Soors

Fedrus International legt een bijzonder ambitieus plan voor. Via enkele grote acquisities ontpopte het bedrijf zich tot onestopshop voor de gevelen dakwerker. Achter de schermen volgt nu een traject dat de productie en logistiek moet stroomlijnen. Daarbij is een sleutelrol weggelegd voor finance. De eerste uitdaging voor Group CFO Sophie Soors bestond erin op groepsniveau een nieuw finance team uit de grond te stampen.

Lien Debuck

In The Pocket is een snelgroeiend Gents technologiebedrijf dat al meer dan 120 mensen telt. Niettemin ondersteunt de finance-afdeling dat geheel met slecht een team van twee. Wat kan dankzij digitalisering. “Finance hier is lean en agile, net zoals de rest van het bedrijf”, stelt VP finance Lien Debuck.

Jeroen De Man en Dirk Dewulf

Betalingsachterstanden en onbetaalde facturen wegen zwaar door op het werkkapitaal van een onderneming. Ze verhogen bovendien de werkdruk op de financiële afdeling. Unpaid maakt handig gebruik van een recente wetswijziging, waardoor u een betaling juridisch kunt afdwingen zonder tussenkomst van een rechter. Het platform recupereert op die manier uw onbetaalde facturen. “You’ve earned it!” luidt dan ook de slogan achter de disruptieve finance tool, die u geld, tijd en frustraties bespaart.

Johan Cappelle

De financiële huishouding van een dienstenchequebedrijf verschilt sterk van die in een traditionele onderneming. “Weinig bedrijven hebben een negatief werkkapitaal, met nagenoeg louter operationele kosten en een brutomarge die met zekerheid daalt”, verduidelijkt Johan Cappelle. Als CFO – al vindt hij die term niet helemaal representatief – geeft hij sinds een jaar mee glans aan de uitstekende resultaten die Het Poetsbureau voorlegt.

EMF Team

Uit wetenschappelijk onderzoek rond de High Performance Finance Functie blijkt de ontwikkeling van de financiële medewerker essentieel om de finance functie naar de high performance status te brengen. Maar een scan van Belgische bedrijven leert dat net ontwikkeling het zwakke broertje is. Daarom slaan Solvay Brussels School en Financial Media de handen in elkaar. Vanaf januari lanceren zij de opleiding ‘Executive Master in Finance’.

Michiel Ruys en Matthias Penninck

Nee, de impact van de digitalisering houdt de finance professional niet meteen uit zijn slaap. Maar de resultaten van de CFO Barometer leggen wel bloot dat het bewustzijn groeit en de dingen bewegen. De tentakels van de digitalisering raken tig processen, maar vooral de grotere en internationale bedrijven gaan eerst overstag.

Lode Peeters

Tobania groeit snel en speelt daarbij flexibel in op de opportuniteiten die de markt biedt. Om dat zo efficiënt mogelijk te doen, ondersteunt het consultingbedrijf zijn processen met Unit4 Business World. Dat zorgt niet alleen voor meer tijdwinst en productiviteit bij de afdeling finance, maar ook in de business zelf.

Oude lening en thin cap

Op 11 september 2019 heeft de Belastingadministratie een circulaire 2019/C/89 uitgevaardigd m.b.t. de grandfathering (of overgangs) regeling van de nieuwe 30% fiscale ebitda thin cap regel. Deze overgangsmaatregel is vooral nuttig om te kunnen uitmaken welke interestkosten m.b.t. welke leningen onder de nieuwe 30% fiscale ebitda thin cap regel vallen dan wel onder de oude 5/1 thin cap regel.

Vincent Vanbockryck, Lutosa

De beschikbare aardappelvoorraden zo efficiënt en slim mogelijk inzetten. Het is maar één van de uitdagingen voor controlling bij Lutosa. De producent van frieten, puree en andere aardappelbereidingen moet de afgesloten verkoopcontracten immers grotendeels realiseren tegen vaste, afgesproken verkoopprijzen. In tijden van klimaatverandering – met meer risico op mislukte oogsten – zorgt dat voor een extra moeilijkheid, zegt Vincent Vanbockryck, Controlling & Reporting Director bij Lutosa.

