WDP ontwikkelt en beheert logistiek en semi-industrieel vastgoed in zes landen. Brunhilde Vanderstraeten is er binnen de financiële afdeling van vele markten thuis. Ze leidt de accountingafdeling op groepsniveau en stuurt de controlling van de Belgische entiteiten aan. “WDP kent een grote drive om te groeien, wat je als financieel team eveneens een grote stimulans geeft”, luidt het. Dat collega’s haar wel eens als ‘de cijferlady’ noemen, beschouwt ze als een erkenning. ‘Meten is weten’, luidt haar devies.
WDP (Warehouses De Pauw) beleefde anderhalf jaar geleden een mijlpaal met de toetreding tot de BEL 20-index. De specialist in logistiek vastgoed beheert een portefeuille van ongeveer vijf miljoen vierkante meter opslagruimte, goed voor ruim 4,3 miljard euro. Diversifiëring vormt de grote constante. Die uit zich in een spreiding over zes landen en huurders binnen uiteenlopende sectoren en van een verschillende maturiteit en omvang. “Die spreiding binnen ons clientèle wapent ons tegen risico’s. Wanneer één sector het lastig krijgt, blijft de impact op onze totale vastgoedportefeuille beperkt”, legt Brunhilde Vanderstraeten uit.
Opmerkelijk is dat WDP dat voor elkaar krijgt met een equipe van slechts een tachtigtal medewerkers. Brunhilde Vanderstraeten omschrijft haar werkgever dan ook als ‘groot in cijfers, maar klein in aantal’. “Een eerder beperkt personeelsbestand resulteert in een informele sfeer en korte communicatielijnen. Dat draagt zeker bij tot onze wendbaarheid”, verduidelijkt Brunhilde Vanderstraeten. Onze gesprekspartner is gepokt en gemazeld in accountancy, maar getuigt evenzeer van een grote affiniteit met het volledige finance spectrum.
Hoe bent u bij WDP terechtgekomen? Brunhilde Vanderstraeten: “Ik studeerde handelsingenieur aan KU Leuven, met als optie accountancy en fiscaliteit. Ik begon mijn professionele loopbaan bij een accountancykantoor dat nu deel uitmaakt van Deloitte. Ondertussen spijkerde ik mijn kennis bij met een avondopleiding fiscaliteit aan Groep T in Leuven. Via een outsourcingopdracht van kennispartner VGD leerde ik WDP kennen. Toen de hr-manager me na enige tijdje vroeg om in dienst te treden, heb ik niet lang geaarzeld. Zowel de bedrijfscultuur als het groeitraject van de onderneming spraken me meteen aan.”
Van lokaal naar centraal aangestuurd
Is de financiële afdeling de voorbije twaalf jaar sterk veranderd? Brunhilde Vanderstraeten: “Aanvankelijk was onze afdeling enkel verantwoordelijk voor het Belgische luik. Voor onze buitenlandse entiteiten deden we een beroep op plaatselijke externe boekhoudkantoren, die met eigen softwarepakketten werkten. De rapportering bereikte ons op kwartaalbasis via Excels, gevolgd door een manuele consolidatie. We hadden toen naar mijn mening te weinig zicht en grip op de cijfers. Die bereikten ons altijd met enige vertraging, terwijl er binnen onze branche op korte tijd net veel kan veranderen. Logistiek is de afgelopen jaren geëvolueerd van een commodity naar een strategisch aspect. Om snel te schakelen en aan de strengere wetgeving te voldoen, is maatwerk meer dan ooit de norm. Waar het concept van een magazijn enkele decennia geleden te omschrijven viel als ‘vier muren en een dak’, kent het vandaag veel specifieke kenmerken. We leggen voor elke opdracht een nieuwe puzzel met unieke stukjes. Daarom hebben we besloten om het accountingluik voor de Benelux en Frankrijk volledig in ons land te stroomlijnen. In Roemenië gebeurt de accounting lokaal, maar volledig met ondersteuning van het hoofdkantoor. Alle gecontroleerde dochterondernemingen maken gebruik van dezelfde software, wat de transparantie alleen maar ten goede komt. Het financieel beheer van de gehele groep stuurt door het hoofdkantoor aan.”
Lees verder als abonnee in uw dashboard!
Comments