top of page

Meer zeggenschap voor Finance in een veranderende wereldDoor Dorien Roes, country manager België en Luxemburg bij Workday


Hoe staan we ervoor in 2021? Het meest eerlijke antwoord dat veel CFO’s op die vraag kunnen geven is waarschijnlijk: “Ik weet het niet”. Welke organisatie had voor 2020 nu rekening gehouden met de ongekende disruptie die we in het afgelopen jaar hebben meegemaakt? Er was al genoeg gaande op het gebied van politiek, economie, maatschappij, technologie en ecologie - en toen kwam COVID-19.


Met zoveel onbekende factoren is een toekomst moeilijk te plannen. Hoe stel je onder zulke omstandigheden prioriteiten en maak je een realistische forecast? Hoe blijf je focus houden op de langetermijndoelen als recente ontwikkelingen zo veel aandacht opeisen en direct om actie vragen? In onzekere tijden moeten organisaties zowel flexibel zijn als daadkrachtig kunnen reageren.


Flexibel op een stevige basis

‘Organizational agility’ is alleen mogelijk als de business en de backoffice een stevig digitaal fundament hebben. Het automatiseren van (standaard)processen maakt ruimte en tijd vrij om expertise voor urgente zaken aan te wenden. Voortdurend inzicht in de juiste realtime data uit de gehele organisatie maakt het mogelijk altijd direct gefundeerde beslissingen te nemen. In dat speelveld krijgen Finance en de CFO een prominente positie om de business te ondersteunen en een solide basis te leggen waarop de organisatie agility kan ontwikkelen.

Deze tijden stellen organisaties voor cruciale, maar tegelijkertijd weinig verrassende uitdagingen. Ook voor de pandemie werd al geroepen om verandering en digitale transformatie, maar COVID-19 heeft er wel een nieuwe urgentie aan gegeven. Het IDC-rapport ‘Adaptable Architecture: The Backbone for Digital Business Models’ stelde eerder dit jaar al dat digitale transformatie een ‘must do’ is (en niet langer een ‘nice to have’). Wat zowel grote als kleinere organisaties nu nodig hebben is continu inzicht in de realtime data van alle processen, één bron van betrouwbare informatie en het vermogen om snel te schakelen.


Digitaal transformeren is noodzakelijk

De positie van Finance is veranderd onder invloed van COVID-19. De financiële afdeling heeft in de afgelopen acht maanden meer stem gekregen in de strategische besluitvorming. Dat blijkt uit ‘Finance in the Digital Era’, een uitgebreid onderzoek naar de staat van de transformatie van Finance binnen Nederlandse organisaties. Bijna vier op de tien CFO’s, controllers en financieel directeuren geven in het onderzoek aan dat Finance meer invloed heeft gekregen op de strategie van de organisatie. Een aantal financiële kernactiviteiten zoals scenario analysis, cash flow management en en business case analysis zijn plots ook voor andere bedrijfsonderdelen buitengewoon relevant geworden.


Finance krijgt meer zeggenschap

De CFO heeft geen kristallen bol. Maar door de huidige disruptie, de versnelde digitale transformatie en de dringende behoefte van de business aan actuele inzichten om snel te kunnen reageren op al die uitdagingen en veranderingen, krijgt Finance wel meer zeggenschap. Het beste antwoord op de vraag naar de situatie in 2021 is nog steeds “ik weet het niet” – want wie weet het wel? Maar Finance heeft wel het gereedschap in handen waarmee het een solide basis kan leggen onder elke strategische beslissing die genomen moet worden.


Dit is de eerste aflevering uit een reeks van drie artikelen over de uitdagingen waar organisaties nu voor staan en de centrale rol die de CFO en Finance spelen om de organisatie door de huidige turbulente tijden heen te loodsen.

Comments


bottom of page