top of page

BFT Kandidaat: DP World Antwerp


DP World Antwerp is een toonaangevend containeroverslagbedrijf in de haven van Antwerpen met de state-of-the art containerterminal Antwerp Gateway aan het Deurganckdok.


De voorbije jaren heeft finance een team optimalisatie plan doorgevoerd met een competentie model rond 3 pijlers, dit om het team ‘Fit 4 The Future’ te maken. De 3 pijlers zijn:

1. Inzet op procesoptimalisaties om de basis finance activiteiten, accounting en taks, te stroomlijnen. Deze proces verbeteringen hebben cross-functionele efficienties opgeleverd en zorgen voor meer transparantie;

2. ‘Financial planning & analysis’ skills versterken om de grote investerings- en financieringsdossiers te behandelen. Zo hebben we voor de container terminal in Antwerpen een ‘investment grade’ bekomen die ons toelaat om de private placement markt aan te spreken voor financiering;

3. Business controlling naar een hoger niveau tillen van overwegend reporting naar business intelligence specialisten die optreden als business partners in alle afdelingen van de organisatie.

Met dit ‘Fit 4 The Future’ team kan finance waarde creeren voor de organisatie door een leidende rol op te nemen in:


1) Expansie Plan 2020


In de komende 5 jaren investeren we 200 miljoen euro om de capaciteit van de terminal met circa 35% te laten groeien. Hierbij wordt ingezet op de nieuwste container behandelingstechnieken die tegelijkertijd ook milieuvriendelijk zijn.

Finance speelt een belangrijke rol in dit project als rechterhand van de projectmanager. Naast budgetopvolging werken wij mee aan capaciteitsmodellen en het bouwen van lange termijn business cases.


2) Hybride financiering


Aan dit expansieplan is uiteraard een belangrijk financieringsluik gekoppeld.

Voor deze investering werken we aan een hybride financieringsformule bestaande uit 2 componenten:

- US/EU private placement met delayed draw voor de herfinanciering van de bestaande lening en om de investeringen van de eerste fases te betalen;

- Bank debt voor de financiering van de verdere fases van de expansie.

Hierbij aligneren we de financiering met de maturiteit van de onderneming en de lange looptijd van de concessie.

De rol van finance was die van project sponsor en coördinator tussen het lokale team, treasury en legal op HQ niveau en de verschillende adviseurs die het project begeleiden. Het finance team zorgde mee voor de voorbereidingen van de roadshow waarbij CEO en CFO samen met de financial advisor het project voorgesteld hebben aan institutional investors. Ten slotte zorgt het finance team voor financial modelling.

Door de team optimalisatie is het DP World Antwerp finance team ‘Fit 4 The Future’ en kan het een leidende rol spelen in beide projecten die waarde creeren voor de onderneming.

Comentarios


bottom of page