top of page

Women in Finance 2021: nadruk op duurzaamheidHet Women in Finance-event was eind september te gast bij Cebeo, marktleider in de distributie van elektrotechnisch materiaal. De keynotes gidsten ons door het gericht nemen van de juiste KPI’s, datamanagement, leiderschap, business partnering, sustainability reporting, een zeer unieke finance functie en het optimaliseren van de accounting-structuur. Leidraad doorheen de verschillende sessies? ESG en duurzaamheidsdoelstellingen. Een impressie…


Met twee interessante uiteenzettingen gaven Ingeborg Dierens en Marie-Christine Coisne-Roquette als gastvrouwen van het evenement dieper inzicht in Cebeo/Sonepar Belgium en de Sonepar Group. Als CFO van Cebeo & Sonepar Belgium is het de taak van Ingeborg Dierens om de business continu te blijven inspireren vanuit de cijfers en te sturen op de juiste KPI’s. Als onderdeel van Sonepar Group heeft Cebeo de taak om een sustainable en steady growth-plan te realiseren. “Dat draait rond onze vier fundamenten: customer, people, performance en planet. Het is een vrij aanzienlijk traject met alle afdelingen.” Dierens rapporteert als PMO op strategisch niveau aan Marie-Christine Coisne-Roquette, voorzitter van de Sonepar Group. Ook zij duidde tijdens haar uiteenzetten het belang van de finance functie en het future driven aspect van de organisatie. Daarnaast gaat Cebeo, en bij uitbreiding Sonepar, als B2B-kanaal ook telkens meer omnichannel. “Om juist te leveren en de productiviteit te garanderen wordt daarom een nieuw distributiecentrum neergezet. Van een té manueel systeem gaan we dus naar telkens meer automatisering. Daarnaast blijft het voor onze finance functie een sleuteldoelstelling om met de juiste drivers de business te ondersteunen. De finance functie moet de alignering lokaal en met de groep blijven verzekeren.”


Sara Van der Heyden, CFO van Veritas, blikte terug op de weerstand van de finance functie in volle COVID-19-crisis en focuste zich met de aanwezigen op de uitdagingen van retail, post-corona. “De nadruk ligt sterk op de flexibiliteit en rentabiliteit van onze organisatie, de cash- en performance management en communicatie.” Net als bij Cebeo is de groei van omnichannel onmiskenbaar en voor Van der Heyden is een solide datamanagement en ICT-structuur noodzakelijk. “En als business partner moet je de business kennen. Finance moet het mandaat hebben om eender welk aspect in de business te benaderen.”


ESG & Sustainability Reporting


Als nieuwkomer in de BEL-20 en door de sterke Europese expansie de laatste twee jaar moet de finance functie bij Aedifica telkens meekijken met de business, zich aanpassen aan de strategische keuzes en de systemen continu performanter maken. De strategische pijlers zijn groeipotentieel, expertise, diversificatie en duurzame business. Om de business verder te ondersteunen transformeerde de finance functie van een sterk decentrale finance functie naar een gecentraliseerde shared service center. “Daarnaast zit ESG in de kern van onze business”, zegt CFO Ingrid Daerden. “We willen met een duidelijk ESG-actieplan in 2025 een aantal doelen behalen rond onder meer climate change adaption, energy management, employee wellbeing at work, … Verder blijven we de Europese markten verkennen om ons zorgvastgoedimperium uit te breiden.” EY Director Sophie Chirez wijdde meteen daarna de partnersessie aan sustainability reporting. Hoe kan je als organisatie profiteren van de nakende EU-wetgeving hieromtrent? De Europese Green Deal, Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en EU Taxonomy zijn zaken die hoog op de agenda moeten staan van elke organisatie in een verdere verduurzaming van ons bedrijfsklimaat.


Als CFO van de VUB schetste Nadine Verheyen de zeer specifieke kenmerken van een finance functie in de non-profit sector. De uitdagingen waarmee ze geconfronteerd wordt, zijn niet min waardoor het finance team altijd creatief op zoek moet gaan naar oplossingen. “De rol van finance is een balans vinden tussen strategie en ondersteuning”, vertelt Verheyen. “De strategische visie is bepaald door de visie op onderwijs en onderzoek, en het directiecomité is verantwoordelijk voor de uitvoering en ondersteuning hiervan. In financiële context betekent dit: parameters verhogen, internationalisering en verhogen van de eigen middelen. Ook bij ons is duurzaamheid een topic. Zo bekijken we nu om het full cost model te actualiseren. We moeten immers bij alle interne stakeholders hierrond bewustwording creëren. Daarnaast bouwen we ook verder aan een duurzaam, circulair aankoopbeleid.”


Anything-as-a-service


Mieke Van Gheluwe, global accounting shared services VP bij Dell Technologies richtte zich tot slot als laatste keynote op de automation journey in GASS (global accouting shared services). “Het groeien naar één finance is belangrijk. Dit kunnen we alleen door een expliciet transformatie-traject zowel proces- als technologiegewijs. Van twee verschillende ERP-systemen willen we naar één performant ERP-systeem in de cloud. Dit zorgt ervoor dat we één waarheid, een sterk closingproces en geïntegreerde planning hebben. Daarnaast gaan we naar real-time analyses en een gesimplificeerd systeem waardoor we klaar zijn voor de toekomst en verder kunnen groeien. Ultiem willen we naar een XaaS-transformatie.”

Comentários


bottom of page