top of page
shutterstock_1779204929.jpg

Opleiding Procesoptimalisatie

Steeds meer processen binnen bedrijven worden geautomatiseerd, maar daar gaat een belangrijke stap aan vooraf: optimalisatie. Deze opleiding reikt jou verschillende technieken aan om procesoptimalisatie binnen de finance afdeling van jouw bedrijf aan te pakken.

Duik dieper in procesoptimalisatie

Verschillende processen van bedrijven worden steeds verder geautomatiseerd in de administratie, productie, etc. met verschillende tools voorhanden. Daarbij is ook elk cijfer dat terecht komt bij het finance departement het resultaat van een proces, zoals interne rapportering, een geconsolideerde jaarrekening, etc. Deze financiële processen zitten echter vaak complex in elkaar, zijn handmatig en niet op elkaar afgestemd. Het optimaliseren van die processen heeft tal van voordelen, zoals een kortere doorlooptijd, betere kwaliteitsbeheer, grotere klanttevredenheid, kosteneffectiever werken, etc. De druk op de finance afdeling om hiervoor te zorgen neemt dan ook sterk toe. Deze opleiding geeft jou inzicht in hoe een proces in elkaar zit zodat je die daarna kan optimaliseren om zo de doelstellingen van jouw bedrijf veel beter te behalen. Daarbij focussen we dus niet op specifieke software, maar wel op het aanleren van technieken die je algemeen inzicht geven en je daarna kan toepassen op processen binnen finance. Er wordt onder andere dieper ingegaan op procesinventaris, processtromen documenteren en tekenen, processen beheren en prestatiemanagement. Daarnaast deelt Karen Van Griensven, CFO van Melexis, hoe zij zorgen voor efficiëntieverbeteringen – niet enkel binnen finance – maar op alle business processen. Op het einde van deze dag heb jij de tools en kennis verworven om zelf aan de slag te gaan met de optimalisatie van processen binnen jouw bedrijf. 

 

Tips: De volgende stap is robotisering. De opleiding RPA gaat dieper in op wat robotics betekent binnen finance, wat de voordelen ervan zijn, welke processen gerobotiseerd kunnen worden, etc. Je stelt in die opleiding ook zelf een RPA business case op van een proces in je eigen bedrijf.    

Met welke vaardigheden ga je op het einde van de dag naar huis?

- Je kent het belang van optimalisatie van processen

- Je kan de proceskwaliteit, -controle en -flexibiliteit in je organisatie in kaart brengen, analyseren en naar een hoger niveau brengen

- Je kan valkuilen herkennen in je eigen processen en hebt inzicht in de correcte tools om ze te optimaliseren

Welke topics komen aan bod?

 1. Belang van optimalisatie voor automatisering

 2. Procesinventaris

  • Processen identificeren

  • Processen prioriteren

 3. Processtromen tekenen

  • Documenteren

  • Flow charts

 4. Beheer van bedrijfsprocessen

  • Technieken verbeteren

  • Operationele efficiëntie

  • Waarde toevoegen

  • Zes sigma

  • Lean

  • Interne controle

  • Automatisatie en RPA

 5. Procestijd en -kosten

  • ABC

  • Cyclustijden verminderen

 6. Praktijkgetuigenis van Karen Van Griensven, Melexis Technologies NV

 7. Prestatiemanagement

  • Welke verschillende soorten indicatoren gebruikt u om processen te meten?

  • Wat is het verband tussen business scorecards en process scorecards?

  • Hoe kunt u KPI's definiëren, meten, opvolgen en evalueren?

  • Hoe ontwikkelt u uw eigen processcorecards?

Praktisch

Duur opleiding: 1 dag (9:00 - 18:00)

Datum: 9 maart 2023

Locatie: Ghelamco Arena, Gent

Aantal plaatsen: 12

Investering: 1490 euro

Abonnee op CFO Magazine of lid van Finance Square: 1290 euro

Neem een opleidingsabonnement en betaal slechts 1190 per opleiding!

Meer info?

Voor wie? 

Ben jij deel van het finance team en wil je een weg vinden in de wirwar van complexe, verouderde processen in jouw afdeling? Dan zal deze opleiding jou sterk ondersteunen!

Inschrijven

Je kan je inschrijven voor de hele reeks van negen opleidingen voor slechts 1190 euro per opleiding! Leer meer over...

- procesoptimalisatie 

- investeringsanalyse

- data-analyse

- datavisualisatie en presentatie

- werkkapitaal

- Triple Bottom Line

- ESG

- RPA

- businesscase

Met dit abonnement kan je telkens een andere medewerker van je team afvaardigen.

Inschrijven
Meer over de lesgever

Dennis Houthoofd

Dennis Houthoofd.jpg

Dennis Houthoofd is oprichter (2011) en vennoot bij horsum, een adviesbureau in Gent. horsum analyseert en verbetert de operationele, administratieve werking van KMO’s en publieke organisaties met het oog op concrete en gedragen acties en resultaten. Een greep uit horsum’s projecten: begeleiding bij selectie van IT-systemen, optimalisatie van bedrijfsprocessen, data-analyses, bedrijfsleiders inzichten in hun cijfers geven, dashboards opzetten in Power BI, financiële en operationele rapporteringen opzetten …

Dennis is Master TEW (Universiteit Antwerpen). Hij behaalde ook de diploma's Controllership, Big Data (Vlerick) en Productontwikkeling (KUL). Daarnaast verwierf hij onlangs het certificaat Board & Director Effectiveness bij Guberna, het Instituut voor Bestuurders. Hij zetelt in diverse adviesraden. Voordat hij horsum oprichtte, werkte Dennis bij Deloitte en Barco.

Meer over de praktijkgetuigenis

Karen Van Griensven, CFO van Melexis

Karen Van Griensven behaalde het diploma bio-ingenieur aan de Universiteit Gent en aansluitend een MBA aan Solvay. Ze startte haar carrière bij Melexis, waar ze meteen het financiële pad op ging in de functie van financieel assistent. Ze doorliep alle operationele domeinen van het financiële beleid van het bedrijf. In 1998 duidde Melexis haar aan als CFO.  

Karen Van Griensven.jpg
Nog verdere vragen?

Heb je nog verdere vragen of twijfel je of deze opleiding iets voor jou is?

Neem gerust contact op, ik help je graag verder!

Maïté Holvoet

+32495172425

maite@fm.be

Dit programma wordt aangeboden in samenwerking met 

SBM.jpg
bottom of page