top of page

Connect & Pay revolutioneert betalingen en werkkapitaalbeheer

KBC lanceert Connect & Pay, de oplossing waarmee bedrijven hun klanten onmiddellijk kunnen betalen en meteen voorzien van goederen en diensten. Connect & Pay vergroot zo de businesswaarde van jouw organisatie door instant payments te koppelen aan realtime rekeninginformatie, waardoor je je werkkapitaal kunt optimaliseren. “Neen, op dit moment staat er geen andere tool in de markt die kan wat Connect & Pay doet”, zegt Bernard Vanderhaeghen, productbeheerder Working Capital Solutions bij KBC. Een grote meerwaarde dus voor bedrijven in deze instant wereld.


Instant


Hoewel Connect & Pay ontstaan is uit een samenwerking tussen KBC en Nowjobs, zijn de sectoren waarin de oplossing straks zijn ingang zal vinden legio. In essentie is de machine-to-machine oplossing een API (Application Programming Interface): een toegangspoort tot jouw systeem waardoor een bepaalde functie van buitenaf kan opgeroepen worden. “De API is eenvoudig te integreren”, zegt Bernard Vanderhaeghen. “Natuurlijk vereist het opzetten van Connect & Pay wel een bepaalde IT-maturiteit van de organisatie, maar de meeste ERP-pakketten of Treasury Management-systemen hebben wel de mogelijkheid om een connectie te leggen met API. Vandaag bekijken we samen met de klant wat de behoeften zijn en gaan in co-creatie. Dat was ook de idee met Nowjobs, de digitale uitzendpartner van House of HR. Onze partner ging zo van wekelijkse betalingen naar instant payments en dat zorgde natuurlijk voor een concurrentieel voordeel in de markt. Tijdens dat project merkten we meteen de mogelijkheden voor zowat elk bedrijf. Zo kan je al starten met levering vanuit een webshop onmiddellijk nadat de betaling binnengekomen is. Of misschien beloon je klanten met cashbacks en ga je voor een nog betere klantenervaring. De mogelijkheden zijn eindeloos.”

“Instant payments is één van de grootste innovaties voor de interimsector. Tot op vandaag spelen wij daar eigenlijk als enige op in”, zegt Eline David, Country Manager bij Nowjobs. “Wij zijn van wekelijks, naar dagelijks, tot instant payment of ‘flitsbetaling’ van de interimkracht gekomen. Voor flexijobbers en bijverdieners is de grootste motivatie om bij ter werken nog altijd de verloning. Een grote beweegreden om mensen – flexi’s, studenten, bijverdieners – last minute te laten werken, is net het gebruik van instant payment. Kandidaten worden op die manier veel sneller aangewend en de klant creëert zo een poule van interimkrachten waar ze last minute nog een beroep op kan doen. De tool vond zijn ingang in de eerste plaats in de horeca, maar tijdens de coronacrisis zijn we gaan differentiëren. Ondertussen vinden de flitsbetalingen ook plaats in bijvoorbeeld de cleaning- of logistieke sector.”


Innovatiepartner


Het verhaal van Connect & Pay kadert in een brede context van Working Capital Solutions én KBC als innovatiepartner. “Treasury departementen geven aan dat realtime treasury management een grote differentiator is in de markt. Met Connect & Pay spelen we daar direct op in. Het geeft een realtime beeld van de beschikbare cash op je KBC-rekeningen. Dat zorgt er niet alleen voor dat je efficiënter financiële kosten kan minimaliseren en opbrengsten maximaliseren, maar ook dat je realtime werkkapitaal kan alloceren. Daarnaast kan je ook korter op de bal spelen bij openstaande vorderingen. Terwijl je aan de telefoon hangt met de klant, kan je meteen controleren of die onbetaalde factuur tijdens of na het gesprek wel degelijk betaald is. En je kan aan je klanten sneller diensten verlenen, gezien je betalingen realtime ziet binnenkomen.”


Door met andere partijen in co-creatie te gaan, blijft het verhaal relevant. Ook met Connect & Pay wordt al een stuk verder gekeken. Voor handelaars die met een acquirer (een financiële instelling die betalingen verwerkt) werken, ziet Vanderhaeghen alvast mogelijkheden. “In een instant wereld werkt het proces met een acquirer vandaag vertragend. Connect & Pay kan dit aanpakken. Dan zou de acquirer rekeninginformatie opvragen bij KBC en op het moment dat de transactie zich voltooit, reconciliëren en de instant payment naar de handelaar kunnen doen. Hierdoor heeft de handelaar meteen het bedrag op zijn rekening in plaats van een of twee werkdagen later. Dat zou een toegevoegde waarde kunnen hebben.”


“Voor ons is het alvast een grote innovatie”, zegt Eline David, Country Manager bij Nowjobs, waar Connect & Pay voor het eerst werd ingericht. “In onze sector is het gebruik van instant payments of ‘flitsbetalingen’ een grote motivator om last minute een beroep te kunnen doen op interimkrachten. Ongeacht bij welke bank de bijverdiener klant is, kunnen we zo via KBC meteen de betaling doen.” Het idee initieerden Nowjobs en KBC in juni 2019. Acht maanden later volgde de go-live. “Het eiste een change-traject zowel intern als extern – gezien onze sector”, duidt Frédéric Pattyn, product manager bij Nowjobs en initiator van het idee. “Gelukkig vonden we de juiste partijen om dit idee te realiseren en uiteindelijk zijn we vrij vlot doorheen het traject gegaan.”


Automatisch

Het installeren van Connect & Pay kan nu heel snel. Uiteraard hanteert KBC hierbij de strengste veiligheidscontroles. “Zoals bij alle betaalkanalen van KBC trouwens”, zegt Koen Haerens, Working Capital Expert bij KBC. “Dat is bij deze API niet anders. We checken op dubbele betalingen, doen uitgebreide testen in de diepte van het systeem,… De klant moet natuurlijk zelf ook een veilige omgeving hebben, want hij initieert de betalingen uit zijn eigen omgeving. We zien dat bedrijven interne auditaanbevelingen krijgen omtrent manuele betaalprocessen. De grootste risico’s zijn immers potentieel menselijke fouten (bv. iemand tikt een verkeerd getal in) en interne betaalfraude (bv. een werknemer manipuleert de payment file). Met machine-to-machine heb je een end-to-end proces dat je kan versleutelen. De betaling verloopt geautomatiseerd en je voorkomt menselijke interventie. Het operationeel risico is dus laag. Daarnaast is het proces ook 24/7 actief. In het klassiek schema van transfers botsen bedrijven door de batchverwerking vandaag op limieturen. Nu draait de klant zijn backend-systeem non-stop, waardoor betalingen continu kunnen uitgevoerd worden.”


Game changer


Connect & Pay versnelt en automatiseert het reconciliatie- en het betaalproces. Daarmee bepaalt de API een nieuwe norm voor ‘instant’ m.b.t. payments en services in bedrijven. Tegelijk is het een game changer in het beheer van werkkapitaal. Dát en nog andere voordelen zoals het elimineren van potentiële menselijke fouten en het verminderen van de kans op interne betaalfraude.


Comments


bottom of page