top of page

Drie ingrediënten voor succesvolle groei van middelgrote bedrijven

Middelgrote bedrijven spelen een belangrijke rol in de wereldeconomie. Ze stimuleren een groot deel van de werkgelegenheid, economische groei en innovatie. Maar, wat heeft uw organisatie nodig om het volgende level van succes te behalen, of dit nu gaat om het realiseren van financiële doelstellingen of het ondersteunen van internationalisering?

Hoe succesvol uw organisatie zich ontwikkelt is afhankelijk van de prestaties op drie cruciale gebieden: de efficiëntie van uw bedrijf, de snelheid waarmee u zich aan veranderingen kunt aanpassen en hoe goed u bent in het werven en behouden van talent. Laten we elk van deze gebieden eens nader bekijken. Wat zijn precies de uitdagingen? En welke stappen nemen succesvolle middelgrote bedrijven om deze uitdagingen aan te gaan?

Operationele efficiency

Een van de grootste uitdagingen die groei in het middensegment in de weg staat is de complexiteit rond administratieve taken en backoffice-functies. Het probleem is vaak dat bedrijven niet over de juiste systemen beschikken, waardoor ze afhankelijk zijn van handmatige processen en papierwerk. Dit vergroot het risico op fouten en legt een grote druk op resources in finance en HR, waardoor werknemers minder tijd hebben voor strategische activiteiten gericht op schaalbaarheid en groei. Dit was bijvoorbeeld ook het geval bij het Belgische Collibra. Dit bedrijf wilde in 2021 wereldwijd met 400 mensen groeien naar zo'n 1.000, maar wist dat de oude HR-systemen niet schaalbaar of robuust genoeg waren. Het team werd continu blootgesteld aan tijdrovende, handmatige taken waardoor de mogelijkheden van mensen om leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen werden beperkt. Gelukkig zijn tijden veranderd. Veel van de meer geavanceerde technologieën die in het verleden onbereikbaar leken voor middelgrote bedrijven zijn nu wel in het bereik van het middensegment gekomen. Zo is BlaBlaCar bijvoorbeeld overgestapt op de cloudapplicatie van Workday om financiële processen te standaardiseren en de besluitvorming te verbeteren.

Aanpassen aan verandering

Middelgrote bedrijven hebben een uniek voordeel op de grote bedrijven: wendbaarheid. Eigenlijk ligt de weg voor ze open om te groeien, omdat ze snel kunnen handelen om zo direct van nieuwe trends te profiteren. Maar het benutten van nieuwe kansen vraagt ook om effectieve bedrijfsplanning, iets waar het middensegment niet bepaald in uitblinkt. Ook hier zijn ineffectieve tools en technologieën vaak de boosdoener. Organisaties vertrouwen voor hun planningsprocessen op spreadsheets, met data uit verschillende systemen. Dit betekent dat er veel tijd verloren gaat met het handmatig verzamelen en afstemmen van data voor analyses. Gelukkig is ook hier goed nieuws te melden, want zelfs de meest moderne planningssystemen van vandaag zijn toegankelijk en betaalbaar voor het middensegment.

Talent aantrekken en behouden

Het kan voor middelgrote bedrijven een hele klus zijn om het juiste talent aan te trekken. De meest gedreven en best opgeleide werknemers voelen zich ten slotte vaker aangetrokken tot grotere bedrijven, die over het algemeen een hoger salaris, betere benefits en betere programma’s voor persoonlijke ontwikkeling bieden. Hierdoor is het voor kleinere bedrijven lastig om als winnaar uit de strijd om talent te komen. Dit probleem wordt verergerd door het feit dat middelgrote bedrijven vaak niet beschikken over de juiste interne HR-infrastructuur Maar ook hier is het dankzij de technologische vooruitgang veel eenvoudiger geworden voor het middensegment om geavanceerde oplossingen voor talentplanning, retentiestrategieën en learning te introduceren. Cloudsystemen die human capital management, talent, recruiting en learning samenbrengen in één systeem stellen middelgrote bedrij ven in staat om al deze processen te stroomlijnen. Collibra koos bij voorbeeld voor het schaalbare systeem van Workday om te zorgen dat hun People Teams de strategische verantwoordelijkheden op zich kunnen nemen die nodig zijn voor de expansie van het bedrijf.

Conclusie

Elk middelgroot bedrijf moet zich afvragen of ze over de juiste systemen en structuren beschikken om groei te ondersteunen. Vaak is het antwoord ‘nog niet’ of zelfs ‘nee’. Gelukkig kunnen de technologische vooruitgang en evoluerende benaderingen van operationele efficiency, planning en talent uw organisatie helpen. De toekomst ziet er veelbelovend uit, nu de tools die u kunnen helpen groeien ook binnen uw handbereik komen.

Wilt u weten hoe Workday Financial Management u voorbereidt op het ‘Tijdperk van Wendbaarheid’? Bezoek dan www.workday.be


Kan Workday uw bedrijf helpen groeien?


Ontdek dit op 31 mei tijdens Workday Discover Brussels


In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is Workday niet alleen geschikt voor 's werelds grootste bedrijven. Veel middelgrote bedrijven, zoals Securex en Showpad, hebben een basis voor succes gelegd met de applicaties van Workday. Het resultaat? Een beter beeld van de business, meer aanpassingsvermogen en een solide basis om te schalen en te groeien. Ontdek hoe Workday uw bedrijf kan voorbereiden op succes tijdens Workday Discover op 31 mei 2022 in Brussel. Onze Belgische unicorn Collibra vertelt hoe Workday hen ondersteunt bij internationale groei en Deloitte, Kainos, KPMG en PwC gaan in op de laatste trends op het gebied van finance, HR en IT. Er is ook de gelegenheid om zelf aan de slag te gaan met onze producten en om te netwerken met uw collega's.


Doe mee! Bezoek www.workday.com/discover-benelux voor meer informatie en uw registratie.

Comments


bottom of page