Koen Berges, CFO Cheops

25%, zoveel groeit de omzet van Cheops elk jaar. En om die snelle groei in goede finance-banen te leiden nam de Edegemse IT-groep in mei CFO Koen Berges in dienst. Hoog tijd voor een gesprek over hoe hij de objectieve basis biedt voor die expansie.

Jean-Luc Vandenbroek

In België is heel wat kennis en knowhow rond celtherapie aanwezig. De succesverhalen volgen elkaar dan ook op: Ogeda, Tigenix, … Wallonië besliste ook om technologiebedrijven te ondersteunen, wat vooral de ontwikkeling van de biotechnologie en de celtherapie ten goede kwam. Jean-Luc Vandebroek, CFO van Bone Therapeutics, legt uit wat finance in zijn organisatie inhoudt.

De schuldpositie van de industrie

De selectie bestond uit acht Duitse, zes Franse, vier Nederlandse en twee Belgische beursgenoteerde ondernemingen met een volume aan activa van 1835 miljard EUR tijdens het boekjaar 2018 en een jaarlijkse globale omzet van circa 1010 miljard. In het hiernavolgend onderzoek werd gefocust op de netto-schuldpositie van het bedrijvenstaal precies tien jaar na de bankencrisis.

Geert Vagenende, CFO Smartphoto Grou

De foto-industrie leek lange tijd niet onder de indruk van de digitalisering en de komst van het internet. Tot de verkoop van analoge film in geen tijd kelderde. Smartphoto slaagde erin de neerwaartse tendens om te buigen door voor een compleet nieuw businessmodel te kiezen. Het beursgenoteerde bedrijf uit Wetteren groeide ermee door naar de top vijf van de Europese online fotobedrijven.

Luc Vreys, CFO Citymesh

Groei. Dat kernwoord definieert Citymesh. Het Brugse bedrijf biedt allerhande oplossingen aan rond draadloze netwerken, van internetverbindingen voor expohallen tot gratis stedelijke wifi-netwerken. En kreeg de laatste jaren groeipercentages van 30% te verduren. Daarnaast zijn ze het eerste bedrijf in België met toegang tot 5G, of de nieuwe generatie mobiel internet. Finance ondersteunt daarom bij hen vooral die groeistrategie.

Sabine Ceusters, CFO AZ Sint-Maarten

Het AZ Sint-Maarten ruilde vorig jaar zijn drie campussen in Mechelen en Duffel voor een groot, nieuw ziekenhuis in Mechelen-Noord. Met 654 ziekenhuisbedden en 96 plaatsen in het dagziekenhuis, vormt de campus nu het grootste ziekenhuis van de regio. Sabine Custers stuurt er de financiële en administratieve diensten aan. Het is een taak die niet-ingewijden naar haar mening wel eens onderschatten. “Zorg mag dan wel bekend staan als de zachte sector, qua werkintensiteit en complexiteit is dat zeke

Blockchain bant factuurfraude

De voorbije twee jaar woedde er een heuse hype rond blockchain. Intussen is het stof wat gaan liggen en blijven alleen de concrete, werkbare toepassingen over. “Het was te vaak technology in search of a problem”, zegt Francis Chlarie van Hexalina. Het bedrijf neemt de problematiek van de factuurfraude als startpunt en ontwikkelt een oplossing op basis van blockchain.

Pedro Brugada

Wat is een goede leidinggevende en hoe moet hij/zich gedragen? We gaan hierover in gesprek met Pedro Brugada, Spaans-Belgische cardioloog, politicus en mediafiguur.

Waarom kiezen voor fast closing?

Fast closing past in de huidige trend waarbij bedrijven moeten inspelen op steeds snellere ontwikkelingen in de omgeving. Actuele informatie is hier essentieel. Waarom is fast closing nuttig?

