top of page

Aexis gaat VerticaalAexis met hoofdkantoor in Zaventem en bijkantoren in Leusden en Parijs levert, dankzij een honderdtal medewerkers, reeds meer dan 25 jaar software en diensten voor Coporate Performance Management (CPM) en BI aan de 25.000 eindgebruikers van zijn 300 klanten.


De CPM divisies worden gestuurd door Arnaud Paquet in Frankrijk en Christian Pauwels in de Benelux. De BI divisie wordt gestuurd door Tom Vandoorne. De groep Aexis staat onder de leiding van Serge Pensaert.


Wat is CPM voor Aexis ?

Op basis van meer dan 25 jaar ervaring in CPM is Aexis overtuigd dat een CPM oplossing het ERP vormt van de Beheers- & Beleidscontroller, Management en Directie.

Een CPM oplossing faciliteert en optimaliseert de opmaak en gebruik van diverse financiële processen zoals budgettering, forecasting en management rapportering (FP&A).

In de huidige digitaliseringsgolf stellen we vast dat een meerderheid van de bedrijven , lokale besturen en hospitalen enkel Microsoft Excel gebruiken om bovengenoemde processen aan te sturen.

MS Excel is een goed middel, maar van zodra het bedrijf groeit in complexiteit door een groter product aantal, meer diversiteit, regio’s, divisies, cost centres & profit centres, multiple Gaaps, IFRS 16 en andere wordt het beheer in MS Excel complex . Dit geeft aanleiding tot inefficiëntie, verhoogde vaste kosten in personeel en grote kans op fouten.


Een “CPM tool” wordt voor de organisatie de “Single Version of Truth” – geen discussies wie de juiste cijfers heeft, de laatste versie, enz.

Aexis heeft in de voorbije 25 jaar vele bedrijven bijgestaan met de implementatie van een CPM tool. Op basis van deze ervaring komt Aexis tot een aantal belangrijke besluiten.

De implementatie van een CPM tool begint en eindigt altijd binnen de Finance afdeling. Het budget, de forecast en de management rapportering worden voorgesteld in een P&L, een Balans, een Capex rapport, enz. Het opmaken van het financieel budget / forecast en bijhorende variantie rapportering is eenvoudig zolang het zich beperkt tot de financiële rekeningen 60 – 70 en de klasses 3 ,4 en 5 van de balans.

De complexiteit binnen een CPM project start als men het budget driver based wens te maken.


Driver based betekent P x Q bijvoorbeeld : omzet wordt bepaald door volume x prijs (vereenvoudigde voorstelling) .

Het driver based budgetteren heeft het grote voordeel dat het budget transparant wordt en het eigenaarschap van het budget binnen de business valt en niet bij Finance ligt.


De uitdaging voor driver based budgettering bestaat erin een goede kennis te hebben van de diverse FP&A processen binnen het bedrijf: hoe wordt omzet bekomen - welke zijn de business drivers, welke zijn de directe kost drivers voor de marge, welke is de baseline data en hoe wordt deze opgehaald uit bronsystemen, enz. Hier nijpt het schoentje. De kennis van deze processen is niet altijd aanwezig of eenduidig te definiëren . Om hierin te helpen heeft Aexis op basis van ruime expertise in CPM en FP&A oplossingen ontwikkelt voor diverse verticale markten zoals Hospitalen (HoBud), Lokale besturen (GemBud) en industrie specifiek (AisBud)


Het unieke van deze oplossingen bestaat erin dat ze de opmaak van het financieel plan , budget en forecast mogelijk maken “out of the box”.


De oplossingen HoBud , GemBud en AisBud werden ontwikkeld met gebruik van de IBM Planning Analytics (PA). Aexis heeft PA verrijkt met een voor- gedefinieerd FP&A model . Na installatie of activering in de “cloud “en door gebruik van alle standaard functionaliteiten in minder dan 10 werkdagen , slagen onze klanten erin met dé Aexis oplossing een financieel plan op te maken .


Meer informatie , contacteer Aexis : info@aexis.com of 02 725 16 44

Comments


bottom of page