top of page

Negen manieren om te plannen voor de veranderende wereld van finance


Door Dorien Roes, Country Manager Belux bij Workday

Om te gedijen in een concurrerende en internationale markt, hebt u uitzonderlijke financiële forecasting-processen nodig en een financeteam in staat om deze te implementeren. Financiële forecasting is een essentieel onderdeel van de bedrijfsplanning, waarbij de bedrijfsprestaties uit het verleden en huidige omstandigheden of trends worden gebruikt om voorspellingen te maken voor de toekomst.


Goede financiële forecasting helpt organisaties om zich voor te bereiden op onzekerheden op basis van de voorspelde vraag voor producten of diensten, om economische verstoringen op te vangen, zich aan te passen aan inkomsten- en uitgavenfluctuaties of van koers te veranderen bij uitdagingen of opportuniteiten. Ontdek hieronder negen stappen die u kunt nemen om financiële forecasting-processen te implementeren die de bedrijfsstrategie echt sturen.

Stap 1: Bepaal uw definities

Wat is financiële forecasting en hoe past het in de traditionele processen van budgettering en planning? Er bestaan meerdere definities. Forecast vs. plan. Een plan verwijst naar een jaarlijkse forecast die wordt opgesteld voor het komende fiscale jaar of kalenderjaar. De term 'forecast' wordt meestal gebruikt voor periodieke toetsing om uw plan aan te passen aan de werkelijke prestaties.

Forecast vs. budget. Een budget is een plan dat aangeeft hoe u bepaalde bedragen wilt gaan uitgeven. Hoewel dit een essentieel onderdeel is van elke forecast, is het slechts één stukje van de puzzel.

Stap 2: Modelleer uw inkomsten

Voordat u een uitgebreide financiële forecast kunt maken, moet u een nauwkeurig bedrijfsmodel opstellen. Eén manier om dat te doen is door uw inkomsten te modelleren. Een effectief inkomstenmodel moet antwoord bieden op vragen als: 'Welke investeringen zijn nodig om de inkomsten van volgend jaar met 25% te laten groeien?' Of: 'Als de inkomsten gelijk blijven, op welke programma's moeten we dan bezuinigen om winstgevend te blijven?'

Stap 3: Modelleer uw uitgaven

Behalve met het geld dat binnenkomt, moet in uw forecast ook rekening worden gehouden met het geld dat u uitgeeft. Houd bij het modelleren van uw uitgaven rekening met personeel, operationele kosten, kosten van verkochte goederen, vaste vs. variabele kosten en allocaties.

Stap 4: Stel de regelmaat in

Zodra u uw model hebt opgesteld, is het belangrijk om een regelmaat en een kalender in te stellen. Financiële forecasting is geen eenmalige handeling, maar een praktijk die in de loop van de tijd moet worden ontwikkeld en verfijnd.

Stap 5: Forecast relevante zaken

Een nuttige financiële forecast moet meer omvatten dan alleen het strikte grootboekrekeningoverzicht. Het moet ook uw onderliggende operationele aannames modelleren. Fabrikanten zouden zich bijvoorbeeld kunnen concentreren op fabriekstijd, opbrengsten en streepjescodes, terwijl non-profitorganisaties misschien goed kijken naar subsidies en lidmaatschappen.

Stap 6: Stel uw rapportageproces vast

Zodra u een uitgebreid model van uw bedrijf hebt opgesteld en uw inzichten in het financiële forecastingproces zijn verwerkt, kan een reeks rapporten worden opgesteld die u intern en extern wilt gebruiken en een eenvoudig te begrijpen beeld geven van de gezondheid van het bedrijf. Ze moeten niet alleen een balans van de financiën van uw bedrijf bevatten, maar ook de prestaties van operationele KPI's en data-pakketten die u gemakkelijk kunt delen met uw raad van bestuur en managementteams.

Stap 7: Stimuleer samenwerking

U hebt uw rapportage geautomatiseerd. U hebt een regelmaat ingesteld. En u hebt uw stakeholders verbaasd met de inzichten die u hebt gedeeld. Maar als u nog steeds alleen de informatie presenteert, laat u misschien een enorme kans liggen. Wanneer data toegankelijk zijn via selfservice tools voor financiële forecasting, zullen mensen sneller geneigd zijn om proactief essentiële financiële data te verzamelen en zullen ze uw plan als hun eigen plan gaan beschouwen.

Stap 8: Kies uw financiële forecasting-tools

Om u te helpen deze stappen te zetten, hebt u de juiste financiële forecasting-tools nodig. Naarmate organisaties groeien en het aantal databronnen toeneemt, gaan ze op zoek naar een cloudoplossing voor finance die helpt om intern samenwerking te bevorderen door iedereen te betrekken bij het planningsproces en door de planning van meerdere scenario's mogelijk te maken. Daarnaast helpen deze tools om één enkele bron van waarheid te leveren door middel van een kernset van operationele en financiële data die voor het hele bedrijf gelden, en de rapportage te automatiseren.

Stap 9: Ontdek meer

Financiële forecasting komt neer op het beantwoorden van een paar belangrijke vragen. Hoe goed kunt u de positie van uw bedrijf in de context van de economische omgeving begrijpen? Hoeveel inzicht kunt u krijgen in wat de drijvende kracht is achter kansen en risico's? En misschien wel het allerbelangrijkste: hoe vaardig kunt u deze inzichten overbrengen aan de besluitvormers in uw organisatie? Met de juiste software voor financiële forecasting hebt u al die antwoorden binnen handbereik en kunt u al uw teamleden het gevoel geven dat ze deel uitmaken van het proces.


Comments


bottom of page