Serge Vrancken, CFO Wurth

Hoe kun je als CFO meehelpen een bedrijf in moeilijkheden op een nieuwe koers te zetten? Serge Vranken, CFO bij Würth Belux, legt uit wat er in zijn organisatie is gebeurd om het bedrijf opnieuw in een groeitraject te sturen.

Koen Vlayen en Leen Van Broeck

Achter elk succesvol bedrijf schuilt een financiële afdeling die de groei ervan faciliteert, ondersteunt en monitort. Die vaststelling liep dit jaar als een rode draad doorheen het verhaal van de genomineerden voor ‘Onderneming van het jaar 2019’. Of hoe ondernemen met durf en verbeelding in België nog steeds loont en inspireert.

Yves Honhon, CFO John Cockerill

Het succesverhaal van een onderneming laat zich op uiteenlopende manieren schrijven. Van een food- en non-food-groothandelaar, over een softwareleverancier, tot een industriële speler: de weg naar uitmuntendheid loopt steevast over een pad van deugdelijk bestuur en een onderbouwde financiële visie. CFO Magazine ging na hoe enkele genomineerden voor Onderneming van het Jaar bezuiden de taalgrens die queeste vervullen.

Jan Verlinden, CEO Richie

Hoe kan een kleine ondernemer finance binnen zijn bedrijf op een professionele manier organiseren? We vroegen het aan Jan Verlinden, CEO en eigenaar van Ritchie.

West-Europese industrie

Sinds 2008 brachten we op geregelde tijdstippen verslag uit inzake de financiële slagkracht van de Europese grootindustrie, dit door middel van een selectie van 20 beursgenoteerde industriële bedrijven uit de as Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Het dramatische boekjaar 2008 ligt nu 10 jaar achter ons en het is tijd om even terug te blikken en vooral te kijken of de aangerichte schade werd ingehaald op de balansen.

PWC Survey

Digitalisering is een must, daarover zijn alle ondernemingen het stilaan eens. Ze brengt ook op personeelsvlak heel wat uitdagingen én kansen met zich mee. Om die maximaal te benutten, zegt advieskantoor PwC, moeten organisaties een digitale cultuur creëren waarin medewerkers deel uitmaken van de transformatie. Hoe kan de CFO het voortouw nemen?

Danny Melis, Manuchar

Enkele jaren geleden werd binnen Manuchar het startschot gegeven voor een verregaande professionalisering van het bedrijf. Ook qua consolidatie worden sindsdien reuzenstappen voorwaarts gezet. Er is zelfs een intern ontwikkeld softwareplatform op poten gezet om door het internationale datawoud de juiste bomen te kunnen zien: Grabit. Group Reporting & Consolidation Manager Danny Melis legt uit hoe hij die transformatie aanpakt, en welke uitdagingen hij daarbij tegenkomt.

Finance ondersteunt duurzame groei

De logistieke dienstverlener Dachser plande boekjaar 2018 in de Benelux vooral als een consolidatiejaar. Maar dat pakte toch even anders uit: met bijna tien procent bruto-omzetgroei - net geen twee cijfers - deed de Benelux-regio het zelfs nog een stuk beter dan de volledige groep. Die klokte af op een omzetstijging van zo’n zes procent. Tijd voor een gesprek over het belang van duurzame groei en hoe je dat streven als financieel manager mee kunt ondersteunen.

Laurent Marcelis, CFO Unified Post

Laurent Marcelis van UnifiedPost ziet zichzelf niet als een traditionele CFO. “Het bedrijf waar je werkt, bepaalt voor een groot stuk je taak als CFO.” Laurent Marcelis had eerder bij UnifiedPost een commerciële rol. Die lijn trekt hij als CFO resoluut door. Vandaag zet hij niet langer producten of diensten in de markt, maar het bedrijf op zich. “Ik draag bij aan de strategie en help haar uitvoeren.”

Jeroen Van Den Bossche, Buro Intern.

