top of page

De BEL ESG Index heeft nog een weg te gaan

Vorig jaar deden we onderzoek naar de genderdiversiteit aan de top bij de Bel20. Onze conclusie was duidelijk: met 14,5% vrouwelijke directieleden, hebben de Bel20 bedrijven hun huiswerk slecht gemaakt… Maar hoe is dat het voorbije jaar geëvolueerd? En hoe staat het met de genderdiversiteit aan de top in de gloednieuwe BEL ESG Index?


Naar aanleiding van deze nieuwe Women in Finance special, besloten we ons onderzoek opnieuw uit te voeren en verder uit te breiden. Niet alleen andere beursindexen werden onder de loep genomen, maar we hadden als redactie van CFO Magazine ook hoge verwachtingen van de nieuwe Bel ESG Index – een index met bedrijven die het best scoren op duurzaamheidscriteria.


De bedrijven van deze nieuwe index zijn AB Inbev, Barco, Elia, Solvay, Ackermans & Van Haaren, Bekaert, Fagron, Proximus, Aedifica, GBL, Gimv, Shurgard, UCB, Cofinimmo, KBC Group, Sofina, WDP, Ontex Group en VGP.


De verwachtingen lagen hoog, gezien de duurzaamheidscriteria die gebruikt worden om deze bedrijven te scoren. Helaas lijkt ook deze index slecht te scoren op vlak van genderdiversiteit op het niveau van directiecomités (of de andere termen die ook vaak gebruikt worden: managementteam, leadership team, …). Van de 20 CEO’s is er 1 vrouw. Dat is dus 5%. Van de 20 CFO’s zijn er 5 vrouwen. Dat is 25%. Bekijken we de totaliteit van de directiecomités, dan zijn er op de 157 directieleden 25 vrouwen. Dat is 16%. Slechts 2 van de 20 bedrijven hebben een mooi genderevenwicht met minimaal 40% vrouwen in een directiefunctie. 3 van de 20 bedrijven hebben dan echter weer helemaal géén vrouw in hun directiecomité…


De Bel20 doet het beter, daar tellen we 19,5% vrouwelijke directieleden. 3 van de 20 bedrijven hebben minimaal 40% vrouwen in hun directiecomité. Als we buiten onze landgrenzen heen kijken, naar Zweden, zien we dat de OMXS30 het markant beter doet, hoewel ook daar nog een weg te gaan is. In de 30 bedrijven die deel uitmaken van deze index, zien we dat 30,5% van de topfuncties door een vrouw ingenomen worden. Een derde van de bedrijven slaagt er ook in om minstens 40% vrouwen in zijn directiecomité te hebben. Ook de Dow Jones doet het niet slecht. Daar zien we dat 32% van de directiefuncties door vrouwen uitgeoefend worden. Voor de volledigheid kijken we ook snel even naar het Oosten en nemen we de Topix (Japan) onder de loep. Met slechts 10% vertegenwoordiging van vrouwen in directiefuncties, is deze index echter helemaal niet inspirerend.


In onderstaande grafieken geven we een overzicht voor ieder bedrijf in de Bel ESG index. Het best scorende bedrijf is UCB, met 4 vrouwelijke directieleden op een totaal van 9.


Misschien moeten genderinspanningen toch wat zwaarder beginnen tellen bij het scoren van de bedrijven voor deze Bel ESG Index?


Comments


bottom of page