Bedrijven die willen instappen in de circulaire economie, komen meer dan eens voor een uitdaging op het vlak van financieel beheer te staan. Blijven ze eigenaar van het product dat ze als dienst verhuren, dan blijft dat product op de balans staan. Dat is niet optimaal voor de solvabiliteit van het bedrijf. Bovendien krijgt de circulaire ondernemer zijn investering maar in kleine stapjes terugbetaald, terwijl hij cash nodig heeft om te groeien. Renting via een derde partij – die de rol van eigena

Sophie Rocca, CFO Wiels

Hoe groot kan de afstand tussen een bedrijf en een museum niet zijn? De vraag stellen is ze beantwoorden. Toch zijn op het gebied van finance de parallellen onmiskenbaar. Het product moet aanslaan (en een inkomen genereren), kostenbeheersing is essentieel, er is de link tussen CFO en de strategische beslissingen die genomen worden, en vooral: op het einde van de rit moet het plaatje kloppen. Een gesprek met een CFO actief in de artistieke sector.

Jean De Crane, CEO Isabelgroup

Voor bedrijven die meerdere bankrekeningen hebben – en dat geldt voor de meerderheid van de ondernemingen – is multibanking een handig en noodzakelijk concept. Het gaat over de capaciteit om al deze rekeningen te bundelen in één overzicht en van daaruit betalingen te kunnen doen.

Cyberveiligheid

Menig CFO krabt zich in de haren bij de gedachte aan cyberrisico’s. De kosten van schimmige losgeldeisers, productiestilstand en reputatieschade maar ook van ICT-pannes en gewone menselijke fouten kunnen flink oplopen. De verzekeringssector speelt daar steeds meer op in met gerichte polissen en dienstverlening. Sommige experts verwachten voor de toekomst één algemeen dekkende polis voor cyber-, brand- en aansprakelijkheidsverzekering.

High Performance Finance

High performance is een topic dat elke finance professional aanspreekt. Zo ook Nancy Vervoort, CFO bij Groep Van Roey. Zij las voor ons het boek ‘De High Performance Financiële Functie in de praktijk’.

Evelyn Sanders, CFO Ringoot Fruits

Kiest u er als stevige kmo voor om het financiële luik extern te laten beheren, dan wel een CFO in dienst te nemen? Het is een denkoefening waar veel ondernemers mee worstelen. Importeur Ringoot Fruit koos vijf jaar geleden resoluut voor de tweede optie. CFO Evelyn Sanders stroomlijnt er de financiële organisatie, wat in een uiterst volatiele volumemarkt letterlijk en figuurlijk zijn vruchten afwerpt.

Franciane Rays, CFO BNP Paribas

BNP Paribas Fortis, een bank met een sterke verankering in België en bijna 13.000 medewerkers, maakt deel uit van de internationale groep BNP Paribas, die 200.000 mensen in 72 verschillende landen tewerkstelt. Sinds september 2018 bekleedt Franciane Rays de functie van CFO van BNP Paribas Fortis, waar ze de leiding heeft over een team van 300 medewerkers. “Het departement Finance produceert niet alleen kwalitatieve data, maar ondersteunt ook het algemene bestuur van de bank door steeds betere fi

Marcia De Wachter

Psychodynamica, wat is dat precies? En wat kan het betekenen voor de moderne leider? Marcia De Wachter gaat met haar rijke ervaring als leidinggevende in de bancaire wereld, haar ondernemerschap en haar kennis rond psychodynamica aan de slag om mensen inzicht te geven in zichzelf, zodat zij verder kunnen groeien.

Sarah Van den Bulck, Borealis

Sarah Van den Bulck draagt verschillende petjes binnen de financiële afdeling van chemiereus Borealis. Ze is verantwoordelijk voor credit management en collection, accounts payable en digitalisering. “Dat gediversifieerde takenpakket leidt tot nieuwe inzichten en bevordert een procesgerichte aanpak”, vertelt de ervaren experte.

Zorg ervoor dat jouw team en jezelf constant toegang hebben tot boeiende "peer"verhalen en technische toelichting. Ontdek hier de mogelijkheden.

NEEM NU EEN ABONNEMENT

ADVERTEREN

De kracht van CFO Magazine gebruiken om uw boodschap tot bij de CFO community te krijgen. Een strak plan: Contacteer ons.

bottom of page